Δυτική Όχθη: Οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από την Τζενίν μετά από πολύνεκρη επιχείρηση

Διαβάζεται σε 3'
Ερείπια στην Τζενίν
Ερείπια στην Τζενίν AP Photo Nasser Nasser

Ύστερα από εννέα ημέρες και κατόπιν μεγάλης επιχείρησής τους με τραγικό απολογισμό, οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Τζενίν και τον προσφυγικό καταυλισμό της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την πόλη Τζενίν και τον προσφυγικό καταυλισμό της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από μια μεγάλη επιχείρηση εννέα ημερών εκεί.

Η περιοχή -προπύργιο των μαχητών και με άμαχο πληθυσμό περίπου 60.000 κατοίκων- αποτέλεσε στόχο μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) στη Δυτική Όχθη εδώ και χρόνια. Οι IDF δήλωσαν ότι ενεργούσαν κατά της τρομοκρατίας.

Τουλάχιστον 36 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν -οι 21 από την επαρχία Τζενίν- αναφέρει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς έχουν δηλωθεί ως μέλη ένοπλων ομάδων, αλλά το υπουργείο λέει ότι μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά. Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια μαχών στην Τζενίν.

Η πόλη Tubas και ο προσφυγικός καταυλισμός al-Faraa δέχθηκαν επίσης επιδρομές κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη βόρεια Δυτική Όχθη – της πιο θανατηφόρας του είδους της από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, που προκλήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Συμμετείχαν εκατοντάδες στρατιώτες από διάφορους τομείς των δυνάμεων ασφαλείας, με τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να διακόπτονται οι παροχές κοινής ωφέλειας, καθώς ο ισραηλινός στρατός μάχονταν με τους μαχητές στο έδαφος και με αεροπορικές επιδρομές.

Οι κάτοικοι του καταυλισμού της Τζενίν στα δυτικά της πόλης βγαίνουν στους δρόμους για πρώτη φορά από τότε που οι IDF άρχισαν την επίθεσή τους στις 27 Αυγούστου.

Πολλοί, ζαλισμένοι και εξαντλημένοι, αξιολογούν σιγά-σιγά τις ζημιές – τα νέα στρώματα καταστροφής που αποτυπώνουν αυτή την επιχείρηση πάνω στον καταυλισμό.

Ο Khalid abu Sabeer ζει σε ένα υπόγειο διαμέρισμα δίπλα στο τζαμί. Όπως είπε, μιλώντας στο BBC, ολόκληρο το πάτωμα του σπιτιού του ανατινάχθηκε από μια ισχυρή έκρηξη.

Τα χρόνια της βίαιης αντιπαράθεσης μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων έχουν χαραχθεί στα στενά μονοπάτια της Τζενίν – τρύπες από σφαίρες διάσπαρτες στους τοίχους, σωροί από μπάζα που άφησαν οι μπουλντόζες του στρατού, γκράφιτι σε σχήμα τουφεκιών M16, μαζί με το όνομα «Χαμάς».

Παιδιά ανάμεσα σε ερείπια στην Τζενίν
Παιδιά ανάμεσα σε ερείπια στην Τζενίν AP Photo Majdi Mohammed

Οχήματα της οικοδομής ξεθάβουν ολόκληρους κορμούς δέντρων από τον κατεστραμμένο δρόμο και τους μεταφέρουν. Ιδιοκτήτες καταστημάτων και φωτορεπόρτερ σκαρφαλώνουν πάνω στα χαλάσματα για να επιθεωρήσουν τις ζημιές.

Σε κάθε πλευρά, ένα πλήθος έχει σταματήσει για να παρακολουθήσει την ανοικοδόμηση στους δρόμους για πρώτη φορά μετά από εννέα και πλέον ημέρες.

Ο επικεφαλής του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν, Δρ Wissam Bakr, ο οποίος βρίσκεται επίσης εκεί, λέει ότι οι πρώτες τέσσερις ημέρες της ισραηλινής επιχείρησης ήταν οι δυσκολότερες για το νοσοκομείο – με την παροχή ρεύματος και νερού να έχει διακοπεί.
Βασίζονταν σε γεννήτριες και δεξαμενές νερού, είπε, με δύο νεογέννητα και δύο ηλικιωμένους ασθενείς σε αναπνευστήρες.

Το πρωί της Παρασκευής, σημειώθηκαν πυροβολισμοί και πάλι στον προσφυγικό καταυλισμό. Το BBC γνωρίζει ότι τουλάχιστον οκτώ από τους νεκρούς είναι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ένα 16χρονο κορίτσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα