Covid: Θα αποτρέψει η “θωράκιση” των συνόρων ένα νέο κύμα;
Υπό τον φόβο ενός νέου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού, πολλές ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν περιορισμούς σε Κινέζους ταξιδιώτες. Θα μπορέσουν αυτά τα μέτρα να αναχαιτίσουν τη διασπορά;
- 03 Ιανουαρίου 2023 22:30
Η ξαφνική παραίτηση της στρατηγικής “μηδενικής Covid” από την κυβέρνηση της Κίνας, έφερε σημαντική αύξηση των νέων μολύνσεων κορονοϊού. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα “έκρουσε” τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση νέων παραλλαγών.
Η Ευρώπη, θέλοντας να δείξει ότι έχει μάθει από τα… παθήματα του παρελθόντος, προχωρά ήδη σε προληπτικές κινήσεις.
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, προκειμένου να βρεθεί “κοινό μέτωπο” στην αντιμετώπιση του επερχόμενου προβλήματος, με την πλειοψηφία των κρατών-μελών της ένωσης να τάσσονται υπέρ της διενέργειας διαγνωστικών τεστ για τους ταξιδιώτες που αναχωρούν από την Κίνα.
Προτού καν τεθεί σε εφαρμογή το εν λόγω μέτρο, η αντίδραση του Πεκίνου ήταν εντονότατη, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για “πολιτικά κίνητρα” και να απειλεί κατά πάντων με αντίμετρα.
Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι, πόσο αποτελεσματικοί είναι τέτοιου είδους περιορισμοί;
Τα προηγούμενα “μαθήματα” της πανδημίας
Η Αυστραλία επέβαλε ορισμένους από τους πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Από το 2020, έκλεισε τα σύνορά της και απαγόρευσε στους Αυστραλούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό (με λίγες εξαιρέσεις).
Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία ήταν πιο επιεικείς. Απαίτησαν από τους ταξιδιώτες που εισέρχονταν στη χώρα να χρησιμοποιούν ξενοδοχεία καραντίνας και να κάνουν τεστ covid.
Μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι δεν υποστηρίζει γενικά τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, καθώς “συνήθως δεν ήταν αποτελεσματικές”.
“Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που παρεμβαίνουν σημαντικά στη διεθνή κυκλοφορία, μπορεί να δικαιολογηθούν μόνο στην αρχή μιας επιδημίας, καθώς μπορεί να επιτρέψουν στις χώρες να κερδίσουν χρόνο”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, ο ΠΟΥ προειδοποίησε εκ νέου για γενικές ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, λέγοντας ότι δεν θα σταματήσουν την παγκόσμια εξάπλωση.
“Μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις παγκόσμιες προσπάθειες για την υγεία… αποτρέποντας τις χώρες να αναφέρουν και να μοιράζονται επιδημιολογικά δεδομένα”, ανέφερε.
Τι ισχυρίζεται τώρα ο ΠΟΥ
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε ότι “ανησυχεί πολύ για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Κίνα”. Πρόσθεσε ότι ο ΠΟΥ χρειάζεται ακριβείς αριθμούς, σε πραγματικό χρόνο για να κατανοήσει τους κινδύνους που δημιουργούνται.
“Ελλείψει ολοκληρωμένων πληροφοριών από την Κίνα, είναι κατανοητό ότι χώρες σε όλο τον κόσμο ενεργούν με τρόπους που πιστεύουν ότι μπορεί να προστατεύσουν τους πληθυσμούς τους”, είχε γράψει στο Twitter ο Τέντρος Αντάνομ.
Θα λειτουργούσαν οι περιορισμοί;
Ο καθηγητής Andrew Pollard, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης δήλωσε στο BBC: “Η προσπάθεια περιορισμού ενός ιού, προσαρμόζοντας αυτό που κάνουμε με τα ταξίδια έχει ήδη αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί πολύ καλά. Έχουμε δει ότι με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από διάφορες χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ιός τελικά δεν σταμάτησε να ‘ταξιδεύει’ σε όλο τον κόσμο”.
Η λέξη “τελικά” που χρησιμοποίησε ο καθηγητής, είναι υψίστης σημασίας, ακριβώς γιατί οι μελέτες υποδεικνύουν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τείνουν μόνο να καθυστερήσουν την εξάπλωση του ιού σε μια χώρα, αλλά δεν μπορούν να τον κρατήσουν εντελώς έξω.
Έκθεση στο British Medical Journal διαπίστωσε ότι οι περιορισμοί στα διεθνή σύνορα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την εξάπλωση κατά δύο μήνες.
“Ο μόνος τύπος ταξιδιωτικών περιορισμών που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εκείνος που περιλαμβάνει μεγάλες περιόδους καραντίνας και δεν νομίζω ότι υπάρχει προθυμία για τέτοια μέτρα σε αυτό το σημείο”, υποστήριξε μια εκ των συγγραφέων της έκθεσης, η Δρ Κάρεν Γκρέπιν από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Τι συμβαίνει με τις νέες παραλλαγές
Υπάρχει η άποψη ότι οι περιορισμοί θα αποτρέψουν πιθανές νέες παραλλαγές του ιού, για τις οποίες οι επιστήμονες σήμαναν συναγερμό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Mark Woolhouse, εάν υπάρχει ήδη μια τέτοια παραλλαγή, οι περιορισμοί δεν θα είναι ικανοί να την κρατήσουν μακριά.
“Τα μέτρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο εάν η παραλλαγή προκύψει κατά την περίοδο που ισχύουν οι περιορισμοί και ακόμη και τότε, απλώς θα καθυστερήσουν, δεν θα αποτρέψουν την άφιξή της”, δήλωσε.
Εξάλλου, μια νέα παραλλαγή δεν είναι πιο πιθανό να έρθει από την Κίνα παρά από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
“Αν και η Κίνα βιώνει ξεκάθαρα ένα σημαντικό κύμα, δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι αυτό το κύμα θα είναι το επίκεντρο για την εμφάνιση νέων παραλλαγών”, δήλωσε ο καθηγητής Woolhouse.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις