COP29: Συμφωνία για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά χωρίς αυτές
Διαβάζεται σε 4'“Ανεπαρκή” χαρακτηρίζουν οι αναπτυσσόμενες χώρες την συμφωνία 300 δισ. δολαρίων στην οποία κατέληξε η COP29. Η “τρίπλα” με τα ορυκτά καύσιμα.
- 24 Νοεμβρίου 2024 02:39
Στην υιοθέτηση προγράμματος χρηματοδότησης ύψους 300 δισ. δολαρίων προκειμένου οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, κατέληξαν τα κράτη που συμμετέχουν στην Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29.
Οι χώρες για τις οποίες προορίζεται η χρηματοδότηση χαρακτήρισαν “ανεπαρκή” την συμφωνία. “Λυπάμαι, αλλά πρέπει να πω ότι αυτή η συμφωνία είναι μια οφθαλμαπάτη”, είπε η εκπρόσωπος της ινδικής αντιπροσωπείας Τσάντνι Ράινα στο Σώμα, ενώ ολοκληρωνόταν η διαδικάσια. “Κατά την άποψή μας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”.
Η συμφωνία, το επιστέγασμα της διάρκειας δύο εβδομάδων διάσκεψης, θα έπρεπε να δημιουργήσει το μομέντουμ στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης και μάλιστα την θερμότερη καταγεγραμμένη χρονιά, αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας πως αντιθέτως, προκάλεσε την οργή των αναπτυσσόμενων χωρών.
Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου, οι εκπρόσωποι τους αποχώρησαν από την ολομέλεια της COP29, δηλώνοντας ότι νιώθουν αποκλεισμένοι και αγνοημένοι , αφού οι πλουσιότερες χώρες δεν δέχτηκαν οι ετήσιες επιχορηγήσεις να φτάνουν τα 500 δισ. δολάρια, επικαλούμενες τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.
Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες επρόκειται να ολοκληρωθούν από την Παρασκευή και τελικά κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Τα χρήματα προορίζονται για την αντιμετώπιση πλημμυρών, καύσωνα και ξηρασίας. Αλλά και για να επενδύσουν οι αναπτυσσόμενες χώρες σε μορφές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα – αντί να αναπτύξουν τις οικονομίες τους με καύση άνθρακα και πετρελαίου, όπως έκαναν χώρες της Δύσης για περισσότερο από έναν αιώνα.
«Καμία χώρα δεν πήρε όλα όσα ήθελε, φεύγουμε από το Μπακού έχοντας μπροστά μας πολλή δουλειά. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κλίμα, Σάιμον Στιλ.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην 29η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) θέτει τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας ανάμεικτα συναισθήματα για το περιεχόμενό της.
«Ήλπιζα σε ένα πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα», είπε ο Γκουτέρες, «για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε», καλώντας τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Τα Ηνωμένα Έθνη είναι μαζί σας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ», διεμήνυσε.
Η διάσκεψη στο Μπακού ήταν μια «οδυνηρή εμπειρία», σχολίασε η βραζιλιάνα υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρίνα Σίλβα, η χώρα της οποίας θα φιλοξενήσει την COP30 το 2025.
«Απογοητευτική» και «κατώτερη των προκλήσεων» χαρακτήρισε τη συμφωνία η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ. Παρά τα βήματα προόδου που έγιναν – συμπεριλαμβανομένου του τριπλασιασμού της χρηματοδότησης για τις φτωχότερες χώρους του κόσμου οι οποίες απειλούνται περισσότερο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής –, η διάσκεψη του Μπακού χαρακτηρίστηκε από «πραγματική αποδιοργάνωση και έλλειψη ηγεσίας εκ μέρους της αζερικής προεδρίας», δήλωσε η υπουργός στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Τα ορυκτά καύσιμα
Στην COP28 στο Ντουμπάι, τα κράτη είχαν συμφωνήσει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Φέτος, στο Μπακού, η γενικότερη αίσθηση ήταν πως το θέμα ξεχάστηκε και δεν θα γινόταν καν σχετική αναφορά στο κείμενο της συμφωνίας. Η Σαουδική Αραβία, την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε πως η ίδια και η ομάδα των Αραβικών χωρών δεν επιθυμούν η συμφωνία να περιλαμβάνει καμία αναφορά στα ορυκτά καύσιμα.
Αυτό, σύμφωνα με το BBC προκάλεσε την οργή των Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου που απαίτησαν την εκ νέου δέσμευση στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να προχωρήσουν σε συμφωνία για την χρηματοδότηση. Μάλιστα, όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο, στην νέα συμφωνία περιλαμβάνεται επαναδέσμευση στον στόχο της απεξάρτησης, όμως αναφέρεται με την παράγραφο και τον αριθμό του εγγράφου, ώστε οι λέξεις “ορυκτά καύσιμα” να μην εμφανίζονται στο κείμενο.