Δυτική Όχθη: Kατακραυγή για τις αιματηρές επιδρομές του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 6'
Μέλη των ισραηλινών δυνάμεων περιπολούν σε δρόμο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Faraa στη Δυτική Όχθη
Μέλη των ισραηλινών δυνάμεων περιπολούν σε δρόμο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στον προσφυγικό καταυλισμό Al-Faraa στη Δυτική Όχθη (AP Photo/Nasser Nasser)

Με το αίμα τουλάχιστον εννέα Παλαιστινίων βάφτηκαν οι νυχτερινές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε τέσσερις περιοχές στη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών και αεροπορικών επιθέσεων. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε, από την πλευρά της, τον θάνατο 10 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό 15 άλλων στις επιθέσεις αυτές.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς διέκοψε σήμερα επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία για να επιστρέψει ώστε «να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της ισραηλινής επίθεσης στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης», μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο κύριος εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε, δήλωσε ότι η κλιμάκωση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη, ταυτόχρονα με τον πόλεμο στη Γάζα, θα «οδηγήσει σε σοβαρά και επικίνδυνα αποτελέσματα». «Ο κόσμος πρέπει να λάβει άμεση και επείγουσα δράση για να περιορίσει αυτή την ακραία κυβέρνηση που αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής και του κόσμου στο σύνολό του», δήλωσε ο Αμπού Ρουντέινε, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Εκτιμάται πως είναι η πρώτη φορά μετά τη δεύτερη ιντιφάντα – μια μεγάλη παλαιστινιακή εξέγερση από το 2000 έως το 2005 – που πολλές παλαιστινιακές πόλεις έχουν γίνει στόχος ταυτόχρονα, αναφέρει το ΒΒC.

Πιο συγκεκριμένα, οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) πραγματοποίησαν επιδρομές σε τέσσερις περιοχές της Δυτικής Όχθης: στην Τζενίν, στην Τούλκαρμ, στη Ναμπλούς και τον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Φαρά, κοντά στην Τουμπάς.

Mάλιστα, σε ανάρτησή της στο Χ, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος γνωστοποίησε πως κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε ιατρικό κέντρο στον προσφυγικό καταυλισμό αλ Φαρά. Στην ανάρτησή της η ανθρωπιστική οργάνωση έχει ανεβάσει και βίντεο στο οποίο φαίνεται ιατρικό προσωπικό να στέκεται με την πλάτη κολλημένη σε έναν τοίχο, ενώ ένας ισραηλινός στρατιώτης βρίσκεται μπροστά τους οπλισμένος και τους φρουρεί.

Λίγες ώρες αργότερα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος γνωστοποίησε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα αποχώρησαν από το σημείο, αφού επιτέθηκαν στον διευθυντή του κέντρου και πυροβόλησαν μέσα στο κτίριο.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας εξέπεμψε “SOS” για τα νοσοκομεία στη Δυτική Όχθη

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στην προστασία των νοσοκομείων της Τζενίν, του Τουλκάρμ και της Τούμπας. Σε ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί, το υπουργείο ζητά τη βοήθεια «της διεθνούς κοινότητας και του Ερυθρού Σταυρού», κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι εμποδίζει την πρόσβαση των ασθενοφόρων, γεγονός που «συνιστά κατάφωρη παραβίαση» του ανθρωπιστικού δικαίου. Λέει ότι ο ισραηλινός στρατός έκλεισε τους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο Ibn Sina και περικύκλωσε το νοσοκομείο Khalil Suleiman και τα κεντρικά γραφεία των συλλόγων “Ερυθρά Ημισέληνος” και “Φίλοι των Ασθενών”.

Σύμφωνα με το BBC, ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν το κυβερνητικό νοσοκομείο της Τζενίν, με τους ασθενείς να εγκαταλείπουν το κτίριο εφόσον οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούσαν έλεγχο στις ταυτότητές τους. Ο Παλαιστίνιος κυβερνήτης της Τζενίν, Καμάλ Αμπού αλ-Ρουμπ, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι οι IDF τον είχαν ενημερώσει ότι σχεδίαζαν να εισβάλουν στο κυβερνητικό νοσοκομείο της πόλης και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για να το αποτρέψει.

Ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσανί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιδιώκουν να αποτρέψουν τη χρήση του νοσοκομείου ως τρομοκρατικό οχυρό, αλλά δεν έχουν σχέδια να το καταλάβουν.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Κάτζ, ισχυρίστηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές είχαν στόχο να «αποτρέψουν τις ισλαμικές-ιρανικές τρομοκρατικές υποδομές». Το Ισραήλ υποστήριξε ότι όλοι οι νεκροί ήταν μαχητές. «Το Ιράν εργάζεται για να δημιουργήσει ένα ανατολικό μέτωπο τρομοκρατίας εναντίον του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, κατά το μοντέλο της Γάζας και του Λιβάνου, χρηματοδοτώντας και εξοπλίζοντας τρομοκράτες και λαθραία προμηθεύοντας προηγμένα όπλα από την Ιορδανία», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Για την Τούλκαρμ, ο Σοσανί δήλωσε: «Τρεις οπλισμένοι τρομοκράτες που αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις ασφαλείας εξουδετερώθηκαν μέσω αεροπορικής επίθεσης ακριβείας».

«Στη Τζενίν, οι δυνάμεις εξουδετέρωσαν δύο επιπλέον οπλισμένους τρομοκράτες, συνέλαβαν πέντε καταζητούμενους υπόπτους, εντόπισαν και κατέσχεσαν όπλα, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων τυφεκίων M16, πυρομαχικά και επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο Σοσανί.

Για τον καταυλισμό αλ-Φαρά, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ένα αεροσκάφος έπληξε και εξουδετέρωσε τέσσερις οπλισμένους τρομοκράτες που αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις». Δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ισραηλινά θύματα μέχρι το πρωί της Τετάρτης, αλλά πρόσθεσε ότι «υπήρξε ανταλλαγή πυρών με τρομοκρατικές ομάδες» στις περιοχές Τζενίν και Τούλκαρμ.

Ο Σοσανί χαρακτήρισε τις αιματηρές επιδρομές και τις αεροπορικές επιθέσεις ως προληπτικές επιχειρήσεις που είχαν στόχο να σταματήσουν προγραμματισμένες επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

Ανέφερε ότι υπήρξε αύξηση των επιθέσεων κατά Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών τους τελευταίους μήνες, κυρίως από την Τζενίν και την Τούλκαρμ, που εδώ και καιρό αποτελούν προπύργια μαχητών. «Τον τελευταίο χρόνο, πάνω από 150 επιθέσεις με πυροβολισμούς και εκρηκτικά προήλθαν μόνο από αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο Σοσανί. Αναφέρθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ στις 18 Αυγούστου, η πρώτη στην πόλη τα τελευταία οκτώ χρόνια, που είπε ότι είχε σχεδιαστεί στην Τζενίν, και σημείωσε επίσης την αύξηση των βομβών δρόμου που χρησιμοποιούνται σε ενέδρες. Δύο στρατιώτες των IDF σκοτώθηκαν από τέτοιες βόμβες τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος συνδέει την αύξηση των επιθέσεων με τη λαθραία εισαγωγή όπλων στη Δυτική Όχθη, την οποία, σύμφωνα με το IDF, ενορχηστρώνει το Ιράν. «Έχουμε δει ιρανικές προσπάθειες να εισάγουν όπλα και εκρηκτικά στην Ιουδαία και Σαμάρεια για να χρησιμοποιηθούν κατά Ισραηλινών πολιτών για τρομοκρατικούς σκοπούς – μια συστηματική στρατηγική του Ιράν για τη χρηματοδότηση, εξοπλισμό και υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων σε όλη τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Σοσανί.

Kαταδίκη από τον ΟΗΕ – H κατάσταση στη Δυτική Όχθη “θα μπορούσε να επιδεινωθεί δραματικά”

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδικάζει την επιδρομή των Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας (ISF) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη «κατά τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και κινδυνεύει να πυροδοτήσει περαιτέρω μια ήδη εκρηκτική κατάσταση».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα