COP26: Η Αυστραλία απέχει από τη συμφωνία για τον άνθρακα – “Θα συνεχίσουμε να πουλάμε για δεκαετίες”
Η Αυστραλία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τον άνθρακα, απέχοντας από τη σχετική συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη.
- 08 Νοεμβρίου 2021 09:21
Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να πουλά άνθρακα επί «δεκαετίες», αφού απέρριψε μια συμφωνία με στόχο τη σταδιακή απομάκρυνση από αυτό το ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο προκειμένου να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή.
Περίπου 40 χώρες δεσμεύθηκαν να εγκαταλείψουν τον άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες στη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη.
Η Αυστραλία, όπως και πολλές άλλες χώρες που καταναλώνουν πολύ άνθρακα, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, δεν υπέγραψαν αυτή τη συμφωνία.
«Δηλώσαμε απολύτως ξεκάθαρα ότι δεν θα κλείσουμε τα ανθρακωρυχεία μας ούτε τα εργοστάσιά μας που λειτουργούν με άνθρακα», τόνισε ο Αυστραλός υπουργός Πόρων Κιθ Πιτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.
Υπερασπιζόμενος τη θέση της Καμπέρας ο Πιτ διαβεβαίωσε ότι η Αυστραλία έχει την καλύτερη ποιότητα άνθρακα παγκοσμίως.
«Και γι’ αυτό θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πωλήσεις τις επόμενες δεκαετίες. Και αγοράζουν (…) καλά, πουλάμε», πρόσθεσε.
Η ζήτηση του άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί ως το 2030, εκτίμησε ο Αυστραλός υπουργός. «Αν δεν κερδίσουμε αυτή την αγορά, κάποιος άλλος θα την κερδίσει», πρόσθεσε.
«Θα προτιμούσα να πρόκειται για ένα αυστραλέζικο προϊόν υψηλής τεχνολογίας, το οποίο θα προσφέρει θέσεις εργασίας στην Αυστραλία και θα στηρίξει την οικονομία της Αυστραλία, αντί για (άνθρακα) από την Ινδονησία, τη Ρωσία ή αλλού», τόνισε ο Πιτ.
Η Αυστραλία, μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς άνθρακα και φυσικού αερίου παγκοσμίως, αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα –ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες—που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε τον Οκτώβριο τον στόχο της να πετύχει την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050. Τα σχέδια της αυστραλιανής κυβέρνησης προκάλεσαν επικρίσεις για την έλλειψη σαφήνειάς τους καθώς και για το γεγονός ότι βασίζονται σε ακόμη άγνωστες τεχνολογικές καινοτομίες.
Το Minerals Council of Australia, το οποίο εκπροσωπεί μεγάλους μεταλλευτικούς ομίλους, όπως η BHP και η Rio Tinto, εκτίμησε ότι ο στόχος του 2050 μπορεί να επιτευχθεί αν γίνουν μεγάλες τεχνολογικές επενδύσεις. Παράλληλα οι μεγάλοι αυστραλιανοί όμιλοι διαβεβαιώνουν ότι απομακρύνονται από τα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις