Δανία: Ποινή φυλάκισης στην πρώην υπουργό Μετανάστευσης για χωρισμό ζευγαριών – αιτούντων ασύλου

Δανία: Ποινή φυλάκισης στην πρώην υπουργό Μετανάστευσης για χωρισμό ζευγαριών – αιτούντων ασύλου
Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας, Ίνγκερ Στόιμπεργκ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας κατηγορείται ότι παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου διατάσσοντας τον χωρισμό ζευγαριών, μερικά από τα οποία είχαν παιδιά.

Η πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Δανίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο μηνών αφού ειδικό δικαστήριο την έκρινε ένοχη για παράνομο χωρισμό πολλών ζευγαριών αιτούντων άσυλο, όπου η γυναίκα ήταν κάτω των 18 ετών.

Η Ίνγκερ Στόιμπεργκ καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε φυλάκιση 60 ημερών για τις κατηγορίες ότι παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διατάσσοντας τον χωρισμό ζευγαριών, μερικά από τα οποία είχαν παιδιά.

“Η Ίνγκερ Στόιμπεργκ κρίθηκε ένοχη για εσκεμμένη παραβίαση του νόμου περί υπουργικής ευθύνης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο που εξέτασε τη μομφή.

Η πρώην υπουργός είχε δηλώσει αθώα σε δίκη που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.

Αν και η ποινή δεν είχε ανασταλεί, όσοι στη Δανία εκτίουν λιγότερο από έξι μήνες μπορούν να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά, πράγμα που σημαίνει ότι η Στόιμπεργκ είναι απίθανο να περάσει χρόνο στη φυλακή.

Το 2016, 23 ζευγάρια, τα περισσότερα από τα οποία είχαν μικρή διαφορά ηλικίας, χωρίστηκαν χωρίς ατομικές εξετάσεις της υπόθεσής τους, μετά από οδηγίες της υπουργού. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε διαφορετικά κέντρα ενώ οι υποθέσεις τους εξετάζονταν. Η απόφασή της κρίθηκε παράνομη επειδή η υπηρεσία μετανάστευσης δεν εξέτασε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν η Στόιμπεργκ θα συνεχίσει να είναι μέλος του κοινοβουλίου.

Η Στόιμπεργκ υπηρέτησε ως υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης από το 2015 έως το 2019 σε μια κεντροδεξιά κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το δεξιό λαϊκιστικό αντιμεταναστευτικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF) και συνέβαλε στο να γίνει αυστηρότερη η αντιμεταναστευτική πολιτική της Δανίας.

Καυχιόταν ότι πέρασε περισσότερες από 110 τροπολογίες που περιορίζουν τα δικαιώματα των αλλοδαπών πολιτών. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, πέρασε επίσης το κατάπτυστο νομοσχέδιο που επιτρέπει τη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσφύγων για τη χρηματοδότηση της περίθαλψής τους στη Δανία.

Η υπόθεση της Στόιμπεργκ ήταν μόλις η τρίτη από το 1910 που ένας πολιτικός παραπέμφθηκε στο ειδικό δικαστήριο των 26 δικαστών στη Δανία, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να δικάζει υπουργούς για κακές πρακτικές ή αμέλεια κατά την παραμονή τους στην εξουσία.

Η τελευταία υπόθεση χρονολογείται από το 1993 και το “Tamilgate”, το παράνομο πάγωμα της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων Ταμίλ το 1987 και το 1988 από τον πρώην συντηρητικό υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Νιν-Χάνσεν, που κατέληξε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με αναστολή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα