Διπλωματικό θρίλερ και οργή των Ουκρανών για τις ρωσικές ανακοινώσεις

Διπλωματικό θρίλερ και οργή των Ουκρανών για τις ρωσικές ανακοινώσεις
Μέσω βίντεο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας Михайло Подоляк / Twitter

Σε διπλωματικό αδιέξοδο οδηγούνται Ουκρανία και Ρωσία, με το Κίεβο να παραμένει αμετάβλητο στις θέσεις του και να κατηγορεί τη Μόσχα ότι οι ανακοινώσεις της περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα.

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με τις διαπραγματευτικές ομάδες να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, ωστόσο οι διαφωνίες τους δείχνουν να είναι σημαντικές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι οι διαπραγματευτικές ομάδες συζητούν μικρές διαφοροποιήσεις σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας εάν η Ουκρανία δεν επιχειρήσει πλέον να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, ο Μεντίνσκι ανέφερε πως οι απόψεις Ρωσίας και Ουκρανίας ευθυγραμμίζονται περισσότερο για την ουδετερότητα της Ουκρανίας και την εγκατάλειψη της ένταξης στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες των συνομιλιών.

“Αμετάβλητες οι θέσεις του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις”

Από την άλλη, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ που ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία δήλωσε ότι η θέση του Κιέβου παραμένει αμετάβλητη και θέλει οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός, σε απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και σε εγγυήσεις ασφαλείας.

“Οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις”, έγραψε ο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (17/03) ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που συμμετέχει στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, με ανάρτησή του στα social media έκανε λόγο για περίπλοκη διαδικασία και σημαντικές διαφορές σε θεμελιώδη ζητήματα. Μάλιστα, ζήτησε από δημοσιογράφους και άλλους “ενεργούς σχολιαστές των διαπραγματεύσεων” να μην διαδίδουν ψέματα.

“Θα ήθελα να ζητήσω από τους «ενεργούς σχολιαστές των διαπραγματεύσεων» που ΔΕΝ συμμετέχουν σε αυτές: Μη διαδίδετε τα ψέματά σας για μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Οι διαπραγματεύσεις είναι περίπλοκες. Οι θέσεις των δύο πλευρών είναι διαφορετικές. Για εμάς, τα θεμελιώδη ζητήματα είναι απαραβίαστα”, έγραψε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα