Corriere della Sera: Υπάρχουν Ευρωβουλευτές σε payroll

Corriere della Sera: Υπάρχουν Ευρωβουλευτές σε payroll
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο AP

Αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως Qatagate ξεκίνησε ως 'θέμα εθνικής ασφάλειας' του Βελγίου που ανέλαβε ειδική μυστική υπηρεσία.Όχι διαπιστώθηκε πως ο συναγερμός ήταν άκυρος, η υπόθεση παραδόθηκε στο δικαστικό σώμα. Αυτό έγινε τον Ιούλιο.

Οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου βρίσκονται πίσω από την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatargate, με τα δώρα και το 1.500.000 ευρώ που βάσει στοιχείων έδωσαν το Κατάρ και το Μαρόκο και μέσω της ΜΚΟ Fight Impunity κατέληξαν σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη μη κερδοσκοπική οργάνωση, ηγετικό ρόλο έχει ο άνθρωπος που φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του σκανδάλου, Antonio Panzeri και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Francesco Giorgi που πήρε όλη την ευθύνη πάνω του.

Όπως αναφέρει η Corriere della Sera “οι εσωτερικές μυστικές υπηρεσίες για την ‘Ασφάλεια του κράτους’ του Βελγίου, για μήνες συνεργάζονταν με ομολόγους τους σε άλλες πέντε χώρες. Όχι της Ιταλίας, μολονότι οι έρευνες περιστρέφονται γύρω από Ιταλούς”.

Όλα ξεκίνησαν ως ‘θέμα εθνικής ασφάλειας’

Kατά την ιταλική εφημερίδα “ξεκινώντας ως υπόθεση ‘εθνικής ασφάλειας’, ο φάκελος εξελίχθηκε σε ένα εξίσου σοβαρό, αλλά σίγουρα λιγότερο ανησυχητικό ζήτημα διεθνούς διαφθοράς. Έτσι, οι Βέλγοι μυστικοί πράκτορες τον μεταβίβασαν στο απλό δικαστικό σώμα, όταν συνειδητοποιούν ότι η απειλή έχει σταματήσει -ή ενδεχομένως πως δεν υπήρξε ποτέ.

Σύμφωνα με βελγικές δημοσιογραφικές πηγές που δεν έχουν διαψεύσει οι αρχές, οι έρευνες για το Qatargate ξεκίνησαν το 2021, ως ‘έρευνα για παρέμβαση ξένης χώρας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου’.

Για παράδειγμα, αυτές για την στάση απέναντι σε χώρες που κατηγορούνται για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -όπως το Κατάρ. Χώρα πολύ ενεργή στο να ‘κλείσει’ συμφωνίας με την ΕΕ, για τις αερομεταφορές, που τώρα έχει μπλοκαριστεί εξαιτίας του σκανδάλου.

Τώρα, οι εισαγγελείς του Μιλάνου που παρέχουν βοήθεια στην Ιταλία, στους Έλληνες συναδέλφους τους που εξετάζουν τα ιταλικά παρακλάδια της έρευνας, κάνουν λόγο για Ευρωβουλευτές που ήταν σε payroll.

Έτσι, προτείνουν έναν ευρύτερο ερευνητικό ορίζοντα από αυτόν που μπορεί να υπάρχει τώρα”.

Ποιος ήταν ο whistleblower

Το δημοσίευμα συνεχίζει, εξηγώντας πως “σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, οι εισαγγελείς στοχοποιούν πάνω από 60 Ευρωβουλευτές”, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στη Σοσιαλιστική Ομάδα και τη μεγαλύτερη και πιο παλιά ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου -αυτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος-, αλλά “και τα νέα δεξιά κόμματα”.

Δεν είναι γνωστό ποια είναι η πηγή των βελγικών μυστικών υπηρεσιών.

Αν πρόκειται για βοηθό Ευρωβουλευτή που κατήγγειλε όσα είχε δει, ώστε να εκδικηθεί την απώλεια της θέσης της -όπως έχει αναφερθεί.

‘Η αν ο συναγερμός ‘χτύπησε’ από τρίτη χώρα, όπως έγραψε η βελγική εφημερίδα De Standaard.

“Γεγονός είναι ότι οι άκρως απόρρητες έρευνες εστιάζονται στον Antonio Panzeri και στον αγώνα με ατιμωρησία”.

Οι όχι και τόσο δημοκρατικές διαδικασίες

Το διαμέρισμά του Panzeri στις Βρυξέλλες “παρακολουθείτο (με όλα τα μέσα της τεχνολογίας από έξω και από μέσα), ενώ μυστικοί πράκτορες τον ακολουθούσαν σε κάθε βήμα.

Οι ειδικές εξουσίες που δίνονται στις υπηρεσίες στο Βέλγιο είναι αυτές που τους επιτρέπουν να διενεργούν τέτοιες παρεμβατικές έρευνες, χωρίς άδεια από το δικαστικό σώμα. Αρκεί το ‘πράσινο φως’ από μια επιτροπή που αξιολογεί ευκαιρίες και ανάγκες.

Αυτές οι υπηρεσίες είχαν την εικόνα της κατάστασης που σήμερα είναι γνωστή ως Qatargate από τον περασμένο Ιούλιο.

Τότε η υπόθεση πέρασε στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ο οποίος άνοιξε φάκελο για τα εγκλήματα της συνωμοσίας, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που διαπράχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 8/12 του 2021”.

Οι επαφές του Panzeri πέρασαν στα χέρια των δικαστών, αρχής γενομένης από αυτήν με τον Giorgi, σύντροφο της Καϊλή, αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία συνελήφθη μαζί με τους δύο άνδρες.

Oι βαλίτσες και τα δώρα στο Μαρόκο, μέσω πρέσβη στην Ευρώπη

“Τα περισσότερα από 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή του ζευγαριού, προέρχονταν από το Κατάρ. Το αυτό ισχύει και για τα 600.000 ευρώ που ανακαλύφθηκαν στην κατοικία του Panzeri.

Οι έρευνες θα πρέπει να καθορίσουν πώς δεν σήμανε συναγερμός στη μεταφορά αυτών των χρημάτων, με τους αύξοντες αριθμούς να δείχνουν ότι τα περισσότερα τραπεζογραμμάτια εκδόθηκαν στο Βέλγιο και πέρασαν από βελγικές τράπεζες”.

Ναι, διαψεύστηκε η θεωρία της μεταφοράς με βαλίτσες.

“Οι ερευνητές έχουν επίσης περισσότερες από μία ιδέες για τους ‘trallazzi’, για τους οποίους μίλησε η σύζυγος του Panzeri, Maria Dolores Colleoni και για τη “μεταφορά δώρων” στο Μαρόκο, μέσω του πρέσβη της βορειοαφρικανικής χώρας στην Πολωνία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα