Διαφθορά α λα γαλλικά: Σε δίκη ο Σαρκοζί μόνο αν δεν εκλεγεί πρόεδρος

default image

Ο Σαρκοζί στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για την υπόθεση των πλαστών τιμολογίων της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012. Σκιές στην απόφαση της εισαγγελίας των Παρισίων, που καθυστέρησε τόσο, ώστε το δικαστήριο να μην λαμβάνει χώρα πριν τις εκλογές

Για έναν «νέο χονδροειδή πολιτικό ελιγμό» κατήγγειλε ο δικηγόρος του Νικόλα Σαρκοζί την εισαγγελία Παρισίων, μετά την ανακοίνωσή της το πρωί της Δευτέρας αναφορικά με την παραπομπή σε δίκη των 14 κατηγορουμένων για την υπόθεση Bygmalion, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

«Ο νέος αυτός χονδροειδής ελιγμός» δήλωσε ο δικηγόρος Τιερί Ερζόγκ, «δεν θα αντέξει πολύ, όπως και οι προηγούμενοι (…) με δεδομένο ότι η διετής έρευνα απέδειξε την απουσία στοιχείων για συμμετοχή (του πρώην προέδρου) στα όσα του καταλογίζονται» υπογράμμισε.

Ο Νικολά Σαρκοζί έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πληροφορήθηκε για την ύπαρξη της εταιρείας Bygmalion, που οργάνωνε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του για τις εκλογές του 2012, παρά μόνον όταν ξέσπασε η υπόθεση.

Η υπόθεση «Bygmalion» επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τον Σαρκοζί από τις 16 Φεβρουαρίου οπότε, ύστερα από πολύωρη ανάκριση, του είχε απαγγελθεί η σχετική κατηγορία. Η ετυμηγορία που εκδόθηκε σήμερα, με την απόφαση του εισαγγελέα Παρισίων, δεν εξαιρεί τον πρώην πρόεδρο αλλά ζητά να παραπεμφθεί μαζί με τους 13 συγκατηγορούμενούς του στο ποινικό δικαστήριο.

Οι τρεις ανακριτές που συνέστησαν τον φάκελο, έχουν έναν μήνα για να αποφασίσουν, εάν θα ακολουθήσουν την υπόδειξη του εισαγγελέα και εάν θα γίνει δίκη ή όχι.

Τι είναι η υπόθεση Bygmalion;

Το δικαστήριο ερευνά τα παράνομα αποδεικτικά που εξέδωσε η εταιρία Bygmalion, της οποίας οι θυγατρικές οργάνωναν συναντήσεις και εκδηλώσεις για την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2012. Στα τέλη του 2014, οι έρευνες που επεκτάθηκαν στην κατηγορία της παράνομης χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας. Το συντηρητικό κόμμα διευθέτησε παράνομες αποδείξεις για ποσά ύψους 18,5 εκατ ευρώ στις θυγατρικές της Bygmalion για εκδηλώσεις “φαντάσματα”, γνωρίζοντας πως το ποσό αυτό θα ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο που επιτρέπει ο γαλλικός εκλογικός νόμος σε ό, τι αφορά στα έξοδα των προεκλογικών εκστρατειών.

Πέραν του Σαρκοζί, στην υπόθεση εμπλέκονται οι υπεύθυνοι οικονομικών της εκστρατείας, Πιερ Κοντέ και Μαρκ Λεμπλάν, τέσσερις ακόμη υπεύθυνοι της καμπάνιας του πρώην προέδρου, τρία πρώην στελέχη του UMP (το δεξιό κόμμα που μετεξελίχθηκε σε Les Republicains πέρσι το φθινόπωρο) και τέσσερα πρώην στελέχη της εταιρίας.

Μέχρι στιγμής ο Νικολά Σαρκοζί δεν κατηγορείται για συνεργεία στην απάτη, καθώς από τα στοιχεία δεν προκύπτει πως είχε λάβει γνώση του κυκλώματος. Όμως, κατηγορείται για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας, για την οποία αντιμετωπίζει πρόστιμο 3,750 ευρώ και ένα χρόνο φυλάκισης. Επιπλέον, φαίνεται πως ο εκ νέου υποψήφιος για το χρίσμα των συντηρητικών είχε παραλάβει e-mail που του εφιστούσαν την προσοχή για το χρηματικό ύψος της προεκλογικής του καμπάνιας.

Κι αν είσαι πρόεδρος της δημοκρατίας, με την αράδα σου θα πας

Για τον Νικόλα Σαρκοζί πάντως, ο οποίος είναι υποψήφιος στις προκριματική διαδικασία του συντηρητικού κόμματος της δεξιάς (20-27 Νοεμβρίου), δεν πρόκειται να γίνει δίκη πριν τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίου προέδρου. Στην περίπτωση που την κερδίσει και κερδίσει και την προεδρική εκλογή τον Μάϊο του 2017, η προεδρική ασυλία θα τον προστατεύσει έως το 2022.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της γαλλικής Liberation, η εισαγγελία μετέθεσε όσο πιο πίσω ήταν δυνατό την ημερομηνία της απόφασης “με τρόπο που να καθίσταται σχεδόν αδύνατο να προχωρήσει η δίκη πριν την άνοιξη του 2017. […] Αν ο Νικολά Σαρκοζί εκλεγεί στις προσεχείς εκλογές, η δίκη θα μπορεί να ξεκινήσει μόνο μετά το 2023 στο τέλος της θητείας του”.

Μπορείτε να φαντασθείτε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Στρατηγός ντε Γκωλ να κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη και παρ’ όλα αυτά να κατέβει υποψήφιος σε εκλογές;

Οι βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι του Σαρκοζί όπως ο Αλέν Ζιπέ, ο Φρανσουά Φιγιόν ή ο Ζαν Φρανσουα Κοπέ, απέφυγαν κάθε σχόλιο μετά την ανακοίνωση της εισαγγελίας. Ωστόσο ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είχε διστάσει την προηγούμενη εβδομάδα να κάνει μια ισχυρή επίθεση κατά του Σαρκοζί με μια φράση που δεν θα ξεχαστεί εύκολα, ιδιαίτερα από τους γκωλιστές ψηφοφόρους: «Μπορείτε να φαντασθείτε ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν ο Στρατηγός ντε Γκωλ να κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη και παρ’ όλα αυτά να κατέβει υποψήφιος σε εκλογές;» ερώτησε απευθυνόμενος στο ακροατήριό του, με την ευκαιρία προεκλογικής συγκέντρωσης.

Οι Ζιπέ και Κοπέ έχουν δηλώσει από την πλευρά τους ότι, εάν εκκρεμούσε για τους ίδιους κατηγορία, δεν θα συμμετείχαν σε εκλογική διαδικασία. Όλα δείχνουν ότι η υπόθεση Bygmalion θα «δηλητηριάσει» τον πολιτικό διάλογο και σίγουρα θα βαρύνει στις προσεχείς πολιτικές αναμετρήσεις.

Μετά την απόφαση της εισαγγελίας, οι δικαστές θα πρέπει να αποφασίσουν αν τελικά θα στείλουν ξανά την υπόθεση σε δίκη, απόφαση που αναμένεται να βγει μεταξύ 20 και 27 Νοεμβρίου εν μέσω των προκριματικών στο κόμμα για το χρίσμα. Αν και τίποτα δεν είναι ακόμη βέβαιο, είναι αρκετά πιθανό να οδηγηθεί τελικά η υπόθεση στα δικαστήρια, με τη διαφορά πως αυτό θα συμβεί μετά τις προεδρικές εκλογές αφήνοντας σειρά ερωτηματικών για την υποψηφιότητα Σαρκοζί.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΑΠΕ/ LIBERATION/ LE FIGARO

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα