Δημοκρατικοί: Ο δύσκολος δρόμος για το συνέδριο μετά την απόσυρση Μπάιντεν

Διαβάζεται σε 5'
Συνέδριο των Δημοκρατικών
Συνέδριο των Δημοκρατικών AP Photo Charles Dharapak

Σε “αχαρτογράφητα νερά” κινούνται πλέον οι Δημοκρατικοί, μετά την ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο δύσκολος δρόμος μέχρι το συνέδριο και το μυστήριο γύρω από τον νέο υποψήφιο.

Η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ δεν αποτελεί πρωτοφανές γεγονός μονάχα για τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά και για την αμερικανική ιστορία.

Και παρά τις πιέσεις που δεχόταν το τελευταίο διάστημα από το εσωτερικό του κόμματος, οι Δημοκρατικοί πλέον ετοιμάζονται να βαδίσουν ένα δύσκολο δρόμο, προκειμένου να βρεθεί το πρόσωπο που θα μπορέσει -κυρίως- να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Με την ανακοίνωση της απόσυρσής του, ο Τζο Μπάιντεν έσπευσε να εκδηλώσει τη στήριξή του στο πρόσωπο της Καμάλα Χάρις. Κι ενώ όλα δείχνουν να είναι ευνοϊκά για την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, το πολιτικό σκηνικό είναι τόσο θολό που ακόμη και η δική της υποψηφιότητα δεν θεωρείται de facto.

Ποιος είναι ο επόμενος υποψήφιος των Δημοκρατικών

Η υποστήριξη του Μπάιντεν προς την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στη μάχη για το χρίσμα, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώνει τίποτα. Παρόλο που ο Μπάιντεν αντιμετώπισε μόνο ονομαστική αντιπολίτευση στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών και κέρδισε σχεδόν όλες τις αναμετρήσεις, δεν ήταν ακόμη ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος και δεν μπορεί να λάβει μονομερή απόφαση.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το Politico, όταν οι Αμερικανοί ψηφίζουν στις προκριματικές εκλογές, δεν ψηφίζουν απευθείας έναν υποψήφιο, αλλά ξεκινούν μια διαδικασία που θα στείλει τελικά αντιπροσώπους στο εθνικό συνέδριο του κόμματος. Αυτοί οι αντιπρόσωποι είναι εκείνοι που επιλέγουν επίσημα τον υποψήφιο – και το συνέδριο των Δημοκρατικών δεν έχει γίνει ακόμη.

Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τις 19-22 Αυγούστου στο Σικάγο – αν και οι ηγέτες του κόμματος εξέταζαν το ενδεχόμενο μιας “εικονικής” ονομαστικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του υποψηφίου νωρίτερα μέσα στο μήνα. Οι Δημοκρατικοί πρέπει τώρα να αποφασίσουν αν θέλουν να υλοποιήσουν το σχέδιό του.

Όλοι αυτοί οι σχεδόν 3.800 αντιπρόσωποι του Μπάιντεν έχουν πλέον καταστεί ανεξάρτητοι. Σύμφωνα με τους κανόνες της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, ακόμη και με την υποστήριξη του Μπάιντεν, οι αντιπρόσωποι που είχαν δεσμευτεί σε αυτόν δεν έχουν καμία υποχρέωση να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να υποστηρίξουν τον επιλεγμένο διάδοχό του.

Ποιος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα

Οποιοσδήποτε μπορεί να συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές για να τεθεί το όνομά του στην υποψηφιότητα. Οι υποψήφιοι χρειάζονται υπογραφές από τουλάχιστον 300, αλλά όχι περισσότερους από 600, αντιπροσώπους – και οι αντιπρόσωποι μπορούν να υπογράψουν μόνο την αίτηση ενός υποψηφίου.

Επιπλέον, ένας υποψήφιος δεν μπορεί να υποβάλει περισσότερους από 50 αντιπροσώπους από μια δεδομένη πολιτεία – μια διάταξη που διασφαλίζει ότι όλοι οι υποψήφιοι που τίθενται σε υποψηφιότητα κερδίζουν την υποστήριξη από ένα ευρύ φάσμα της χώρας.

Υπάρχουν περίπου 4.700 αντιπρόσωποι, περιορίζοντας τον αριθμό των πιθανών υποψηφίων σε περίπου 15. Αλλά λειτουργικά θα είναι πολύ λιγότεροι: Η πίεση για την αποφυγή μιας πρόχειρης ψηφοφορίας υποψηφιότητας θα είναι εντονότατη.

Οι αντιπρόσωποι και η ονομαστική ψηφοφορία

Από τους 4.700 αντιπροσώπους του συνεδρίου, λιγότεροι από 4.000 είναι «δεσμευμένοι» αντιπρόσωποι, οι οποίοι ανατέθηκαν σύμφωνα με τα αποτελέσματα των προκριματικών προεδρικών εκλογών νωρίτερα φέτος. Ο Μπάιντεν κέρδισε περίπου το 95% εξ αυτών, σύμφωνα με το The Green Papers, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τη διαδικασία επιλογής των αντιπροσώπων.

Υπάρχουν άλλοι περίπου 750 “αυτόματοι” αντιπρόσωποι. Πρόκειται για εκλεγμένους αξιωματούχους, κομματικούς ηγέτες και πρώην προσωπικότητες, όπως πρώην πρόεδροι (Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ) και πρώην πρόεδροι της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Μετά την προεκλογική εκστρατεία του 2016, αυτοί οι «αυτόματοι» αντιπρόσωποι απογυμνώθηκαν από τον ρόλο τους στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας και ψηφίζουν για τον υποψήφιο μόνο στους επόμενους γύρους, εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία – ή εάν ο κανόνας αυτός καταργηθεί, όπως συνέβη το 2020, όταν ο Μπάιντεν είχε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των υποψηφίων αντιπροσώπων.

Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το αν οι Δημοκρατικοί θα συνεχίσουν με αυτό το σχέδιο, τώρα που ο Μπάιντεν τερμάτισε την εκστρατεία του. Εάν η ψηφοφορία γίνει αντ’ αυτού στο βήμα του συνεδρίου, οι κανόνες προβλέπουν 20λεπτες ομιλίες για την υποψηφιότητα κάθε πιστοποιημένου υποψηφίου πριν από την πρώτη ψηφοφορία.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία σε αυτή την πρώτη ψηφοφορία, οι αυτόματοι αντιπρόσωποι συμμετέχουν στην ψηφοφορία για τον δεύτερο γύρο – και η ψηφοφορία συνεχίζεται έως ότου η πλειοψηφία των επιλέξιμων αντιπροσώπων ψηφίσει έναν συγκεκριμένο υποψήφιο.

Αυτός ο υποψήφιος γίνεται επίσημα υποψήφιος «μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας αποδοχής», σύμφωνα με τους κανόνες της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών.

Τι συμβαίνει με τα χρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν

Στα τέλη Ιουνίου, η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν είχε 96 εκατ. δολάρια στην τράπεζα και στελέχη -και γραφεία- σε όλη τη χώρα. Και το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι ποιος θα διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα.

Δεν έχει σημειωθεί ξανά παρόμοια περίπτωση, υποψήφιος να παραιτηθεί πριν τις εκλογές. Αλλά πολλοί ειδικοί στα οικονομικά της εκστρατείας έχουν υποστηρίξει ότι όσο η Χάρις παραμένει στο ψηφοδέλτιο – ενδεχομένως ως υποψήφια για την προεδρία, αλλά και αν προταθεί ξανά για αντιπρόεδρος – μπορεί να αναλάβει σχετικά απρόσκοπτα τον έλεγχο αυτού του τραπεζικού λογαριασμού.

Τα χρήματα, άλλωστε, δόθηκαν σε μια επιτροπή Μπάιντεν-Χάρις που είναι εγγεγραμμένη και για τους δύο, όχι μόνο για τον πρόεδρο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα