CPJ: Οι τελευταίες 3 εβδομάδες ήταν οι πιο θανατηφόρες για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκρούσεις

Διαβάζεται σε 2'
CPJ: Οι τελευταίες 3 εβδομάδες ήταν οι πιο θανατηφόρες για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκρούσεις
ISTOCK

Τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων 24 Παλαιστινίων, τεσσάρων Ισραηλινών και 1 Λιβανέζου

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) αναφέρει ότι οι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν οι πιο θανατηφόρες που έχουν καταγραφεί για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκρούσεις από τότε που η οργάνωση άρχισε να παρακολουθεί το 1992.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους καλύπτοντας τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου που πυροδοτήθηκε, συμπεριλαμβανομένων 24 Παλαιστινίων, τεσσάρων Ισραηλινών και 1 Λιβανέζου. Επιπλέον, άλλοι 8 δημοσιογράφοι αναφέρθηκαν ως τραυματίες και 9 αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι ή κρατούμενοι.

Η CPJ επέκρινε επίσης τη διακοπή των υπηρεσιών επικοινωνίας στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας ότι η διακοπή είναι επίσης μια “διακοπή ειδήσεων” που έχει θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του κοινού να “γνωρίζει και να κατανοεί τι συμβαίνει σε αυτή τη σύγκρουση”.

“Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες με ένα ανεξάρτητο, τεκμηριωμένο κενό πληροφόρησης που μπορεί να γεμίσει με θανατηφόρα προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση”, ανέφερε.

Η οργάνωση τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι που πρέπει να γίνονται αποδέκτες σεβασμού και να προστατεύονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτοντας ότι “η σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων ή υποδομών μέσων ενημέρωσης συνιστά πιθανό έγκλημα πολέμου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα