Δανία: Οργή για την κατάργηση αργίας για να χρηματοδοτηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός

Δανία: Οργή για την κατάργηση αργίας για να χρηματοδοτηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός
Αστυνομία στην Κοπεγχάγη (φωτογραφία αρχείου) iStock

Η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στη Δανία την τελευταία δεκαετία έγινε την Κυριακή ενάντια στην κατάργηση κατοχυρωμένης αργίας προκειμένου να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στην Κοπεγχάγη, σήμερα Κυριακή (5/2) ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την κατάργηση μιας δημόσιας αργίας, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι αυξημένες δαπάνες του αμυντικού τομέα.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα τα οποία διαφωνούν με την κατάργηση της Ημέρας της Μεγάλης Προσευχής. Πρόκειται για μια θρησκευτική, χριστιανική γιορτή που καθιερώθηκε το 1686 και εορτάζεται την τέταρτη Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Τα συνδικάτα υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κάτι που σημαίνει ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Δανία εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία. Η τοπική αστυνομία δεν ανέφερε κάποια δική της εκτίμηση.

Κάτω τα χέρια από τις αργίες μας” και “Όχι στον πόλεμο” έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Η κατάργηση της αργίας προτάθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 με στόχο να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα για να χρηματοδοτηθούν οι αμυντικές δαπάνες, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο της οποίας η Κοπεγχάγη σκοπεύει να επιτύχει τρία χρόνια νωρίτερα, το 2030 αντί για το 2033, τον στόχο που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τα μέλη του, δηλαδή να φτάσουν οι αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος των 4,5 δισεκ. κορωνών (περίπου 650 εκατ. ευρώ) που θα χρειαστούν για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος μπορεί να καλυφθεί από τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που θα προκύψουν από την κατάργηση της αργίας.

Συνδικάτα, αντιπολιτευόμενοι βουλευτές και οικονομολόγοι αμφισβητούν ότι η πρόταση αυτή θα έχει κάποιο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα, καθώς οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να βρουν άλλους τρόπους για να ρυθμίσουν τις ώρες εργασίας τους. Στην αγορά εργασίας της Δανίας, οι μισθοί και οι ώρες εργασίας καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτικών ενώσεων, χωρίς την παρέμβαση του κράτους.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση λέει ότι θα προωθήσει το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο. “Συνήθως αυτά τα πράγματα συζητιούνται μεταξύ των εργαζομένων και τώρα αυτό το μοντέλο θα ανατραπεί. Διαμαρτυρόμαστε με την ελπίδα ότι θα μας ακούσουν”, είπε ένας υδραυλικός, ο Στιγκ Ντε Μπλανκ, 63 ετών, που συμμετείχε στη διαδήλωση έξω από το κτίριο της Βουλής.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι Δανοί εργάζονται τις λιγότερες ώρες σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους εργαζόμενους σε χώρες της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα