Διεθνή ΜΜΕ για Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας: ‘Η συμμαχία των προθύμων’
Πως είδε ο Ευρωπαϊκός Τύπος τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας
- 30 Νοεμβρίου 2015 21:36
Άρθρο στην EUObserver εστιάζει στη συνάντηση των ηγετών οκτώ κρατών (Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Σουηδία) χθες πριν την έναρξη της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας όπου συζητήθηκε η προοπτική επανεγκατάστασης προσφύγων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, η πρωτοβουλία εστιάζει στη «νόμιμη μετανάστευση» και θα αφορά περίπου 400 χιλιάδες πρόσφυγες. Στον αντίποδα, η Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία συναντήθηκαν επίσης πριν την έναρξη της Συνόδου προκειμένου να επαναδιατυπώσουν την αντίθεσή τους στις ποσοστώσεις μετεγκατάστασης και στην ιδέα της μετεγκατάστασης εν γένει. Η νέα πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Ζίντλο δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν [από την ομάδα των οκτώ κρατών] θα επιβληθούν στη συνέχεια στα άλλα κράτη μέλη». Όσον αφορά τη συνεργασία με την Τουρκία, επισημαίνεται η συμφωνία παροχής σε πρώτο στάδιο οικονομικής βοήθειας ύψους 3 δισ. ευρώ για τη φροντίδα των προσφύγων με αντάλλαγμα πιο αυστηρούς ελέγχους στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Τα άλλα ανταλλάγματα που δόθηκαν στην Τουρκία είναι η πραγματοποίηση δυο Συνόδων ΕΕ-Τουρκίας ετησίως, το άνοιγμα του ενταξιακού κεφαλαίου 17 για την οικονομική πολιτική στις 14 Δεκεμβρίου και η απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου ως το επόμενο φθινόπωρο.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Politico με τίτλο όπου τονίζεται ότι διπλωμάτες έχουν ήδη ονομάσει την πρωτοβουλία της Γερμανίδας Καγκελαρίου ως «συμμαχία των προθύμων». Οι εν λόγω χώρες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει πρόταση για τη δημιουργία «εθελοντικού συστήματος μετεγκατάστασης» που θα παρουσιαστεί στην επόμενη τακτική Σύνοδο των 28 στις 17 Δεκεμβρίου. Η Γερμανία, σχολιάζουν οι συντάκτες, αισθάνεται απόγνωση από την απροθυμία πολλών χωρών για τη δημιουργία ενός συστήματος μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνάντηση των Μονίμων Αντιπροσώπων, το Βερολίνο εξέφρασε την επιθυμία του για ισχυρότερη δέσμευση στην κατεύθυνση του συστήματος μετεγκατάστασης στα συμπεράσματα της Συνόδου, αναφέρεται.
Όσον αφορά την Τουρκία, επισημαίνεται ότι επιδιώκεται η επανενεργοποίηση της ενταξιακής της πορείας, χωρίς ωστόσο να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ενταξιακά κεφάλαια, εκτός αυτού περί οικονομικής πολιτικής. Προηγούμενη πρόταση η οποία προέβλεπε το άνοιγμα σημαντικών κεφαλαίων (ενέργεια, δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα, εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας) αποσύρθηκε λόγω των αντιρρήσεων της Κύπρου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ιταλός πρωθυπουργός και άλλοι ηγέτες εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης δυο σημαντικών Τούρκων δημοσιογράφων, σημείωσε ευρωπαϊκή πηγή με γνώση των συνομιλιών.
Αναφερόμενη επίσης στη χθεσινή Σύνοδο, η Euractiv τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτιμούν, αντί του Ερντογάν, την εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος θεωρείται λιγότερο συγκρουσιακός και σχετικά προβλέψιμος. Όσον αφορά την παροχή βοήθειας 3 δισ. ευρώ, είναι ακόμα ασαφές από πού θα προέλθουν τα χρήματα, επισημαίνει. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, πολλά κράτη μέλη ζητούν από την Επιτροπή να συνεισφέρει τα περισσότερα ενώ αρκετά εξέφρασαν το φόβο ότι τα χρήματα θα αφαιρεθούν από τα ταμεία συνοχής ή άλλα προγράμματα. Διπλωμάτες δήλωσαν στη Euractiv ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό αργότερα και πως δεν θα ήταν σωστό να συζητηθούν αυτές οι λεπτομέρειες παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Όσον αφορά το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, η Επιτροπή έχει αναλάβει το έργο να ετοιμάσει προτάσεις για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 (Δικαιοσύνης και θεμελιώδη δικαιώματα), 24 (Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια, 30 (Εξωτερικές Σχέσεις), 15 (Ενέργεια) και 26 (Παιδεία και Πολιτισμός). Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δεν άσκησε κάποιο βέτο, σημειώνει η Euractiv, προσθέτοντας ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε στον Τύπο ότι αναμένει μια λύση στο Κυπριακό τους επόμενους μήνες.