Δυο χρόνια μετά, οι μαθήτριες της Chibok παραμένουν όμηροι της Μπόκο Χαράμ

default image

Βίντεο που διέρρευσε στο διαδίκτυο εμφανίζει 50 περίπου κοπέλες, οι οποίες ισχυρίζονται πως είναι οι μαθήτριες που απήχθησαν από την οργάνωση τον Απρίλιο του 2014. Οι εξτρεμιστές ζητούν την απελευθέρωση μαχητών της Μπόκο Χαράμ για την απελευθέρωσή τους

Η νιγηριανή οργάνωση Μπόκο Χαράμ έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζονται περίπου 50 κορίτσια που φαίνεται να είναι οι μαθήτριες που είχαν απαχθεί από σχολείο της πόλης Chibok το 2014. Το βίντεο που δημοσιεύτηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζει έναν μασκοφόρο άνδρα να στέκεται πίσω από τα κορίτσια, τα οποία και είναι ντυμένα με μπούρκα και φαρδιά ρούχα που αφήνουν εκτεθιμένο μόνο το πρόσωπό τους. Ο άνδρας ρωτά ένα, ένα τα κορίτσια το όνομά τους και στη συνέχεια τους ζητά την πόλη από την οποία κατάγονται, καθώς και να προσδιορίσουν πως ανήκουν στις 200 περίπου μαθήτριες που είχαν απαχθεί από την εξτρεμιστική οργάνωση πριν από δύο χρόνια.

Μία από τις κοπέλες αναφέρει πως ονομάζεται Maina Yakubu και εξηγεί πως κατάγεται από το Chibok. “Αυτό που θέλω να πω στους γονείς μου και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πως πρέπει να απελευθερώσουν τα μέλη της Μπόκο Χαράμ που βρίσκονται υπό κράτηση από άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, ώστε να αφεθούμε και εμείς ελεύθερες”. Στην ουσία, η οργάνωση ζητά την ανταλλαγή των μαθητριών με μαχητές τους που έχουν συλληφθεί από τις αρχές. Επιπλέον, η μαθήτρια που μιλά στο βίντεο δήλωσε πως “πολεμικά αεροσκάφη ευθύνονται για το θάνατο κάποιων από τα κορίτσια”.

Η οργάνωση που πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει την υποταγή της στο Ισλαμικό Κράτος απήγαγε τον Απρίλιο του 2014, 276 τελειόφοιτες μαθήτριες από σχολείο του Chibok. Η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει δεχθεί από τότε έντονη κριτική για την αστοχία εντοπισμού των ομήρων, παρά τις εξαγγελίες. Στο παρελθόν, όπως αναφέρει αναλυτής του βρετανικού BBC, οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως γνώριζαν το σημείο όπου οι 200 περίπου μαθήτριες κρατούνται, για να επανέλθουν στο θέμα παραδεχόμενες πως δεν γνωρίζουν κάτι συγκεκριμένο.

Το CNN αναφέρει πως η αυθεντικότητα του βίντεο δεν δύναται να εξακριβωθεί, όπως επίσης δεν είναι εφικτό να εξακριβωθεί ο χρόνος κατά τον οποίο μαγνητοσκοπήθηκε. Παρόλα αυτά, μοιάζει παρόμοιο με παλαιότερο βίντεο που είχε εξασφαλίσει το αμερικανικό δίκτυο τον Απρίλιο του 2016.

Η Μπόκο Χαράμ είχα κατορθώσει να θέσει υπό τον έλεγχό της αρκετά εδάφη της χώρας, τις οποίες όμως οι επίσημες αρχές ανέκτησαν, υπό τις οδηγίες του προέδρου Μπουχάρι. Η εξτρεμιστική οργάνωση μπορεί να έχει απολέσει τα εδάφη της, όμως φροντίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της με επιθέσεις αυτοκτονίας. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο νέος ηγέτης της Μπόκο Χαράμ Αμπού Μουσάμπ πιθανολογείται πως σηματοδοτεί τη ρήξη της με το Ισλαμικό Κράτος.

ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΌ REUTERS/ BBC/ CNN

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα