Παρίσι: Άτυπη σύνοδος κορυφής τη Δευτέρα μετά την “εμπλοκή” με ΗΠΑ στο Ουκρανικό

Διαβάζεται σε 3'
Άτυπη Σύνοδο ηγετών συγκάλεσε στο ΠΑρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν
Άτυπη Σύνοδο ηγετών συγκάλεσε στο ΠΑρίσι ο Εμανουέλ Μακρόν AP

Σε άτυπη συνάντηση κορυφής κάλεσε ο Μακρόν τα ευρωπαϊκά κράτη αύριο, Δευτέρα (17/2). Τα κύρια θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η Ευρώπη εντείνει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν όλο και πιο ξεκάθαρα μηνύματα ότι η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί τη Δευτέρα (17/02) άτυπη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν η ευρωπαϊκή ασφάλεια, η αμυντική αυτονομία και η στρατηγική απάντηση της Ευρώπης στη στάση της Ουάσινγκτον.

“Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες αύριο για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια”, δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτήν τη “συνάντηση εργασίας”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη σύνοδο έχουν προσκληθεί η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει και τις Βαλτικές και Σκανδιναβικές χώρες.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο να δείξουμε τη δύναμη και την ενότητά μας». Παρότι η συμμετοχή όλων των ηγετών της ΕΕ δεν έχει επιβεβαιωθεί, δεδομένη θεωρείται η παρουσία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Η συνάντηση έρχεται στον απόηχο της δήλωσης του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος προκάλεσε σοκ, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν θα έχει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η Ευρώπη χρειάζεται να μιλά λιγότερο και να δρα περισσότερο», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ, τονίζοντας ότι καμία συζήτηση για την Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει ερήμην των Ευρωπαίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σημείωσε ότι αν η Ευρώπη θέλει να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες, «θα πρέπει να φέρει καλές προτάσεις για τη διασφάλιση της ειρήνης».

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Σε ανάρτησή της έκανε λόγο για «καλή συζήτηση» και διαβεβαίωσε ότι «η Ευρώπη στέκεται σθεναρά ενωμένη υπέρ της Ουκρανίας και της ενίσχυσης της δικής της άμυνας».

Η αμυντική αυτονομία της ΕΕ στο επίκεντρο

Την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε από το Μόναχο ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή μιας «ρήτρας εξαίρεσης» στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία θα επιτρέψει την αύξηση των αμυντικών επενδύσεων.

Στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και η μείωση της εξάρτησης από τις ΗΠΑ. Σχετικές λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές Μαρτίου μέσω της παρουσίασης της λεγόμενης «Λευκής Βίβλου» για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Η ευρωπαϊκή απάντηση στον «αποκλεισμό» από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σύνοδο του Παρισιού, με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναζητούν τρόπους ώστε να μην καταλήξουν θεατές στις εξελίξεις. Οι διπλωματικές διεργασίες εντείνονται, καθώς ο Κιθ Κέλογκ θα έχει συνομιλίες αύριο στις Βρυξέλλες με την πρόεδρο της Κομισιόν και την Κάλας, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 έχουν ήδη επιβεβαιώσει την αταλάντευτη στήριξή τους στην Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα