Διπλή επίθεση του Ισραήλ στην πόλη της Γάζας – Απελευθερώσαμε όμηρο, λένε οι IDF

Διαβάζεται σε 6'
Βομβαρδισμοί στη Γάζα
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Διαρκείς επιθέσεις από εδάφους, θαλάσσης και αέρος εξαπολύουν οι ισραηλινές δυνάμεις, με την πόλη της Γάζας να βρίσκεται σε ασφυξία. Εικόνες καταστροφής από βομβαρδισμένο νοσοκομείο.

Ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης εξαπολύουν διπλή επίθεση στην πόλη της Γάζας τη Δευτέρα (30/10), τρεις ημέρες μετά την έναρξη της εκτεταμένης χερσαίας επίθεσης στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία έχει προκαλέσει σειρά από εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την προστασία των αμάχων.

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές στη συνοικία al-Shujaiya αυτή την ώρα, στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας, αναφέρει ο Wael Dahdouh, ανταποκριτής του Al Jazeera. “Οι επιδρομές είναι οι πιο βίαιες που έχουν δει οι γειτονιές από νωρίς σήμερα το πρωί και είναι συνεχείς”, είπε.

“Η Al-Shujaiya καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς στον πόλεμο του 2014, αλλά υπήρξε αντίσταση και αργότερα ανοικοδομήθηκε. Τώρα καταστρέφεται ξανά”, πρόσθεσε ο Dahdouh. Το 2014, η γειτονιά αυτή, μια από τις φτωχότερες και πιο πολυσύχναστες της Γάζας, δέχθηκε μια βίαιη και διαρκή επίθεση από τον ισραηλινό στρατό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 60 ανθρώπους σε ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων την Δευτέρα, οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας, ενώ ορισμένοι ανέφεραν και τανκς που πλησίαζαν εν μέσω ανταλλαγής πυρών. Ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει ένα τανκ στην κύρια οδό Salahudeen που συνδέει την πόλη με το νότιο τμήμα του θύλακα.

“Το καθήκον μας σήμερα είναι να πολεμήσουμε”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, που πολεμά μαζί με την Χαμάς, προσθέτοντας ότι δεν είναι τώρα η ώρα για κατάπαυση του πυρός.

Αργότερα, κάτοικοι και το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς δήλωσαν ότι τα τανκς είχαν αποσυρθεί προς τον οχυρωμένο συνοριακό φράχτη γύρω από τη Γάζα. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι τα έντονα πυρά όλμων τα απώθησαν και οι συμπολεμιστές της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι οι μαχητές της πολεμούσαν τις ισραηλινές δυνάμεις εκεί.

Στα δυτικά, ο παραλιακός δρόμος του στενού θύλακα δέχθηκε και πάλι αρκετές φορές πλήγματα από τον αέρα και τη θάλασσα και από τις ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονται στο έδαφος στα βόρεια, δήλωσαν κάτοικοι.

Στο νότο, εκρήξεις από αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν την πόλη Ράφα, κοντά στο μοναδικό λειτουργικό συνοριακό πέρασμα της Γάζας με την Αίγυπτο, και ανατολικά του Χαν Γιουνίς, όπου παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Χαμάς συγκρούστηκε με ισραηλινά στρατεύματα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε περισσότερους από 600 στόχους μαχητών τις τελευταίες ημέρες καθώς επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους να βρίσκονται αποκλεισμένοι από καύσιμα, τρόφιμα, καθαρό νερό και τηλεπικοινωνίες. Επίσης δήλωσε ότι τρεις στρατιώτες του έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσής του στη Γάζα.

Η Χαμάς από την πλευρά της ανέφερε ότι απέκρουσε μια απόπειρα εισβολής ισραηλινών αρμάτων μάχης στην πόλη της Γάζας από τα ανατολικά και τους πολεμούσαν στα σύνορα με το Ισραήλ.

Βομβαρδισμοί κοντά σε νοσοκομεία – Εικόνες καταστροφής

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν βομβαρδίσει περιοχές κοντά σε τρία μεγάλα νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας τη Δευτέρα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από το νοσοκομείο τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας το οποίο, όπως δείχνουν τα πλάνα, υπέστη σοβαρές ζημιές από νέα ισραηλινή αεροπορική επίθεση. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, βομβαρδισμοί έπληξαν τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου.

Σε ανάρτηση που έκανε η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει τα εξής: “Σήμερα, λάβαμε πληροφορίες και εικόνες από την αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Γάζα, την κατασκευή της οποίας υποστηρίξαμε. Υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα σφοδρών βομβαρδισμών και είναι άχρηστη”.

“Η αποθήκη ανήκει στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, με την οποία συνεργαζόμαστε στις δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εγκαταστάσεις της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα τους υπαλλήλους και τους εθελοντές της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζονται για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών υπό αυστηρές συνθήκες. Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε επίθεση” προσθέτει.

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA δήλωσε ότι 117.000 άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο μαζί με ασθενείς και γιατρούς σε νοσοκομεία που βρίσκονται στον βορά.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι τοποθέτησε κέντρα διοίκησης και οπλισμό κοντά σε νοσοκομεία, κάτι που η οργάνωση αρνείται.

IDF: Απελευθερώσαμε γυναίκα στρατιώτη που ήταν όμηρος της Χαμάς

Την απελευθέρωση μιας ομήρου στη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσαν σήμερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) και η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ).

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υπογραμμίζουν ότι η δεκανέας του ισραηλινού στρατού Ορί Μεγκιντίς απελευθερώθηκε στη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στον παλαιστινιακό θύλακα. Είναι καλά στην υγεία της και ήδη συναντήθηκε με την οικογένειά της. Η δεκανέας του ισραηλινού στρατού είχε απαχθεί από μαχητές της Χαμάς κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει ότι σκότωσε τέσσερις πράκτορες της Χαμάς σε εξέχουσες θέσεις.Τα στρατεύματα των IDF σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που οχυρώθηκαν σε κτίρια και σήραγγες και προσπάθησαν να επιτεθούν στα στρατεύματα”, αναφέρουν σε ενημέρωσή τους οι IDF.

Το Ισραήλ απηύθυνε ξανά προειδοποιήσεις προς τους αμάχους να μετακινηθούν από το βόρειο τμήμα του πυκνοκατοικημένου θύλακα προς το νότιο, καθώς άρχισε αργά την Παρασκευή την προέλασή του στη Γάζα για να καταδιώξει μαχητές της Χαμάς που, όπως λέει, κρύβονται σε έναν λαβύρινθο από σύραγγες κάτω από την πόλη της Γάζας.

Ωστόσο, πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν μείνει στα σπίτια τους από φόβο μήπως μείνουν άστεγοι, όπως συνέβη και στις προηγούμενες γενιές.

672.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στις εγκαταστάσεις της UNRWA στη Γάζα

Η UNRWA ανέφερε ότι σχεδόν 672.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο σε 149 εγκαταστάσεις της σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι “αντιμετωπίζουν όλο και πιο απελπιστικές συνθήκες”. Τα καταφύγια της UNRWA φιλοξενούν σήμερα πάνω από τέσσερις φορές την προβλεπόμενη χωρητικότητα, κατά μέσο όρο.

19 από αυτούς έχουν σκοτωθεί σε εγκαταστάσεις της UNRWA από τις 7 Οκτωβρίου και 310 έχουν τραυματιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα