Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ύποπτο πλοίο με ιρανικoύς πυραύλους για τη Ρωσία

Διαβάζεται σε 2'
Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ύποπτο πλοίο με ιρανικoύς πυραύλους για τη Ρωσία
Φωτογραφία αρχείου Associated Press

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο του Ιράν στο Λονδίνο, σχετικά με τη μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

Δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν ένα φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι μετέφερε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν στη Ρωσία.

Το πλοίο ελλιμενίστηκε στο ρωσικό λιμάνι Όλια, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Η πληροφορία, μάλιστα, προκάλεσε διπλωματικές αντιδράσεις, με τη Βρετανία να καλεί τον Ιρανό διπλωμάτη στο Λονδίνο για διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με ουκρανική πηγή που μίλησε στο Sky News, το πλοίο “Port Olya 3” μετέφερε περίπου 220 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, πιθανόν για χρήση στον πόλεμο με την Ουκρανία. Οι δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε η ομάδα Sky News Data & Forensics δείχνουν το πλοίο ελλιμενισμένο στο λιμάνι Όλια στην περιοχή του Αστραχάν.

Νωρίτερα, στις 29 Αυγούστου, το “Port Olya 3” βρισκόταν στο ιρανικό λιμάνι Amirabad.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι πύραυλοι Fateh-360, με βεληνεκές άνω των 70 μιλίων, φορτώθηκαν σε εμπορευματικό τρένο μετά την άφιξη του πλοίου στη Ρωσία. Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι το πλοίο απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του AIS για αρκετές ημέρες, στρατηγική που εφαρμόζεται συχνά για να κρύβονται κινήσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ιράν.

Στην Κασπία Θάλασσα, τα πλοία που δεν εντοπίζονται γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένα, καθώς Ιράν και Ρωσία συνεχίζουν τις ανταλλαγές όπλων. Οι περιορισμένες πληροφορίες για τη διαδρομή του πλοίου εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τον τελικό προορισμό των πυραύλων, με μία πιθανή εκτίμηση να αφορά στρατιωτικό πεδίο εκπαίδευσης στη Ρωσία, όπου οι πύραυλοι ενδέχεται να δοκιμαστούν πριν από τη χρήση τους στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Κλήση στον Ιρανό επιτετραμμένο

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν στη χώρα, τον ανώτερο διπλωμάτη της Τεχεράνης στο Λονδίνο, για την υπόθεση της μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, ο επιτετραμμένος της ιρανικής πρεσβείας στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησε σαφές ότι η όποια μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα εκληφθεί ως μια επικίνδυνη κλιμάκωση και θα υπάρξει σημαντική απάντηση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα