Διεθνής Αμνηστία: “Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός θεάτρου στη Μαριούπολη” – Νέο σφυροκόπημα στην Ουκρανία

Διεθνής Αμνηστία: “Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός θεάτρου στη Μαριούπολη” – Νέο σφυροκόπημα στην Ουκρανία
Συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας AP

Νέες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στο Ντονμπάς και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Για πλήγματα σε πολιτικές υποδομές κάνει λόγο το Κίεβο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη πως κατάφεραν νέες βαριές απώλειες στον ουκρανικό στρατό και σφίγγουν τον κλοιό στη Λισιτσάνσκ.

Οι χθεσινές μάχες παρέμειναν επικεντρωμένες στο Ντονμπάς, ωστόσο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης με ασυνήθιστη ένταση αρκετές άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Το Κίεβο έκανε λόγο για πολλά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, μόλις 30 από τα μέλη ουκρανικής μονάδας με 350 στρατιωτικούς επέζησαν έπειτα από μάχη για διυλιστήριο πετρελαίου στη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Εξάλλου, οι ρωσικές δυνάμεις ανέφεραν πως κατέστρεψαν «κέντρο εκπαίδευσης για ξένους μισθοφόρους» κοντά στη Μικολάιφ, πόλη της νότιας Ουκρανίας, καθώς και τέσσερα κέντρα διοίκησης.

Νωρίτερα χθες, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην πόλη αυτή, σύμφωνα με τις ουκρανικές τοπικές αρχές.

Ακόμη, η Μόσχα ανέφερε πως 100 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού καταστράφηκε σε μάχες κοντά στην Πιτόμνικ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου.

Παρά τις ανακοινώσεις αυτές της Μόσχας, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο ρωσικός στρατός σημείωσε εδαφικά κέρδη.

Έπειτα από έξι ρωσικά πυραυλικά πλήγματα στην πόλη Ντνίπρο προχθές Τρίτη, σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα ενός άνδρα και μιας γυναίκας από τα συντρίμμια κτιρίου που χτυπήθηκε, ανέφερε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, ο περιφερειάρχης της Ντνιπροπετρόφσκ, μέσω Telegram.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές κατήγγειλαν πως βομβαρδίστηκε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσούκ με 20 αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Η Δύση καταδίκασε την επίθεση αυτή.

Η Ρωσία ανέφερε πως πύραυλος που εκτόξευσαν οι δυνάμεις της προκάλεσε πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο, αλλά επέμεινε στο ότι στόχος ήταν στρατιωτική εγκατάσταση όπου αποθηκεύονταν δυτικά όπλα και πυρομαχικά.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως είναι πιθανό ο ρωσικός στρατός να μην είχε στόχο πολιτική εγκατάσταση, σχολιάζοντας ότι οι ρωσικοί πύραυλοι δεν είναι τόσο ακριβείς. Ωστόσο μέσω Twitter, τόνισε πως η Ρωσία μοιάζει να έχει πάρει απόφαση πως στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας θα προκαλούνται παράπλευρες απώλειες.

Στη Χερσώνα, η φιλορωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να οργανώσει δημοψήφισμα προκειμένου η περιοχή να γίνει «πλήρως» μέρος της Ρωσίας.

Η ουκρανική κυβέρνηση περίμενε εδώ και καιρό την εξέλιξη αυτή στη Χερσώνα, υπό ρωσικό έλεγχο από τις αρχές Μαρτίου. Παρόμοιες διαδικασίες οργανώθηκαν για να νομιμοποιηθεί η κατάληψη και η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και στις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν από την Τρίτη, ο δήμαρχος της Χερσώνας, ο Ιχόρ Κολιχάγεφ, συνελήφθη από τον ρωσικό στρατό. Συνεργάτιδά του μίλησε για «απαγωγή».

Παρά τις σφοδρές εχθροπραξίες, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας προχώρησαν στην ανταλλαγή σχεδόν 300 αιχμαλώτων χθες. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, ανάμεσά τους ήταν 95 μαχητές που βρίσκονταν στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Ενώ η προσοχή ήταν στραμμένη χθες στη σύνοδο του NATO στη Μαδρίτη χθες, η Συρία, σύμμαχος της Ρωσίας, έκανε την απροσδόκητη ανακοίνωση πως αναγνώρισε επίσημα τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντανιέτσκ. Είναι μόλις η δεύτερη χώρα που προχωρά στην κίνηση αυτή.

Αντιδρώντας, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις διπλωματικές σχέσεις του Κιέβου με τη Δαμασκό.

Διεθνής Αμνηστία: Ο βομβαρδισμός θεάτρου στη Μαριούπολη ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου

Η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία συμπέρανε, έπειτα από εκτενή έρευνά της, ότι ο βομβαρδισμός θεάτρου τη 16η Μαρτίου στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, την ευθύνη για τον οποίο προσάπτει στον ρωσικό στρατό, αποτελούσε έγκλημα πολέμου.

Η οργάνωση συγκέντρωνε επί τρεις μήνες στοιχεία για το επεισόδιο και παρουσιάζει τα ευρήματά της σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Στα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις 52 αυτοπτών μαρτύρων, 28 από τους οποίους βρίσκονταν μέσα στο θέατρο ή στη συνοικία όταν έγινε ο βομβαρδισμός.

«Έπειτα από μήνες εντατικής έρευνας, ανάλυσης δορυφορικών εικόνων και συνεντεύξεων με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, συμπεράναμε ότι το πλήγμα ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», συνόψισε η Ανιές Καλαμάρ, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ΜΚΟ θεωρεί σχεδόν απόλυτα σίγουρο πως ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη έριξαν δύο βόμβες 500 κιλών στο κτίριο, που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο άμαχοι, τη 16η Μαρτίου. Αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν βαριά.

Ο αριθμός των θυμάτων στον οποίο αναφέρεται η Αμνηστία είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που είχαν δώσει οι ουκρανικές αρχές, που μίλαγαν για τουλάχιστον 300 νεκρούς. Η οργάνωση εξηγεί πως μεγάλος αριθμός αμάχων έφυγε από το θέατρο τις ημέρες πριν από την επίθεση.

Οι περισσότεροι από όσους έμειναν είχαν καταφύγει στο υπόγειο ή άλλα προστατευμένα τμήματα του κτιρίου με αποτέλεσμα να μην σκοτωθούν από τις εκρήξεις, εξηγείται στην έκθεση.

Ειδικοί που συμβουλεύτηκε η ΜΚΟ είπαν ότι η υπόθεση που διατύπωσε η Μόσχα, ότι έγινε έκρηξη στο εσωτερικό του θεάτρου που προκάλεσαν ουκρανοί ακροδεξιοί δεν στέκει και ότι οι ζημιές οφείλονταν σε αεροπορικό βομβαρδισμό. Ήδη τότε οι αιθέρες της Μαριούπολης βρίσκονταν «υπό ρωσικό έλεγχο» και δεν επιχειρούσαν ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, σύμφωνα με την Αμνηστία.

Η οργάνωση υπενθυμίζει πως μπροστά στο κτίριο ήταν γραμμένη, με μεγάλα λευκά γράμματα ώστε να είναι ορατή από τον αέρα, η λέξη «παιδιά», στα ρωσικά.

Χιλιάδες άμαχοι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μαριούπολης από τον ρωσικό στρατό, επιχείρησης που τερματίστηκε στα μέσα Μαΐου, όταν καταλήφθηκαν οι τελευταίες ουκρανικές θέσεις.

Βρετανία: Αποδεσμεύει στρατιωτική βοήθεια επιπλέον 1 δισεκ. λιρών

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνόδου του NATO στη Μαδρίτη, ότι αποδεσμεύει άλλο 1 δισεκατομμύριο λίρες (1,16 δισεκ. ευρώ) για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας, ιδίως συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs).

Το ποσό θα αυξήσει την αξία της βρετανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο στα 2,3 δισεκ. λίρες, διευκρίνισε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, χαρακτηρίζοντας την αύξηση αυτή σημαντική για τη «νέα φάση» της δυτικής υποστήριξης, που θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να αντεπιτεθεί.

«Καθώς ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν καταφέρνει να καταγράψει τα κέρδη που προέβλεπε και ήλπιζε και καθώς η ματαιότητα αυτού του πολέμου γίνεται προφανής σε όλους, οι επιθέσεις του εναντίον του ουκρανικού λαού γίνονται ολοένα πιο βάρβαρες», έκρινε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Τα όπλα, ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση» που προσφέρει η Βρετανία «θα μεταμορφώσουν τις άμυνες της Ουκρανίας», υποσχέθηκε και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τον ουκρανικό λαό ώστε να φροντίσει ο Πούτιν να αποτύχει» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλαμβάνει «εξελιγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», «αεροσκάφη χωρίς πιλότους», «πρωτοποριακό ηλεκτρονικό εξοπλισμό» και άλλα είδη, «ζωτικής σημασίας για τους ουκρανούς στρατιώτες», σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Το Λονδίνο βλέπει στο πακέτο αυτό «ένα πρώτο βήμα» που θα επιτρέψει να περάσει από την «άμυνα» σε «επιθετικές επιχειρήσεις» για να ανακτήσει εδάφη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ήδη ανάμεσα στους βασικούς προμηθευτές όπλων του Κιέβου, του είχε χορηγήσει 5.000 αντιαρματικούς πυραύλους και έκτοτε αύξησε ακόμα περισσότερο την υποστήριξή του στην Ουκρανία, παρέχοντας εξοπλισμό και εκπαίδευση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα