COP27: Σύντομη συνομιλία Μακρόν με Μαδούρο στο περιθώριο της συνόδου – Τον αποκάλεσε πρόεδρο
Εμανουέλ Μακρόν και Νικολάς Μαδούρο συναντήθηκαν στην COP27 και πραγματοποίησαν σύντομες συνομιλίες. Πρόκειται για την πρώτη επαφή από τότε που το Παρίσι σταμάτησε να τον αναγνωρίζει επίσημα ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.
- 08 Νοεμβρίου 2022 11:11
Οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είχαν σύντομη συνομιλία στους διαδρόμους της COP27 στο Σαρμ ελ Σέιχ, δείχνει οπτικό υλικό που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο από την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής, μολονότι το Παρίσι δεν αναγνωρίζει επίσημα τον σοσιαλιστή πολιτικό ως πρόεδρο.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης επαφής, διάρκειας περίπου ενός λεπτού και τριάντα δευτερολέπτων, οι δύο ηγέτες ανταλλάσσουν μερικά ευγενικά λόγια, προτού ο κ. Μακρόν να πει στον κ. Μαδούρο: «Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσαμε να μιλήσουμε περισσότερο, θα μπορούσαμε να κάνουμε διμερώς δουλειά που θα ήταν χρήσιμη για την περιοχή» της Λατινικής Αμερικής. Υπόσχεται κατόπιν να του το «θυμίσει».
Ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ, η κυβέρνηση της Γαλλίας ουδέποτε αναγνώρισε επίσημα την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο για δεύτερη θητεία το 2018· χαρακτήρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο. Όμως το πολιτικό βάρος του κ. Γκουαϊδό έχει μειωθεί πολύ έκτοτε.
Ωστόσο, παρέμειναν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και ο κ. Μακρόν έχει πει επανειλημμένα πως η Γαλλία επιδιώκει να είναι «εξισορροπητική δύναμη».
Αναμένεται να υποδεχθεί στο Παρίσι τον Γουστάβο Πέτρο, τον πρώτο πρόεδρο της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, που αφού εξελέγη τον Αύγουστο αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Μπογοτά και το Καράκας, έπειτα από τρία χρόνια διακοπής τους. Ο κ. Πέτρο επιδιώκει την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο κρατών, που μοιράζονται σύνορα 2.200 χιλιομέτρων, έπειτα από χρόνια μεγάλων εντάσεων στις σχέσεις Κολομβίας/Βενεζουέλας.
Οι ΗΠΑ επέβαλαν το 2019 σειρά κυρώσεων στο Καράκας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Πάντως η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Μάιο περιορισμένη χαλάρωση κάποιων από τις κυρώσεις, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονταν αλματωδώς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο προέδρων, ο κ. Μαδούρο σημείωσε πως η Γαλλία μπορεί και πρέπει να «διαδραματίσει θετικό ρόλο» στη Λατινική Αμερική.
Τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7 στη Γερμανία, η γαλλική προεδρία, εν μέσω ανησυχίας για την ενεργειακή κρίση, είχε αναφερθεί σε «πόρους αλλού, που πρέπει επίσης να εξερευνηθούν», ιδίως στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας, κρίνοντας πως το αργό αυτής της τελευταίας «πρέπει επίσης να μπορεί να διατεθεί στην αγορά».
Ο Νικολάς Μαδούρο είχε εξάλλου προσκαλέσει τις γαλλικές επιχειρήσεις του τομέα της ενέργειας να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του, δηλώνοντας στην δημόσια τηλεόραση: «Πρόεδρε Μακρόν! Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να υποδεχθεί όλες τις γαλλικές εταιρείες που θα ήθελαν να έρθουν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις