Δεν βρίσκεται λύση για την Υεμένη

default image

Το Κατάρ απεσύρθηαπό τη διαμεσολαβητική πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει τα Αραβικά κράτη του Κόλπου, με σκοπό την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση που σοβεί εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Υεμένη.

Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων QNA την Τρίτη, το εμιράτο αποφάσισε να εγκαταλείψει την κοινή συμβιβαστική προσπάθεια, καθώς διαπίστωσε την αδιαλλαξία των ενδιαφερόμενων στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ παράλληλα στην Υεμένη συνεχίζεται η βία.

“Το Κατάρ αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση εξαιτίας της στασιμότητας που υπάρχει στην υπογραφή του προτεινόμενου σχεδίου συμφωνίας, της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της βίας αλλά και της έντασης των συγκρούσεων “, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Κατάρ, QNA.

Εν τω μεταξύ σε 19 ανήλθαν οι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες από τα πυρά των δυνάμεων της τάξης στην Υεμένη. Η αντιπολίτευση ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να “σταματήσει τη σφαγή”.

Οι πιο βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Σαναά, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας και υποστηρικτές του καθεστώτος με πολιτικά άνοιξαν χθες πυρ εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών, σκοτώνοντας 12 από αυτούς και τραυματίζοντας σχεδόν 230, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία της Αλλαγής, όπου έχουν στήσει καταυλισμούς από τις 21 Φεβρουαρίου, προς την έδρα της προεδρίας της κυβέρνησης. Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον τους όταν έφτασαν σε απόσταση 200 μέτρων από κτίριο που βρίσκεται δίπλα στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι “ελεύθεροι σκοπευτές μετείχαν στην επίθεση κατά των διαδηλωτών” χθες το απόγευμα. Οι συμπλοκές συνεχίστηκαν έως αργά χθες το βράδυ στον τομέα αυτόν.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν “να επιτεθούν στην έδρα του ραδιοφωνικού σταθμού και της κυβέρνησης” και κατηγορεί ενόπλους από την αντιπολίτευση ότι άνοιξαν πυρ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά τεταμένη και σήμερα στα περίχωρα της πλατείας της Αλλαγής, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Τουλάχιστον 176 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τέλη Ιανουαρίου από την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης που ζητεί την αποχώρηση του Σάλεχ, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που έγινε βάσει ιατρικών πηγών και πηγών της ασφάλειας.

Παράλληλα και οι ΗΠΑ καταδίκασαν την Πέμπτη, τη βία του καθεστώτος της Υεμένης και ζήτησαν από τις αρχές να αρχίσουν “αμέσως” τη διαδικασία μετάβασης.

“Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τα πρόσφατα επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στην Υεμένη. Ενώνουν τη φωνή τους με αυτήν της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας (Κάθριν) Άστον για να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις ανησυχητικές ενέργειες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μαρκ Τόνερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα