Διεθνής Αμνηστία: “Γενοκτονία σε απευθείας μετάδοση” στη Γάζα

Διαβάζεται σε 4'
Διεθνής Αμνηστία: “Γενοκτονία σε απευθείας μετάδοση” στη Γάζα
Συγγενείς θρηνούν πάνω από πτώματα των μελών οικογενειών τους που σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο σχολείο Yaffa στην πόλη της Γάζας 2025 Jehad Alshrafi/AP Photo

Για “γενοκτονία σε ζωντανή σύνδεση” καταγγέλλει το Ισραήλ η Διεθνής Αμνηστία, με τη Γάζα να έχει μετατραπεί σε τόπο απελπισίας.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα μια “γενοκτονία σε απευθείας μετάδοση” που διαπράττεται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος και ο αποκλεισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν οδηγήσει τον πληθυσμό σε κατάσταση απελπισίας.

Άμεση ήταν η απάντηση του Ισραήλ, το οποίο έκανε λόγο για “ανυπόστατα ψέματα” της “ριζοσπαστικής αντιισραηλινής οργάνωσης“.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Unrwa, δήλωσε την ίδια στιγμή πως η άρνηση του Ισραήλ να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα “σκοτώνει σιωπηλά”, τα παιδιά και τους αρρώστους κατά κύριο λόγο.

Στις 2 Μαρτίου, μερικές ημέρες μετά το σπάσιμο μιας εκεχειρίας και την επανάληψη της επίθεσής του στη Γάζα σε αντίποινα για την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ διέκοψε πλήρως την είσοδο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων που πλήττονται από άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση.

Μετά τα “φρικιαστικά εγκλήματα” που διέπραξε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα πριν από 18 και πλέον, “ο κόσμος παρακολουθεί στις οθόνες του μια γενοκτονία σε απευθείας μετάδοση”, γράφει η γενική γραμματέας της Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ, στον πρόλογο της ετήσιας έκθεσης της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές επίπεδο, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

“Κράτη παρακολουθούν, ως εάν να ήταν ανίσχυρα, το Ισραήλ να σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστίνιες και Παλαιστίνιους, να σφαγιάζει ολόκληρες οικογένειες γενεές επί γενεών και να καταστρέφει κατοικίες, μέσα για την επιβίωση, νοσοκομεία και σχολικά ιδρύματα”, προσθέτει.

Στο κεφάλαιο της έκθεσής της που είναι αφιερωμένο στη Μέση Ανατολή, η Διεθνής Αμνηστία επανέρχεται στην κατηγορία πως διαπράττεται “γενοκτονία”, που είχε ήδη διατυπώσει στα τέλη του 2024 και έχει διαψευστεί κατηγορηματικά από τις ισραηλινές αρχές.

Η έκθεση αναφέρεται ειδικά σε “ανθρωποκτονίες”, πρόκληση “σοβαρών βλαβών στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα αμάχων”, σε “εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς” και “εξαναγκαστικές εξαφανίσεις”, στην “εσκεμμένη επιβολή συνθηκών ζωής με σκοπό να προκληθεί η εξάλειψη ανθρώπων”.

Ο αποκλεισμός της Γάζας σκοτώνει σιωπηλά“, δήλωσε επίσης η εκπρόσωπος της Unrwa, Ζιλιέτ Τουμά κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω διαδικτύου.

“Τα παιδιά της Γάζας κοιμούνται νηστικά. Οι άρρωστοι και οι τραυματίες δεν μπορούν να λάβουν ιατρική περίθαλψη λόγω ελλείψεων (…) στα νοσοκομεία”, είπε. “Η πείνα και η απελπισία εξαπλώνονται ενώ οι μηχανισμοί ανθρωπιστικές και ανθρωπιστικής βοήθειας χρησιμοποιούνται ως όπλα. Η Γάζα έχει γίνει τόπος απελπισίας”.

“Θα φέρουμε πίσω όσους κρατούνται”, επανέλαβε σήμερα σε μια ομιλία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τα αντίποινα του Ισραήλ, που ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, έχουν σκοτώσει από τότε τουλάχιστον 52.365 ανθρώπους στη Γάζα, και εκεί κυρίως αμάχους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στον θύλακα, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Σήμερα, η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έκανε επίσης λόγο για 7 νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα, 4 από τους οποίους από τον βομβαρδισμό ενός αντίσκηνου εκτοπισμένων στη Χαν Γιούνες (νότια).

“Αυτό που θέλω, είναι να βάλω ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι μου και να μπορέσω να κοιμηθώ ανθρώπινα”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουίνταντ Φότζο, κλαίγοντας για την απώλεια των συγγενών του.

Η έκθεση της Αμνηστίας υπογραμμίζει ακόμη πως 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι, σχεδόν το 90% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, εκτοπίστηκαν από την αρχή του πολέμου και κατηγορεί το Ισραήλ πως “προκάλεσε εσκεμμένα ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου”.

“Η Γάζα είναι ένα τεστ για τη διεθνή δικαιοσύνη, ένα τεστ για την ανθρωπιά μας”, δήλωσε η Χίμπα Μοράγεφ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε συνέντευξη Τύπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα