Η δολοφονία Σουλεϊμανί άναψε το “φιτίλι”; Αυτές είναι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν
Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οδηγούν τη χώρα σε αναβρασμό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί ίσως να αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
- 04 Ιανουαρίου 2020 08:41
«Καζάνι που βράζει» θυμίζει τις τελευταίες ώρες το κλίμα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από αεροπορικό πλήγμα με τη διεθνή κοινότητα να αντιδρά έντονα στην επίθεση των ΗΠΑ και το Ιράν να υπόσχεται ότι θα πάρει εκδίκηση.
Χιλιάδες υποστηρικτές του Σουλεϊμανί ξεχύθηκαν την Παρασκευή στους δρόμους της Τεχεράνης αλλά και των άλλων μεγαλουπόλεων του Ιράν, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και καίγοντας αμερικανικές σημαίες. «Κάτω οι ΗΠΑ!», φώναξαν χιλιάδες διαδηλωτές στην ιρανική πρωτεύουσα, με το καθεστώς του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να ορκίζεται εκδίκηση για τον φόνο του Σουλεϊμανί, ενός προσώπου που θεωρείται ήρωας στη χώρα του.
Όπως εκτιμούν αναλυτές, σε μια περίοδο κατά την οποία οι πρωτόγνωρες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, οδηγούν μια ολόκληρη χώρα σε αναβρασμό, η δολοφονία του Σουλεϊμανί ίσως να αποτελέσει τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και να οδηγήσει την Τεχεράνη σε στρατιωτικά αντίποινα κατά της Ουάσινγκτον.
Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη στρατιωτική δύναμη μπορεί να χαρακτηριστεί: Από τη μία υπάρχει το πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο οι ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει επανειλημμένα να θέσουν υπό περιορισμό και έλεγχο αλλά από την άλλη, ακόμα και αν οι στρατιωτικές τους δυνάμεις υστερούν σε σχέση με αυτές της Αμερικής, εντούτοις ο φανατισμός και ο μεγάλος αριθμός των πάσης φύσεως στρατιωτικών και παραστρατιωτικών σωμάτων μπορούν σίγουρα να επιφέρουν ευρύτερη αποσταθεροποίηση…
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Globalfirepower.com, το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν σήμερα διαμορφώνεται ως εξής:
– Ενεργές Ένοπλες Δυνάμεις: 523.000
– Εφεδρείες: 350.000
– Μαχητικά Αεροσκάφη: 142
– Επιθετικά Αεροσκάφη: 165
– Μεταφορικά Αεροσκάφη: 89
– Εκπαιδευτικά Αεροσκάφη: 104
– Επιθετικά Ελικόπτερα: 12
ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Το ιρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού συντονίζει τόσο τις Τακτικές Δυνάμεις όσο και την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά.
– Άρματα μάχης: 1.634
– Θωρακισμένα οχήματα μάχης: 2.345
– Αυτοπροωθούμενο πυροβολικό: 570
– Ρυμουλκό πυροβολικό: 2.128
– Προβολείς πυραύλων : 1.900
ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
– Πολεμικά σκάφη: 398
– Υποβρύχια: 34
– Φρεγάτες: 6
– Κορβέτες: 3
– Περιπολικά και ακτοφυλακίδες: 88
– Πλοία ναρκοπολέμου: 3
Ως προς τους παραστρατιωτικούς της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς, έως το 2012 δηλώνονταν περί τα 10 εκατομμύρια μέλη (συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών). Πιθανόν σε πλήρη κινητοποίηση να είναι ένα εκατομμύριο (περί τα 2.500 τάγματα) αξιόμαχοι. Υπενθυμίζεται ότι ο πληθυσμός του Ιράν σήμερα ανέρχεται σε περίπου 81 εκατομμύρια, εκ των οποίων περί τα 38 εκατομμύρια είναι άνδρες κατάλληλοι για ένταξη στις ένοπλες δυνάμεις.
Πυραυλική ισχύς
Η πυραυλική ισχύς του Ιράν δίνει στη χώρα μεγάλο πλεονέκτημα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Όπως αναφέρει το BBC, μια πρόσφατη αναφορά του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας περιγράφεις τις ιρανικές πυραυλικές δυνάμεις ως τις μεγαλύτερες στη Μέση Ανατολή, που περιλαμβάνουν κυρίως πυραύλους βραχείας και μεσαίας εμβέλειας. Αναφέρει επίσης ότι το Ιράν είχε ξεκινήσει να αναπτύσσει διαστημική τεχνολογία προκειμένου να κατασκευάσει πυραύλους διακρατικής εμβέλειας. Το πρόγραμμα ωστόσο “πάγωσε” στο πλαίσιο της συμφωνίας που σύναψε το 2015 η χώρα για τα πυρηνικά.