Διάγγελμα Πούτιν ενώ η Wagner προελαύνει στο Ροστόφ: “Πισώπλατη μαχαιριά η ανταρσία, θα τιμωρηθούν σκληρά”

Διάγγελμα Πούτιν ενώ η Wagner προελαύνει στο Ροστόφ: “Πισώπλατη μαχαιριά η ανταρσία, θα τιμωρηθούν σκληρά”
O Vladimir Putin Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό κάνοντας λόγο για "προδοσία" και εξέφρασε την απαίτηση προς τους μισθοφόρους της Wagner να σταματήσουν τις "εγκληματικές ενέργειες". Συνεχίζει την προέλασή της στη Ρωσία από τα νότια η Wagner.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κρεμλίνο, καθώς ο επικεφαλής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δηλώνει αποφασισμένος να πάει “μέχρι τέλους” την “ανταρσία κατά της στρατιωτικής διοίκησης” που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα στρατεύματα της μισθοφορικής εταιρίας να προελαύνουν στη Νότια Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε ότι “χρειαζόμαστε ετοιμότητα όλων των δυνάμεων” χαρακτήρισε “πισώπλατη μαχαιριά” την κίνηση του Πριγκόζιν και διαμήνυσε πως η απάντησή του θα είναι σκληρή.

Πούτιν: Η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία

Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε προς τους πολίτες πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μάχονται για τη ζωή και την ασφάλεια του ρωσικού λαού, τονίζοντας πως χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων και να παραμεριστούν οι διαφορές.

Κάλεσε όσους εξαπατήθηκαν να εγκαταλείψουν την ανταρσία της Wagner και πρόσθεσε πως η χώρα είναι αντιμέτωπη με προδοσία, αναγνωρίζοντας πάντως ότι οι μαχητές της Wagner είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρωες που απελευθέρωσαν το Ντονμπάς. “Απαιτώ να σταματήσετε κάθε συμμετοχή σε εγκληματικές ενέργειες”, πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις της Ρωσίας θα επικρατήσουν και θα γίνουν πιο δυνατές. Η αντίδραση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστηρή, πρόσθεσε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρσία αυτή θα τιμωρηθούν, διεμήνυσε.

Είπε πως θα αναληφθεί αποφασιστική δράση για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ροστόφ, την οποία χαρακτήρισε δύσκολη. Διαβεβαίωσε πως θα κάνει το παν για να προστατεύσει τη Ρωσία και ότι θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα της χώρας.

Βλαντίμιρ Πούτιν Russian Presidential Press Service/AP

Έφοδος στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη

Οι ρωσικές διωκτικές αρχές φαίνεται να πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της Wagner στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fontanka.

“Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου εισήλθαν στο κέντρο PMC Wagner στην οδό Zolnaya της Αγίας Πετρούπολης”, ανέφερε το πρακτορείο στο κανάλι του στο Telegram.

Δύο λεωφορεία με αστυνομικούς των ΜΑΤ και της εθνικής φρουράς έχουν φτάσει στο κτίριο, αναφέρει, μπαίνοντας μαζί με άτομα με πολιτικά ρούχα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο υποστήριξε ότι “άνθρωποι με μάσκες και με αυτόματα τουφέκια” αναπτύχθηκαν κοντά στη γέφυρα Blagoveshchensky της Αγίας Πετρούπολης, όπου βρίσκονται ένα ξενοδοχείο και ένα εστιατόριο που συνδέονται με το αφεντικό της Wagner, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Η Fontanka δημοσίευσε αργότερα ένα βίντεο με την είσοδο των δυνάμεων επιβολής του νόμου στο κέντρο της Wagner και φωτογραφίες ένοπλων ανδρών κοντά σε ιδιοκτησίες που συνδέονται με τον Πριγκόζιν.

Η Wagner κατέλαβε την στρατηγικής σημασίας πόλη Ροστόφ

Όπως διαβεβαίωσε σήμερα, βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας– και ότι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιδίως το αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

«Βρισκόμαστε στο αρχηγείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], ανέφερε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Ροστόφ βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου», πρόσθεσε, ενώ διακρίνονταν ένστολοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Απαίτησε να πάνε εκεί ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο Βαλερί Γκεράσιμοφ, κορυφαίος ρώσος στρατηγός.

Η πόλη Ροστόφ βρίσκεται πάνω από 1.100 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας και συνορεύει με την Ουκρανία. Οι οδηγίες μέχρι στιγμής προς τους κατοίκους είναι να παραμείνουν στα σπίτια τους, επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας επιχειρούν στην περιοχή.

Σε άλλο βίντεο, που μεταφορτώθηκε σε λογαριασμό στο Telegram προσκείμενο στη Βάγκνερ, εικονίζεται καθιστός ανάμεσα σε δυο ρώσους στρατηγούς — ο ένας είναι ο αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Αλεξέγιεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε προτρέψει τον κ. Πριγκόζιν να πάρει πίσω την απειλή του πως θα εκδιώξει κορυφαία στελέχη της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Στο τελευταίο βίντεο –το οποίο δεν μπορεί να εξακριβωθεί πότε ή πού μαγνητοσκοπήθηκε– ο κ. Πριγκόζιν δηλώνει πως οι δυνάμεις του έχουν αποκλείσει την πόλη Ροστόφ, ότι είναι έτοιμοι να κάνουν πορεία προς τη Μόσχα, ενώ απαιτεί να πάνε να τον δουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Βαλερί Γκεράσιμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Στο πρώτο βίντεο ο επικεφαλής της Βάγκνερ λέει πως τα στρατιωτικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην Ουκρανία «αναχωρούν κανονικά» από το αεροδρόμιο του Ροστόφ για να εκτελέσουν τα «μάχιμα καθήκοντά τους» και «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

«Το κύριο κέντρο διοίκησης λειτουργεί κανονικά», συνεχίζει ο κ. Πριγκόζιν διαβεβαιώνοντας πως «κανένας αξιωματικός» δεν απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά της.

«Μεγάλος αριθμός περιοχών» που είχαν κατακτηθεί στην Ουκρανία «χάθηκαν» και «πολλοί στρατιώτες σκοτώθηκαν», επιμένει, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την κατηγορία του πως η στρατιωτική ιεραρχία δεν λέει την αλήθεια για την κατάσταση στα μέτωπα.

Ο στρατός χάνει «ως και 1.000 στρατιώτες την ημέρα», είπε ο κ. Πριγκόζιν, διευκρινίζοντας πως μιλάει νεκρούς, τραυματίες, αγνοούμενους κι όσους αρνούνται να πολεμήσουν.

Η μισθοφορική οργάνωση ελέγχει επίσης εγκαταστάσεις στην Βορονέζ, 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, δήλωσε ρωσική πηγή ασφαλείας στο Reuters.

Ρωσική πηγή ασφαλείας δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner έθεσαν υπό τον έλεγχό τους όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Βορονέζ, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα νότια της Μόσχας.

Το υπουργείο Άμυνας καλεί τους μαχητές της Wagner να εγκαταλείψουν τον Πριγκόζιν

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του που απευθύνεται στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner ότι “έχουν εξαπατηθεί και συρθεί σε μια εγκληματική περιπέτεια” από τον επικεφαλής τους, τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Στην ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο Telegram, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παροτρύνει επίσης τους μαχητές της Βάγκνερ να επικοινωνήσουν με τους εκπροσώπους του και αυτούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, και υπόσχεται να εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα

Ο Πριγκόζιν, μετά από αλλεπάλληλες κατηγορίες κατά της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας ότι έχει αφήσει τη μισθοφορική ομάδα να πολεμά στην Ουκρανία χωρίς πυρομαχικά και ενισχύσεις, έχει ορκιστεί να απομακρύνει την ηγεσία του ρωσικού στρατού και λέει ότι οι δυνάμεις του έχουν περάσει από την Ουκρανία στη Ρωσία, όπου πολεμούσαν στο πλευρό του ρωσικού στρατού.

Δηλώνει έτοιμος να πεθάνει μαζί με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό», νωρίτερα το Σάββατο (24/6) υποστήριξε ότι οι μαχητές του κατέρριψαν ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο.

Η Μόσχα διέταξε έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν για υποκίνηση ένοπλης ανταρσίας και ανακοίνωσε αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας, ενώ ανακοινώθηκε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμιρ Πούτιν θα προχωρήσει αργότερα σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Νωρίτερα το Σάββατο (24/6) πλάνα έδειχναν ένοπλους άνδρες στο Ροστόφ επί του Ντον να περικυκλώνουν ένα κυβερνητικό κτίριο με στρατεύματα και άρματα μάχης.

Αντιτρομοκρατικά μέτρα έχουν ληφθεί στη Μόσχα, με τεθωρακισμένα οχήματα να κυκλοφορούν στους δρόμους.

Ο αυτοκινητόδρομος M4 που συνδέει τη Μόσχα με το Ροστόφ έκλεισε στα σύνορα μεταξύ των περιοχών Λίπετσκ και Βορονέζ, όπως αναφέρει ο κυβερνήτης του Λίπετσκ.

Όλα αυτά ακολουθούν μια δραματική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών συγκρούσεων το βράδυ της Παρασκευής, όπου οι ρωσικές αρχές κατηγόρησαν τον επικεφαλής της Wagner για ένοπλη εξέγερση.

Ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι πραγματοποίησε φονική πυραυλική επίθεση κατά των στρατευμάτων του Βάγκνερ στην Ουκρανία, κάτι που το υπουργείο Άμυνας αρνείται.

Ο Πριγκόζιν έχει ορκιστεί να “φτάσει μέχρι τέλους” και να ανατρέψει τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, αλλά αρνήθηκε ότι πραγματοποιεί πραξικόπημα.

Σε μια εκπληκτική κλιμάκωση των ρωσικών εσωτερικών συγκρούσεων, ο Πριγκόζιν, κάλεσε σε εξέγερση κατά του στρατού – αν και αρνήθηκε ότι επιχειρεί πραξικόπημα. Η Μόσχα τον κατηγορεί για ένοπλη ανταρσία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα