COP26: Έτοιμη η Γλασκώβη να υποδεχτεί τη σύνοδο κορυφής – Ποιοι ηγέτες θα δώσουν το παρών
Η Γλασκώβη έτοιμη να υποδεχτεί την COP26, μια από τις κρισιμότερες για το μέλλον του πλανήτη, συνόδους για το κλίμα. Ποιοι ηγέτες θα είναι παρόντες.
- 30 Οκτωβρίου 2021 11:18
Κάτω από το ψιλόβροχο μια ομάδα Αμερικανών ακτιβιστών υπέρ του κλίματος ρίχνουν καπνογόνα: η Γλασκώβη που φιλοξενεί τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26), η οποία θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τις επόμενες ημέρες ηγέτες και διαδηλωτές από όλο τον κόσμο.
Το σύννεφο καπνού που υψώνεται απευθύνεται στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που αναμένονται στη σύνοδο που ξεκινά αύριο Κυριακή. Οι διαδηλώσεις θα κλιμακωθούν μόλις φτάσουν σε αυτή την πόλη της Σκωτίας οι αντιπροσωπείες των χωρών.
«Είμαι πολύ περήφανη που η COP πραγματοποιείται στη Γλασκώβη», δηλώνει η Ίζαμπελ Μπάρκλι, μια κάτοικος η οποία κατευθύνεται προς το σημείο όπου έχουν εγκατασταθεί οι διαδηλωτές, στην Τζορτζ Σκουέρ, στο κέντρο της πόλης.
Σε αυτή την πλατεία έχει μιλήσει στο παρελθόν ο Νέλσον Μαντέλα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας ή υπέρ του κινήματος Black Lives Matter.
Τις δύο επόμενες εβδομάδες η πλατεία αυτή θα αποτελέσει το επίκεντρο των διαδηλώσεων υπέρ του κλίματος. Έως και 100.000 άνθρωποι θα βρεθούν εκεί στη μεγάλη διαδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, όπως εκτιμούν οι διοργανωτές της.
«Έχουμε ανάγκη να είμαστε θετικοί, να θυμόμαστε ότι μπορούμε όλοι να κάνουμε κάτι. Να τρώμε λιγότερο κρέας, να αγοράζουμε λιγότερο πλαστικό», υπογραμμίζει η Ίζαμπελ Μπάρκλι.
Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τον τελευταίο καιρό τη Γλασκώβη, όπου αναμένονται περισσότεροι από 100 ηγέτες, ανάμεσά τους και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Σαν ένα είδος υπενθύμισης για την απειλή που ήδη αντιμετωπίζει ο πλανήτης πολλοί δρόμοι της Γλασκώβης πλημμύρισαν. Για λόγους ασφαλείας η αστυνομία έχει αποκλείσει μια μεγάλη περίμετρο γύρω από το Scottish Campus Event όπου θα φιλοξενηθεί η σύνοδος, στις όχθες του ποταμού Κλάιντ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί κάτοικοι της πόλης ανησυχούν ότι η σύνοδος αυτή θα προκαλέσει άνοδο των κρουσμάτων της covid-19, την ώρα μάλιστα που στη Βρετανία καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τη Ντέβι Σριντχάρ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μέλος της ομάδας που συμβουλεύει την κυβέρνηση της Σκωτίας για την πανδημία, η σύνοδος, στην οποία θα συμμετάσχουν 25.000 άνθρωποι από 200 χώρες, πραγματοποιείται τη χειρότερη στιγμή.
Κινδυνεύει, όπως τονίζει, να προκαλέσει νέα κορύφωση της επιδημίας και την επιστροφή στους περιορισμούς του προηγούμενου χειμώνα.
Ποιοι ηγέτες θα είναι παρόντες
Παρόντες στην COP26
ΗΠΑ: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όπως και ο ειδικός, προεδρικός απεσταλμένος για το Κλίμα Τζο Κέρι αλλά και η σύμβουλος για το κλίμα Τζίνα ΜαΚάρθι θα είναι παρόντες στη σύνοδο. Ο Λευκός Οίκος έχει ανακοινώσει ότι ακόμη 10 υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παραστούν.
Βρετανία: Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον θα είναι παρών στην COP26 καθώς η χώρα του φιλοξενεί τη σύνοδο. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «ανησυχεί πολύ» για το αν η σύνοδος αυτή θα είναι επιτυχής.
Επίσης παρόντες θα είναι ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μαζί με τις συζύγους τους, τη δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα και τη δούκισσα του Κέμπριτζ Κέιτ.
Εξάλλου θα συμμετάσχει και η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζον, όπως και ο γνωστός φυσιοδίφης Ρίτσαρντ Ατένμπορο.
Γαλλία: Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι παρών στη σύνοδο εν μέσω διπλωματικής έντασης με την Αυστραλία μετά την αμυντική συμφωνία AUKUS.
ΕΕ: Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς αλλά και οι Ευρωπαίες επίτροποι Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών Μαρέιντ Μαγκίνες.
Ινδία: Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα είναι παρών στη σύνοδο. Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, η Ινδία εκπέμπει τη μεγαλύτερη ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.
Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει επιβεβαιώσει ότι θα παραστεί στη σύνοδο. Αν και πολλές χώρες έχουν δεσμευθεί να πετύχουν την ουδετερότητα του άνθρακα ως τα 2050 η Αυστραλία αρνείται να θέσει πιο αυστηρούς στόχους.
Παράλληλα, μεταξύ άλλων, στη σύνοδο θα παραστούν:
Ελλάδα: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ
Τουρκία: Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Καναδάς: Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό
Κολομβία: Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε
Σουηδία: Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν
Ελβετία: Ο πρόεδρος Γκι Παρμαλέν
Νότια Κορέα: Ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν
Νιγηρία: Ο πρόεδρος Μουχαμάντου Μπουχάρι
Γκάνα: Ο πρόεδρος Νάνα Ακούφο- Άντο
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: Ο πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι, νυν πρόεδρος και της Αφρικανικής Ένωσης.
Αργεντινή: Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες
Απουσίες
Κίνα: Ο πρόεδρος της Κίνας, της πιο πολυπληθούς χώρας παγκοσμίως, Σι Τζιπίνγκ δεν θα είναι παρών στη σύνοδο, ωστόσο θα παρέμβει μέσω βιντεοσύνδεσης. Ο Σι δεν έχει φύγει από την Κίνα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19.
Στην COP26 την Κίνα αναμένεται να εκπροσωπήσει ο υφυπουργός περιβάλλοντος Ζάο Γινγκμίν και ο απεσταλμένος για το κλίμα Σιέ Ζενχουά.
Ρωσία: Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ταξιδέψει στη Γλασκώβη, αν και θα συμμετάσχει επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης.
Βρετανία: Η βασίλισσα Ελισάβετ θα απουσιάζει από τη σύνοδο καθώς οι γιατροί της της συνέστησαν να ξεκουραστεί. Θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα συμμετάσχει στην COP26. Πηγή από το Βατικανό δήλωσε ότι πιθανόν να απευθύνει μήνυμα μέσω βίντεο ή ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν να διαβάσει ένα μήνυμα εκ μέρους του.
Ιράν: Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί δεν θα πάει τελικά στη Γλασκώβη μετά τις αναφορές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης ότι τοπικοί πολιτικοί ζήτησαν να συλληφθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία.
Βραζιλία: Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν θα παραστεί στη σύνοδο. Η κυβέρνησή του έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις για την περιβαλλοντική της πολιτική, κυρίως λόγω της μαζικής αποψίλωσης του Αμαζονίου.
Μεξικό: Ο πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν θα είναι παρών.
Νότια Αφρική: Ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα δεν θα μεταβεί στη Γλασκώβη λόγω των τοπικών εκλογών που πραγματοποιούνται στη χώρα την 1η Νοεμβρίου.
Ιαπωνία: Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα ενδεχομένως θα συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης.
Πορτογαλία: Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ακύρωσε τη συμμετοχή του καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
«Αποτυχία»
«Μπορεί να κάνω λάθος (και το ελπίζω)», αλλά «ένα μαζικό γεγονός (με ανθρώπους να πηγαινοέρχονται) και έναν μολυσματικό ιό θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων», υπογραμμίζει η Σριντχάρ.
Η επιδείνωση της επιδημίας «θα βαρύνει το σύστημα υγείας» και «θα απαιτήσει νέους περιορισμούς», προσθέτει.
Ο Σον Κλέρκιν, ένας 60χρονος κάτοικος της Γλασκώβης, περιμένει τα χειρότερα. «Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι η COP26 θα είναι μια αποτυχία», δηλώνει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διοργανωτές αναστατώνουν την καθημερινότητα των κατοίκων και αποκρύπτουν από τους επισκέπτες τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη.
«Έχουμε άστεγους στους δρόμους μας», εξηγεί. «Έχουμε πολλούς ανθρώπους που ζουν σε προσωρινά καταλύματα, σε ξενοδοχεία (…) Τελικά όμως οι τοπικές αρχές θέλουν να κρύψουν τους άστεγους και τους φτωχούς από τους συμμετέχοντες στη σύνοδο».
Για τους ακτιβιστές στην πλατεία Τζορτζ μόνο μία μάχη μετρά.
«Το αποτέλεσμα της COP26 εδώ στη Γλασκώβη δεν θα καθορίσει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη ζωή ή τον θάνατο των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο Άντριου Νάζντιν διοργανωτής της διαδήλωσης.
«Πρέπει οι ηγέτες όλου του κόσμου να κινητοποιηθούν», συνεχίζει ο 33χρονος άνδρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έχουν μία ευκαιρία να ενεργήσουν και οι διαδηλωτές θα είναι εκεί για να τους το ζητήσουν «δυνατά και επιτακτικά».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις