Διαμαρτύρεται η Λιβύη για την απονομή χάριτος
Η Σόφια απέρριψε τις λιβυκές διαμαρτυρίες για την απονομή χάριτος στις βουλγάρες νοσηλεύτριες και τον παλαιστίνιο γιατρό
- 26 Ιουλίου 2007 13:12
Η Σόφια απέρριψε τις λιβυκές διαμαρτυρίες για την απονομή χάριτος στις βουλγάρες νοσηλεύτριες και τον παλαιστίνιο γιατρό οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, υπογραμμίζοντας μέσω του γενικού εισαγγελέα Μπορίς Βέλτσεφ ότι δεν υπάρχει “κανένα νομικό εμπόδιο” για το μέτρο αυτό.
“Δεν υπάρχει απολύτως κανένα εμπόδιο για την απονομή χάριτος στις βουλγάρες νοσηλεύτριες”, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BGNES μετά την έκδοση των νοσηλευτριών βάσει διμερούς βουλγαρο-λιβυκής συμφωνίας. Σύμφωνα με τον Βέλτσεφ, η συμφωνία αυτή που υπεγράφη το 1984 “προβλέπει ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο αποτελεί ένα στοιχείο αρχής που περιλαβάνεται σε όλες τις συμφωνίες αυτού του είδους”.
Η Λιβύη κάλεσε την Τετάρτη τον πρώτο γραμματέα της βουλγαρικής πρεσβείας στην Τρίπολη για να διαμαρτυρηθεί για τη μη τήρηση από τη Σόφια της συμφωνίας έκδοσης. Σύμφωνα με την Τρίπολη η συμφωνία αυτή δεν προβλέπει το μέτρο της απονομής χάριτος για τους κρατούμενους που έχουν εκδοθεί.
Ο Βέλτσεφ υπογράμμισε ωστόσο ότι “το διεθνές δίκαιο, κυρίως η ευρωπαϊκή συνθήκη για τα άτομα που έχουν καταδικαστεί, προβλέπει ότι όταν κάποιος μεταφέρεται στη χώρα του για να εκτίσει εκεί την ποινή που τού έχει επιβληθεί, υπόκειται στους νόμους της χώρας του”.
“Το άρθρο 74 του βουλγαρικού ποινικού κώδικα προβλέπει το μέτρο της απονομής χάριτος, συνεπώς επισήμως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο”, τόνισε.
Στη Λιβύη ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών
Ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Κιμ Χάουελς βρίσκεται στην Τρίπολη για επίσκεψη 24 ωρών. Ο Χάουελς που έφθασε το βράδυ της Τετάρτης, στη Λιβύη θα έχει επαφές με αξιωματούχους και υπουργούς. Η επίσκεψη αυτή που είχε ανακοινωθεί από την περασμένη Παρασκευή στο Λονδίνο, αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στα τέλη Μαΐου ο Τόνι Μπλερ ως πρωθυπουργός.
Με την ευκαιρία αυτή, συμφωνίες σε θέματα εξοπλισμού και αμυντικών προγραμμάτων υπογράφηκαν μεταξύ της Λιβύης και της Βρετανίας καθώς και μια συμφωνία ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων με τη βρετανική πετρελαϊκή εταιρία BP για επιχειρήσεις εξερεύνησης φυσικού αερίου στο λιβυκό έδαφος.
“Η Λιβύη συνεχίζει τη μεταμόρφωσή της και νομίζω ότι είναι ορθό να οικοδομήσουμε σε αυτό το πλαίσιο”, υπογράμμισε ο Χάουελς σε ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε στο Λονδίνο. “Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής είναι “να προωθηθούν οι διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο των νέων σχέσεων της Λιβύης με τη διεθνή κοινότητα και επίσης να επισημανθούν θέματα που συζητήθηκαν με τον Τόνι Μπλερ”, το Μάιο.
Μετά την ανακοίνωση το 2004 του συνταγματάρχη Καντάφι ότι η Τρίπολη δεν επιδιώκει να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η Τρίπολη θεωρείται στο Λονδίνο ως βασικός εταίρος για την παγκόσμια ασφάλεια. Η επίσκεψη του βρετανού αξιωματούχου συμπίπτει με αυτήν που πραγματοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Λιβύης και των ευρωπαϊκών χωρών, μια ημέρα μετά τη διευθέτηση της υπόθεσης των βουλγάρων νοσηλευτριών και του παλαιστινίου γιατρού για τη μόλυνση με τον ιό του AIDS παιδιών στη Λιβύη.
(Πηγή: ΑΠΕ)