Διάσκεψη του Μονάχου: Ο Πομπέο ειρωνεύτηκε τους Γερμανούς
Επίθεση στους επικριτές της πολιτικής Τραμπ, εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου
- 16 Φεβρουαρίου 2020 08:27
Ειρωνικά σχόλια σε βάρος τόσο του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ όσο και του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, αλλά ακόμη και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης και πρώην υπουργού Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ επεφύλαξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά την διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Τα τελευταία χρόνια έχω δει, όλοι έχουμε δει, δημοκρατικοί ηγέτες να αμφισβητούν την προσήλωση της Αμερικής στην διατλαντική συμμαχία και τον ηγετικό ρόλο της Αμερικής στον κόσμο», δήλωσε ο κ. Πομπέο παραπέμποντας στις δηλώσεις της κυρίας Φρίλαντ, του κ. Μάας και του κ. Σταϊνμάιερ, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει. Και οι τρεις άσκησαν κριτική στην πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο γερμανός πρόεδρος μάλιστα, μόλις την Παρασκευή, από το ίδιο βήμα, κατηγόρησε τον κ. Τραμπ ότι «δεν αναγνωρίζει καν την έννοια της διεθνούς κοινότητας» και εννοεί την «μεγάλη Αμερική» σε βάρος των γειτόνων και των εταίρων της, ενώ έκρινε ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ κάνουν τον κόσμο πιο επικίνδυνο.
«Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να σας πω τα γεγονότα. Αυτές οι δηλώσεις πολύ απλά δεν επηρεάζουν και δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Είμαι ευτυχής να δηλώσω ότι ο θάνατος της διατλαντικής συμμαχίας είναι χονδροειδώς μεγαλοποιημένος. Η Δύση κερδίζει. Κερδίζουμε συλλογικά. Και το κάνουμε μαζί», δήλωσε ο κ. Πομπέο και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο «τόσοι πολλοί άνθρωποι θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προκειμένου να περάσουν την Μεσόγειο και να φθάσουν στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά δεν βλέπουμε τους αδύναμους αυτού του κόσμου να ρισκάρουν τη ζωή τους προκειμένου να φθάσουν μαζικά σε χώρες όπως το Ιράν ή η Κίνα». Για αυτό ακριβώς, συνέχισε, «οι άνθρωποι θέλουν να σπουδάσουν στο Κέμπριτζ και όχι στο Καράκας. Θέλουν να φτιάξουν επιχειρήσεις στην Σίλικον Βάλεϊ και όχι στην Αγία Πετρούπολη». Για να καταλήξει: «Μην αφήνετε να σας κοροϊδεύουν εκείνοι που σας λένε το αντίθετο».
Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις «ανώτερου αμερικανού αξιωματούχου» σε κλειστό κύκλο δημοσιογράφων από τις ΗΠΑ στο περιθώριο της Διάσκεψης, όταν η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι υπάρχει ο κίνδυνος νέας προσφυγικής κρίσης από την Συρία, «όπως τους προειδοποίησαν και οι Τούρκοι – με τον μοναδικό τρόπο που έχει ο Ερντογάν να προειδοποιεί τους άλλους, αυτόν τον τρόπο που οι άδικοι παρατηρητές μπορεί να χαρακτηρίσουν απειλή – εκείνοι τρομοκρατήθηκαν. Τρομοκρατήθηκαν. Σοκαρίστηκαν. Πώς το έλεγε ο αστυνομικός επιθεωρητής στην ‘Καζαμπλάνκα’; – Σοκαρίστηκα. Όχι, αλήθεια. Αλλά συνεχίζουν να σοκάρονται διότι για να αντιμετωπίσει κανείς αυτό το πρόβλημα (σ.σ. στην Συρία) χρειάζονται στρατιωτικά μέσα».
Ο ίδιος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι οι Τούρκοι εμπλέκονται, οι ΗΠΑ κυρίως διπλωματικά, ενώ η ΕΕ προσπαθεί μόνο με κυρώσεις σε βάρος της Συρίας. «Η δική μου εκτίμηση, έπειτα από εννέα χρόνια στην Γερμανία, είναι ότι αυτό (σ.σ. το μεταναστευτικό) αποτελεί μεγαλύτερο υπαρξιακό θέμα για τους Ευρωπαίους από ό,τι για μας και αυτό λέει πολλά. Αυτό τους έχει ήδη τρομοκρατήσει. Είδατε τι συνέβη στην Θουριγγία με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Έφθασαν εμμέσως στην εξουσία σε μια επαρχία της Γερμανίας και αυτό έχει σοκάρει όλο το σύστημα. Ανησυχούν πάρα πολύ για ένα νέο προσφυγικό κύμα, για αυτό ανησυχούν τόσο πολύ για την κατάσταση στην Ιντλίμπ. Αλλά στρέφονται σε μας – τώρα αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν ξέρω ποιο είναι το ανόητο όνομα αυτής της Διάσκεψης (σ.σ. αναφερόταν στον τίτλο ‘Westlessness’ που έδωσαν οι διοργανωτές στην φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, αναφερόμενοι στη ‘φθίνουσα σημασία του να ανήκει κανείς πλέον στην Δύση’), αλλά έρχομαι σε αυτές τις συναντήσεις από το 1990 και δεν έχω ξαναδεί τους Ευρωπαίους φίλους μας και εκείνους από την Μέση Ανατολή περισσότερο πρόθυμους να συνεργαστούν μαζί μας, περισσότερο πρόθυμους να μας ζητήσουν να διαδραματίσουμε ηγετικούς ρόλους και να μας ακολουθήσουν όταν τους αναλαμβάνουμε – το οποίο συνήθως κάνουμε. Η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα», δήλωσε ο ίδιος «ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος» κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπως μεταδίδεται από γερμανικά ΜΜΕ και αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.