Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τις 290 γυναικοκτονίες του 2024

Διαβάζεται σε 3'
Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τις 290 γυναικοκτονίες του 2024
Στις 290 έφτασαν οι γυναικοκτονίες στην Τουρκία, μέσα στο 2024. We Will Stop Femicide

Στους δρόμους οι γυναίκες της Τουρκίας μετά τις 290 φετινές γυναικοκτονίες, μετά τις δυο που έγιναν μέσα σε μισή ώρα την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

Σε διάστημα μισής ώρας ένας 19χρονος Tούρκος σκότωσε δυο -συνομήλικες- γυναίκες, σε διαφορετικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, πριν βάλει τέρμα και στη δική του ζωή, πηδώντας από τα τείχη της Ανδριανούπολης.

Ο Semih Çelik είχε ποινικό μητρώο, είχε νοσηλευτεί πέντε φορές σε ψυχιατρική κλινική, είχε εξαφανιστεί δυο και είχε κάνει και άλλη απόπειρα αυτοκτονίας.

Αποκεφάλισε την πρώην σύντροφο του και πέταξε το κεφάλι από τα τείχη της Ανδριανούπολης, παρουσία της μητέρας του κοριτσιού, ενώ έκοψε το λαιμό της δεύτερης άτυχης γυναίκας που -όπως είπε ο πατέρας του- ήταν συμμαθήτριά του.

Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι του η αστυνομία βρήκε να ‘χει σχεδιάσει στο τοίχο με κάρβουνο, διαμελισμένο το σώμα γυμνής γυναίκας. Εντοπίστηκε και ένα βίντεο στο οποίο ο θύτης εμφανιζόταν να απειλεί να σκοτώσει ένα από τα θύματα του, ένα χρόνο νωρίτερα.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να απαγορεύσει τη μετάδοση της είδησης από τα media οδήγησε σε λαϊκό ξεσηκωμό.

Δεδομένου και ότι οι γυναικτονίες στη γείτονα έχουν φτάσει τις 290 από τις αρχές του έτους (το 2023 ήταν 330), χιλιάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα οργανώσεων, όπως το We Will Stop Female Murder και πλημμύρισαν τους δρόμους, εκφράζοντας την αυξημένη απογοήτευση για την αδράνεια των αρχών στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, διοργανώθηκαν διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις που θρήνησαν γυναίκες θύματα.

Μόνο τον Σεπτέμβριο 34 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες, ενώ 20 βρέθηκαν νεκρές υπό ύποπτες συνθήκες.

Οι γυναίκες φώναζαν συνθήματα όπως «αυτό που χρειάζονται οι γυναίκες είναι η ισότητα, όχι η οικογένεια», «όχι υπακοή, μόνο αντίσταση», «δεν είμαστε η ιδανική γυναίκα. Δεν θα σιωπήσουμε, δεν φοβόμαστε, δεν θα υπακούσουμε».

Στο δελτίο Τύπου της Women’s Platform της Προύσας τονίστηκε ότι «το κράτος, μέσω της δικαιοσύνης και της επιβολής του νόμου, ενεργεί μόνο με βάση τις αντιδράσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και όχι τις μαρτυρίες όσων υφίστανται βία. Έτσι, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στρέφονται στα social media αντί για τα αστυνομικά τμήματα, ώ ώστε να ακουστούν οι φωνές τους και να γλιτώσουν την κακοποίηση».

«Η χώρα αυτή έχει εξελιχθεί σε τόπο εγκλήματος. Θα συνεχίσουμε να σας θεωρούμε υπεύθυνους για τις ζωές, τις ελευθερίες και τα δικαιώματά μας.

«Λόγω των νόμων που δεν εφαρμόζονται και του συστήματος που δικαιολογεί την κακοποίηση και επαινεί τους δολοφόνους και τα αιματοβαμμένα χέρια με τα οποία γατζώνεστε από την εξουσία, είμαστε αυτοί που θα σας κάνουν τη ζωή αφόρητη για κάθε γυναίκα, κάθε παιδί, κάθε LGBTQ+ άτομο που δεν είναι πια μαζί μας».

Τον Ιούλιο του 2021, η χώρα αποχώρησε επισήμως από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (βλ. Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας), κίνηση που πήγε τη χώρα πολλά χρόνια πίσω.

Η We Will Stop Femicide τονίζει πως το κυβερνών (AKP) είναι γνωστό για την αδράνειά του στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής γυναικοκτονιών στη χώρα, ενώ παράλληλα επιτίθεται στους υπάρχοντες μηχανισμούς πρόληψης, όπως η αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια έκανε τα πρώτα του σχόλια στο Χ (Twitter), όπου έγραψε ότι «το θεμέλιο της ειρήνης της χώρας μας βρίσκεται στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των γυναικών και σε μια πολιτική μηδενικής ανοχής κατά της βίας κατά των γυναικών. Δεν θα επιτρέψουμε σε όσους επιχειρούν να ασκήσουν βία στις γυναίκες να αναπνεύσουν εύκολα».

Η πραγματικότητα ωστόσο, δείχνει άλλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα