ΔΠΔ: Νέα “υπόθεση Ντρέιφους” βλέπει ο Νετανιάχου για το ένταλμα σε βάρος του

Διαβάζεται σε 5'
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Μπέντζαμιν Νετανιάχου AP Photo

Έντονη ήταν η αντίδραση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε βάρος του. Χαρακτήρισε την απόφαση “αντισημιτική”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «αντισημιτική» την απόφαση, παρομοιάζοντας μάλιστα τον εαυτό του με θύμα μιας νέας «δίκης Ντρέιφους», μετά τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) σε βάρος του και του πρώην υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ “για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου”.

«Η αντισημιτική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι συγκρίσιμη με τη δίκη Ντρέιφους που θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Το Ισραήλ απορρίπτει με απέχθεια τις παράλογες και ψευδείς ενέργειες που στρέφονται εναντίον του από το ΔΠΔ», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν «θα υποκύψει στην πίεση» για την υπεράσπιση των πολιτών του.

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για «παράλογη απόφαση, ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε «στίγμα ντροπής» τα εντάλματα του ΔΠΔ, ενώ ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατήγγειλε μία «επιβράβευση της τρομοκρατίας».

Το ΔΠΔ «απώλεσε κάθε νομιμότητα» μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, δήλωσε σήμερα ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ. «Μια σκοτεινή στιγμή για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είπε ο Σάαρ με ανάρτηση στο X, προσθέτοντας ότι το Δικαστήριο εξέδωσε «παράλογες εντολές χωρίς εξουσιοδότηση».

Από την πλευρά της, η Χαμάς χαιρέτισε την έκδοση των συγκεκριμένων ενταλμάτων. «Καλούμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διευρύνει το εύρος της λογοδοσίας σε όλους τους ηγέτες της εγκληματικής κατοχής», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Διεθνείς αντιδράσεις μετά το ένταλμα σε βάρος Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικαιοσύνη μετά τα «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ στη Γάζα.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα εντάλματα του ΔΠΔ δεν αφορούν την πολιτική και η δικαστική απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η αντίδραση του Παρισιού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στα εντάλματα που εξέδωσε θα είναι σύμφωνη με το καταστατικό του Δικαστηρίου.

Η Ολλανδία δήλωσε έτοιμη να ενεργήσει σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, αν χρειαστεί, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Κάσπαρ Βέλντκαμπ ως πηγή του.

Τι σχολιάζουν οι ΗΠΑ

Σε μια πρώτη αμερικανική αντίδραση ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αναφορικά με την απόφαση του ΔΠΔ: «Το Δικαστήριο είναι ένα επικίνδυνο αστείο. Είναι πλέον καιρός η Γερουσία των ΗΠΑ να δράσει και να επιβάλει κυρώσεις σε αυτό το ανεύθυνο σώμα».

Στη συνέχεια, υπήρξε και επίσημη δήλωση από πλευράς του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ο οποίος αναφέρει:

«Παραμένουμε βαθιά ανήσυχοι για τη βιασύνη του Εισαγγελέα να ζητήσει εντάλματα σύλληψης και για τα ανησυχητικά λάθη στη διαδικασία που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι το ICC δεν έχει δικαιοδοσία επί του συγκεκριμένου ζητήματος».

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ – που δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) – έχουν στο παρελθόν χαιρετίσει τα εντάλματα του ICC για εγκλήματα πολέμου κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων για φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον έχει καταδικάσει στο παρελθόν την προσπάθεια του δικαστηρίου να στοχοποιήσει τον Νετανιάχου και τον Γκαλάντ, στάση που έχει θέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμέτωπη με κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά από πολλά μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα από τον παγκόσμιο νότο.

Τι αποφάσισε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε εντάλματα σύλληψης την Πέμπτη (21/11) για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντγια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου“.

Πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί δραματική κλιμάκωση των νομικών διαδικασιών για τον πόλεμο στη Γάζα και σημαίνει ότι τα 124 κράτη μέλη του ΔΠΔ θα είναι υποχρεωμένα να συλλάβουν τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, αν εισέλθουν στο έδαφός τους.

Την Πέμπτη, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ομόφωνα να απορρίψει την προσφυγή του Ισραήλ σχετικά με τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και είπε ότι υπήρχαν “εύλογοι λόγοι” να πιστεύεται ότι ο Νετανιάχου και ο Γκάλαντ “φέρουν ποινική ευθύνη για χρήση της πείνας ως μέθοδο πολέμου“.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δήλωσε ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις πως οι ισραηλινές αρχές “εσκεμμένα και εν γνώσει τους στέρησαν” από τους πολίτες της Γάζας τροφή, νερό, φάρμακα, ιατρικές προμήθειες, καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει στο παρελθόν τις αιτήσεις του εισαγγελέα του ICC για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, χαρακτηρίζοντάς τες ως “παράλογες, ψευδείς και διαστρέβλωση της πραγματικότητας”.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι καμία άλλη δημοκρατία δεν έχει αντιμετωπιστεί τόσο “προκατειλημμένα” από το ΔΠΔ, ενώ τονίζει ότι παραμένει αφοσιωμένο στο κράτος δικαίου.

Παράλληλα, το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, κατηγορώντας τον για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Το Ισραήλ δήλωσε τον Αύγουστο ότι είχε εξοντώσει τον Ντέιφ κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Γάζα έναν μήνα νωρίτερα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα