Copernicus: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο τρίτος θερμότερος Ιούλιος στα χρονικά

Copernicus: Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο τρίτος θερμότερος Ιούλιος στα χρονικά
shutterstock

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής 'Copernicus' οι θερμοκρασίες φέτος είναι υπερβολικά υψηλές, σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές.

Ο φετινός Ιούλιος ήταν ένας από τους πιο ζεστούς στα χρονικά, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε περιοχές από τη Φινλανδία μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν σήμερα επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι το πιο πρόσφατο ορόσημο σε μια μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας που είχε ως αποτέλεσμα τα τελευταία επτά χρόνια να είναι τα πιο θερμά στον κόσμο, καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλάζουν το κλίμα της Γης.

“Αν δούμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, υπάρχουν αλλαγές από χρόνο σε χρόνο ή ακόμη από μήνα σε μήνα”, δήλωσε στο Reuters, η Φρέγια Βάμποργκ, ανώτερη επιστήμονας στην Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ‘Copernicus’. “Όμως, τελικά, το θέμα είναι πως βλέπουμε μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως, και στις περισσότερες περιοχές του κόσμου”, πρόσθεσε.

Οι καταχωρήσεις του Copernicus φθάνουν πίσω στο χρόνο μέχρι το 1950 αλλά διασταυρώνονται με άλλα δεδομένα που φθάνουν έως τα μέσα του 19ου αιώνα.

Ο περασμένος μήνας ήταν μαζί με τον Ιούλιο του 2020, ο τρίτος πιο ζεστός στα χρονικά, πίσω από τον Ιούλιο του 2019 και τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus. Ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός Ιούλιος στην Ευρώπη μετά το 2010.

Πολλές περιοχές δοκιμάστηκαν από ακραία καιρικά φαινόμενα τον περασμένο μήνα, επιβεβαιώνοντας την επικρατούσα μεταξύ των επιστημόνων άποψη, ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση κάνει τους καύσωνες πιο πιθανούς και πιο σκληρούς, και ότι ένας πιο ζεστός πλανήτης θα οδηγήσει σε πιο έντονη βροχόπτωση.

Θερμοκρασίες που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο, είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και ευνόησαν το ξέσπασμα δασικών πυρκαγιών.

Εικόνα από τη κατάσταση στη Καλιφόρνια, έπειτα από το ξέσπασμα της φωτιάς Ντίξι. AP/Noah Berger

Στην Κίνα, στο Βέλγιο και στη Γερμανία, η ασυνήθιστα έντονη βροχόπτωση προκάλεσε φονικές πλημμύρες.

Ένας άνδρας σπρώχνει το σκούτερ του, μέσα στη πλημμυρισμένη πόλη Xinxiang, της Κίνας. AP/Dake Kang

Ο τροπικός βορράς της Αυστραλίας κατέγραψε την υψηλότερη ημερήσια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα, ενώ η θερμοκρασία πάνω από τη Βόρεια Αφρική ήταν υψηλότερη από το κανονικό “σχεδόν παντού”, σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus.

Ορισμένες περιοχές ήταν ελαφρώς ψυχρότερες από τον μέσο όρο, περιλαμβανομένης της Γερμανίας και τμημάτων της Ρωσίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ραλφ Τούμι, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Γκράνταμ, που μελετά την κλιματική αλλαγή, στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, δήλωσε πως οι πρόσφατες εξάρσεις ζέστης που καταρρίπτουν κάθε ρεκόρ δεν είναι έκπληξη, δεδομένου του μακροπρόθεσμου μοτίβου αυξανόμενων θερμοκρασιών.

“Είναι σαν να παίζουμε σε ένα αδιάκοπο καζίνο, και να διαλέγουμε τους μεγάλους αριθμούς ξανά και ξανά”, είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα