Δραματικές ώρες για τους κατοίκους της Γάζας – Η “πολιορκία” της πόλης σε 14 καρέ

Διαβάζεται σε 7'
Γάζα
Γυναίκα περπατά στα χαλάσματα στη Γάζα AP Photo/Hatem Ali

Σύγχυση και φόβος επικρατεί στην Γάζα μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση. “Είναι αδύνατον να φύγουμε” περιγράφουν κάτοικοι της περιοχής.

Σφίγγει ο κλοιός για τους κατοίκους της Γάζας, μετά και το τελευταίο τελεσίγραφο του Ισραήλ, να εγκαταλείψουν εσπευσμένα την πόλη και να κινηθούν προς το νότο.

Από το Σάββατιο (7/10), μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, η Γάζα έχει δεχτεί το αδιάκοπο σφυροκόπημα των Ισραηλινών, με εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να έχουν εκτοπιστεί, πάνω από 1.500 να έχουν σκοτωθεί ενώ ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται στο έλεος της ανθρωπιστικής κρίσης, αφού το Ισραήλ έχει αποκλείσει την πρόσβαση στα τρόφιμα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Σήμερα, ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως η πόλη θα μετατραπεί σε πεδίο στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας πως η εκκένωση της πόλης πρέπει να γίνει για την ασφάλεια των αμάχων και πως θα επιτραπεί να επιστρέψουν μόνο αφού δώσει αυτός το πράσινο φως. Διεμήνυσε ακόμη στους πολίτες της Γάζας να μην πλησιάζουν το τείχος, που χωρίζει τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την ισραηλινή επικράτεια.

Από την πλευρά της, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστίνιους κατοίκους της Γάζας να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ. Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ “να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας. Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου”.

“Εδώ επικρατεί το χάος”

“Εδώ επικρατεί χάος, κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει”, δήλωσε η Inas Hamdan, υπάλληλος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην πόλη της Γάζας, σε δημοσιογράφο του Associated Press, ενώ άρπαζε ό,τι μπορούσε να βάλει στις τσάντες της, καθώς γύρω της ακούγονταν οι πανικόβλητες φωνές των συγγενών της.

Είπε ότι όλο το προσωπικό του ΟΗΕ στην Πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα έχει ενημερωθεί να εκκενώσει νότια προς τη Ράφα.

“Είναι αδύνατον να φύγουμε”

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera στη βόρεια Γάζα, Safwat Al Kahlout, περιγράφει ότι επικρατεί μια ατμόσφαιρα σύγχυσης και φόβου μεταξύ των περισσότερων από 1 εκατ. ανθρώπων που έχουν λάβει εντολή να φύγουν άμεσα προς τα νότια της χώρας.

“Δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από τον πατέρα μου, τον αδερφό μου, τους φίλους μου… ποιο είναι το σχέδιο, πού να πάμε, υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μέρος στο νότο όπου μπορούμε να πάμε;” αναρωτιέται ο δημοσιογράφος. “Είναι πραγματικά αδύνατο. Μέχρι χθες το βράδυ ο κόσμος έψαχνε νερό να πιει, τώρα ψάχνει πώς να φύγει και πού να πάει. Αυτό θυμίζει στους ανθρώπους την καταστροφή του 1948, όταν οι άνθρωποι αναγκάστηκαν και πάλι να εκτοπιστούν”.

“Πρακτικά, 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν αρκετές εγκαταστάσεις για να μετακινηθούν.. Πώς μπορούν να μετακινηθούν; Γαϊδούρια; Δεν τους φτάνουν τα γαϊδούρια. Αυτοκίνητα; Δεν υπάρχουν αρκετά αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν καύσιμα για να κινηθούν τα οχήματα εδώ και επτά ημέρες. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι πανικοβάλλονται, είναι μπερδεμένοι, δεν έχουν σχέδιο και δεν καταλαβαίνουν τι να κάνουν” εξηγεί.

“Tι θα γίνει με τους ασθενείς μας;”

Ο Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην Πόλη της Γάζας, είπε στο Associated Press ότι δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθούν με ασφάλεια τόσο γρήγορα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

“Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε την ηλεκτρική ενέργεια, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν θα τα καταφέρεις να ζήσεις”, είπε ξεσπώντας σε λυγμούς. “Τι θα γίνει με τους ασθενείς μας;Έχουμε τραυματίες, έχουμε ηλικιωμένους, έχουμε παιδιά που είναι στα νοσοκομεία”.

H πολιορκία της Γάζας σε 14 καρέ

Γάζα
Κάτοικοι της Γάζας ψάχνουν στα χαλάσματα για εγκλωβισμένους μετά τις αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών AP Photo/Fatima Shbair

Γάζα
Παλαιστίνιοι μεταφέρουν τραυματία στη Γάζα AP Photo/Hatem Ali

 

Γάζα
Γυναίκα περπατά στα χαλάσματα στη Γάζα AP Photo/Hatem Ali
Γάζα
Καταστροφές στη Γάζα μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ AP Photo/Hatem Ali
Γάζα
Καταστροφές στη Γάζα μετά τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ AP Photo/Hatem Ali
Γάζα
Κάτοικοι της Γάζας μεταφέρουν τους νεκρούς τους μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ AP Photo/Hatem Ali
Γάζα
Παλαιστίνιοι βγάζουν εγκλωβισμένους από τα χαλάσματα AP Photo/Ramez Mahmoud
Γάζα
Επιζώντες στον προσφυγικό καταυλισμό Rafah της Γάζας AP Photo/Hatem Ali
Γάζα
Καταστροφές στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι της Γάζας ΑP Photo/Hatem Moussa
Γάζα
Το Yassin τζαμί στη Γάζα, μετά την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ AP Photo/Adel Hana
Βομβαρδισμοί στη Γάζα EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ MOHAMMED SABER
Λωρίδα της Γάζας Anadolu/Abaca Abed Rahim Khatib
Αγόρι περπατά στα χαλάσματα με τη σημαία της Χαμάς AP Photo Hatem Moussa

Ισραήλ
Ισραηλινά τανκς

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα