Credit Suisse: Απώλειες 75 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο υπό την απειλή κατάρρευσης

Credit Suisse: Απώλειες 75 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο υπό την απειλή κατάρρευσης
Credit Suisse AP Photo/Seth Wenig

Οι καταθέτες της Credit Suisse απέσυραν 75 δισεκατομμύρια δολάρια από την τράπεζα καθώς αυτή οδεύει προς την κατάρρευση. "Ράλι" διάσωσης από την UBS.

Η Credit Suisse έχασε καταθέσεις πελατών αξίας 67 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (75,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και τα χρήματα εξακολουθούν να φεύγουν από την τράπεζα, καθώς η UBS τρέχει να ολοκληρώσει τη διάσωσή της.

Οι απώλειες της τράπεζας ήταν “πιο έντονες” τις ημέρες λίγο πριν και λίγο μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς από την UBS στις 19 Μαρτίου, ανέφερε η Credit Suisse σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα (24/4). Οι εκροές έκτοτε “σταθεροποιήθηκαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, αλλά δεν είχαν ακόμη αντιστραφεί στις 24 Απριλίου 2023“, πρόσθεσε η τράπεζα.

Η Credit Suisse ανέφερε επίσης καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων ύψους 61,2 δισεκατομμυρίων φράγκων (68,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το CNN, αριθμός που περιλαμβάνει ορισμένες καταθέσεις. Το ποσό αυτό ανήλθε σε περίπου 5% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Τα κέρδη του πρώτου τριμήνο θα μπορούσαν να είναι τα τελευταία της μετά την εξαγορά του τον περασμένο μήνα από την UBS σε μια συμφωνία έκτακτης ανάγκης που ενορχήστρωσε η ελβετική κυβέρνηση. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη εγκρίνει τη συμφωνία, συνολική ή μερική.

Οι ελβετικές αρχές έκριναν ότι η σύμπραξη προσέφερε τις καλύτερες πιθανότητες αποκατάστασης της σταθερότητας στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα, ο οποίος είχε κλονιστεί από την πτώχευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ.

Η Credit Suisse είχε ταλαιπωρηθεί από σκάνδαλα και παραλείψεις συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια που εξανεμίζουν τα κέρδη της και την κάνουν να χάνει πελάτες.

Οι πελάτες απέσυραν 111 δισεκατομμύρια φράγκα (121 δισεκατομμύρια δολάρια) τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, όταν η τράπεζα επλήγη από τις εικασίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης. Η αποτυχία της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στην Αμερική μήνες αργότερα οδήγησε σε νέο κύμα φυγής περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι επενδυτές και οι πελάτες αναζήτησαν ασφαλέστερα καταφύγια.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ζημίες 1,3 δισεκατομμυρίων φράγκων (1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το πρώτο τρίμηνο, επεκτείνοντας ένα σερί ζημιών που ξεκίνησε το 2021. Η τράπεζα κατέγραψε ζημίες 7,3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) το 2022, τη μεγαλύτερη ετήσια ζημία της από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η άθλια κατάσταση των δραστηριοτήτων της αποτελεί τεράστια πρόκληση για τη UBS, καθώς εκτελεί μια πρώτη στο είδος της συγχώνευση δύο παγκόσμιων τραπεζών με συνολικό ενεργητικό σχεδόν 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πλήρης ενσωμάτωση των επιχειρήσεων θα διαρκέσει τρία έως τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της UBS Colm Kelleher, ο οποίος έχει προειδοποιήσει για “τεράστιους” κινδύνους από τη συνένωση των δανειστών.

Η UBS επανέφερε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της Sergio Ermotti για να διαχειριστεί το πολύπλοκο έργο. Ο Ermotti θα πρέπει να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συρρικνώσει την επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse, ενώ παράλληλα θα ευθυγραμμίσει τον δανειστή με μια πιο συντηρητική κουλτούρα κινδύνου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα