Διαρκείς επιδρομές στη Γάζα – “Το Ισραήλ αρνήθηκε την παραλαβή ομήρων” λέει η Χαμάς

Διαβάζεται σε 7'
Γάζα
Γυναίκες στη Γάζα θρηνούν γύρω από τα χαλάσματα AP Photo/Fatima Shbair

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα ως “προετοιμασία για το επόμενο στάδιο του πολέμου” ενώ ένταση επικρατεί στο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη της χερσαίας επιδρομής των ισραηλινών στρατευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, με τον Νετανιάχου να καλεί έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθούν τα στάδια της εν λόγω επιχείρησης και τον στρατιωτικό εκπρόσωπο της χώρας, Ντάνιελ Χαγκάρι, να διαμηνύει ότι θα εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Παλαιστίνης ως “προετοιμασία για το επόμενο στάδιο του πολέμου”.

Όπως και έγινε, καθώς το βράδυ του Σαββάτου (21/10), σημειώθηκαν αεροπορικές επιδρομές τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 55 άνθρωποι. Τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν “ως τις 6 το πρωί και περισσότερες από 30 κατοικίες καταστράφηκαν”, σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εμπορικό κέντρο στον καταυλισμό Αλ Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα, με αποτέλεσμα εννέα άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες ακόμα να τραυματιστούν. Τρεις ακόμη άνθρωποι, δύο γυναίκες και ένα 8χρονο παιδί, έχασαν τη ζωή τους στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Γάζας, μετά από χτύπημα σε σπίτι της περιοχής ενώ σημειώθηκε και αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στη Δυτική Όχθη, κατά την οποία καταγράφηκαν τουλάχιστον δύο νεκροί.

Το Al Jazeera ανέφερε ότι βομβαρδίστηκε το τέμενος Αλ Ανσάρ στην περιοχή, μεταδίδοντας εικόνες από το σημείο της επίθεσης, όπου σωστικά συνεργεία είχαν σπεύσει και αναζητούσαν επιζώντες στα ερείπια.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν την αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν της Δυτικής Όχθης. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ. Ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση, δημοσιεύοντας εικόνες που, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 84 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, ενώ εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι.

Συνολικά, στη Λωρίδα της Γάζας 4.385 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1.756 παιδιών και 967 γυναικών έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

Ελπίδες για την απελευθέρωση των ομήρων δίνει το Κατάρ

Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag. “Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων”, δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

όμηροι, Ισραήλ
Γυναίκα αγγίζει τον τοίχο με τις φωτογραφίες των περίπου 200 ομήρων, στο Ισραήλ (AP Photo/Petros Giannakouris)

Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι η Χαμάς έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων – στρατιωτών του Ισραήλ, μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή “επιθετικότητα” του στη Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά, 200 όμηροι, Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας, απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Χαμάς: Το Ισραήλ αρνήθηκε να παραλάβει δύο ακόμα ομήρους

Kατά τον εκπρόσωπο της παλαιστινιακής Χαμάς, Χάλεντ αλ Καντουμί, το Ισραήλ αρνήθηκε την προσφορά για απελευθέρωση δύο ακόμα αιχμαλώτων για ανθρωπιστικούς λόγους ενώ το Ισραήλ τόνισε πως πρόκειται περί “ψευδούς προπαγάνδας”.

Σε δήλωσή του, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέφερε πως, “Δεν θα απαντήσουμε στην ψευδή προπαγάνδα της Χαμάς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε όλους τους αιχμαλώτους και τους αγνοούμενους πίσω στην πατρίδα”.

Aνταλλαγές πυρών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Τουλάχιστον 6 νεκροί

Νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στη μεθόριο μεταξύ Ισραήλ – Λιβάνου, μια περιοχή όπου η ένταση έχει οξυνθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Στον Λίβανο, το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι έξι μαχητές του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, επεσήμανε ακόμη ότι ένα μέλος του σκοτώθηκε.

Το εθνικό πρακτορείο του Λιβάνου NNA μετέδωσε χθες το βράδυ ότι η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε επιδρομές κοντά στη μεθόριο, κυρίως στην Άλμα αλ Σάαμπ, τη Γιάριν και τη Νταΐρα, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρούς βομβαρδισμούς κοντά στη Γιαρούν».

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σημειώθηκαν σειρά περιστατικών στο βόρειο Ισραήλ, όπως η εκτόξευση αντιαρματικής ρουκέτας από μαχητές της Χεζμπολάχ με κατεύθυνση το χωριό Μπαράμ, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Επεσήμανε επίσης ότι έπληξε θέση από την οποία η Χεζμπολάχ θα εκτόξευε αντιαρματικές ρουκέτες προς τη μεθοριακή πόλη Σλόμι.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο σεΐχης Νάιμ Κάσεμ, εξέδωσε νέες προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης: “Με βάση τα γεγονότα, αν υπάρξει ένα συμβάν που απαιτεί ενισχυμένη επέμβαση από την πλευρά μας, θα το πράξουμε”, τόνισε στη διάρκεια της κηδείας μέλους της σιιτικής οργάνωσης.

Οι νέες αυτές ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν την ώρα που ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επισκεπτόταν Ισραηλινούς στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο τμήμα της χώρας. “Η Χεζμπολάχ αποφάσισε να πάρει μέρος στη μάχες και πληρώνει το τίμημα”, δήλωσε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Ναζίμπ Μικάτι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε «την αυξανόμενη ανησυχία του για την κλιμάκωση της έντασης» στα σύνορα. Επίσης «υπογράμμισε τη συνεχή αμερικανική στήριξη» στις δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ανοίξει δεύτερο μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ, όπου καθημερινά υπάρχουν ανταλλαγές πυρών. Τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ανάμεσά τους 15 μαχητές της Χεζμπολάχ, αλλά και άμαχοι όπως και ένας δημοσιογράφος του Reuters, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP. Από την ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί τρεις στρατιώτες και ένας άμαχος.

Εκκλήσεις για εκεχειρία χωρίς κοινό ανακοινωθέν

Εκκλήσεις για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να επιτραπεί η είσοδος βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας διατυπώθηκαν χθες Σάββατο κατά την «Σύνοδο για την Ειρήνη» που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ζητεί να ληφθεί άμεσα δράση για να τερματιστεί «ο εφιάλτης».

Πέρα από τις κοινές εκκλήσεις για είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό, οι εκπρόσωποι δυτικών και αραβικών χωρών δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσαν διπλωμάτες στο AFP.

Οι συνομιλίες προσέκρουσαν σε δύο σημεία, σύμφωνα με αυτούς: από τη μία «οι δυτικές χώρες ζητούσαν μια ξεκάθαρη καταδίκη της Χαμάς», η επίθεση της οποίας στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου. Από την άλλη ζητούσαν να διατυπωθεί «έκκληση για την απελευθέρωση των ομήρων», των περίπου 200 ανθρώπων που απήγαγε η παλαιστινιακή οργάνωση στη διάρκεια της επίθεσής της.

Οι αραβικές χώρες αρνήθηκαν να περιλάβουν τα σημεία αυτά στην τελική ανακοίνωση και η σύνοδος ολοκληρώθηκε με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, στην οποία το Κάιρο κατήγγειλε «τη διεθνή σκηνή η οποία αυτές τις τελευταίες δεκαετίες απέδειξε την ανικανότητά της να βρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα