Διπλή αιφνιδιαστική επίθεση της Ρωσίας στη βόρεια Ουκρανία

Διαβάζεται σε 4'
Ρωσικό τανκ
Ρωσικό τανκ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Σε ρωσικό κλοιό το βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, μετά από αιφνιδιαστικές επιθέσεις. Πρόκειται για τις σοβαρότερες των τελευταίων δύο ετών.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν δύο διασυνοριακές επιθέσεις στο εσωτερικό της βόρειας Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες από ουκρανικές πηγές και αξιωματούχους – με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει λόγο για “νέο κύμα αντεπίθεσης” από τη Ρωσία.

Στην πρώτη από αυτές, οι Ρώσοι στρατιώτες διείσδυσαν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο προς την πόλη Βοβτσάνσκ, δήλωσε ουκρανική στρατιωτική πηγή στο CNN. Ο στόχος, είπε η πηγή, “ήταν να φτάσουν σε βάθος 10 χιλιομέτρων και να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη στα σύνορα για να διασφαλίσουν το ρωσικό έδαφος από το να αισθανθούν τον πόλεμο“.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε ότι Ρώσοι στρατιώτες που υποστηρίζονταν από τεθωρακισμένα οχήματα είχαν περάσει τα σύνορα περίπου στις 5:00 το πρωί της Παρασκευής, μετά από μια ημέρα ενισχυμένων επιθέσεων στη συνοριακή περιοχή με κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες και πυροβολικό.

Η ανακοίνωση πρόσθεσε ότι ουκρανικές εφεδρικές μονάδες είχαν αναπτυχθεί για την ενίσχυση της άμυνας στην περιοχή.

Μια δεύτερη ουκρανική πηγή με άμεση γνώση των εξελίξεων στο μέτωπο δήλωσε στο CNN ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επίσης διεισδύσει πέντε χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Ουκρανίας προς το χωριό Κράσνε, το οποίο βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα κατά μήκος των συνόρων, δυτικά του Βοβτσάνσκ.

Η πηγή είπε ότι η ρωσική χερσαία επίθεση προς το Κράσνε πραγματοποιήθηκε από τέσσερα ρωσικά τάγματα – περίπου 2000 άνδρες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει πολλές πληροφορίες για τη δεύτερη ρωσική διείσδυση, αν και το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, στην ενημέρωση που έκανε το βράδυ της Παρασκευής, σημείωσε ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Κράσνε και δύο γειτονικών χωριών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το DeepStateMap, μια ουκρανική ομάδα παρακολούθησης που ενημερώνει καθημερινά τις εξελίξεις στο μέτωπο, έδειξε τέσσερα χωριά το ένα δίπλα στο άλλο -συμπεριλαμβανομένου του Κράσνε- στην γκρίζα περιοχή, που αντιπροσωπεύει έδαφος που επί του παρόντος αμφισβητείται και όχι υπό πλήρη ουκρανικό έλεγχο.

Η DeepStateMap σημείωσε επίσης στο κανάλι της στο Telegram ότι ο αριθμός των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στις δύο διασυνοριακές επιθέσεις δεν ήταν αρκετός για μια βαθύτερη προέλαση στο ουκρανικό έδαφος, αλλά επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η Μόσχα έχει τοποθετήσει πολύ περισσότερα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων – υπολογίζεται ότι είναι περίπου 40.000.

Ζελένσκι: Περιμέναμε μια τέτοια κίνηση

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις, ο Ζελένσκι δεν υποβάθμισε τη σοβαρότητά τους, αλλά δήλωσε ότι ο στρατός της Ουκρανίας ανέμενε μια τέτοια κίνηση.

“Η Ρωσία εξαπέλυσε ένα νέο κύμα αντεπίθεσης στην [βόρεια περιοχή του Χάρκοβο]. Η Ουκρανία τους αντιμετώπισε εκεί με τα στρατεύματά μας, ταξιαρχίες και πυροβολικό”, δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

“Αλλά ο στρατός και η στρατιωτική μας διοίκηση το γνώριζαν αυτό και προέβλεψαν ότι οι δυνάμεις τους θα αντιμετώπιζαν τον εχθρό με πυρά. Τώρα διεξάγεται σφοδρή μάχη στην περιοχή αυτή […] Νομίζω ότι από τώρα έχουμε σταματήσει τον εχθρό με πυρά πυροβολικού”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Oleh Syniehubov, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χάρκοβο, δήλωσε στο Telegram ότι δύο πολίτες σκοτώθηκαν στη ρωσική επίθεση και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν.

Οι κάτοικοι των παραμεθόριων χωριών έχουν ενημερωθεί από τις αρχές να εκκενώσουν τα χωριά. Η εθνική αστυνομία ανήρτησε φωτογραφίες και ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν αξιωματικούς να βοηθούν τους ανθρώπους να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους σε αστυνομικά οχήματα πριν οδηγηθούν σε ασφαλέστερες τοποθεσίες.

Στο στόχαστρο το Χάρκοβο

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν τη σοβαρότερη διασυνοριακή χερσαία επίθεση της Ρωσίας από τότε που η Ουκρανία ανακατέλαβε το έδαφος της βόρειας περιοχής του Χάρκοβο στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, μετά την πρώτη κατάληψή του από τη Ρωσία κατά τις πρώτες εβδομάδες της πλήρους εισβολής της.

Έρχεται επίσης μετά από αρκετούς μήνες αυξημένων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στην πόλη του Χάρκοβο, οι οποίες έχουν θέσει εκτός λειτουργίας όλη την ηλεκτροπαραγωγική ικανότητα της πόλης, καθώς και τους υποσταθμούς της.

Ο Syniehubov επέμεινε ότι οι τελευταίες ρωσικές χερσαίες επιθέσεις δεν έθεσαν την πόλη, η οποία βρίσκεται μόλις 30 χιλιόμετρα νότια από τα ρωσικά σύνορα, υπό αυξημένο κίνδυνο.

“Η εχθρική ομάδα δεν αποτελεί απειλή για την πόλη του Χάρκοβο, οι δυνάμεις της αρκούν μόνο για προκλήσεις προς τη βόρεια κατεύθυνση”.

Ωστόσο, οι αναλυτές σημειώνουν ότι εάν οι ρωσικές δυνάμεις ήταν σε θέση να προωθηθούν πολύ πιο νότια, θα μπορούσε να φέρει το βόρειο άκρο της πόλης εντός της εμβέλειας του ρωσικού πυροβολικού, το οποίο μπορεί να βάλλει περίπου 20 χιλιόμετρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα