ΕΕ: Έρχονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Στη “μαύρη λίστα” ο Πατριάρχης Κύριλλος

ΕΕ: Έρχονται νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας – Στη “μαύρη λίστα” ο Πατριάρχης Κύριλλος
O προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδοξίας, Κύριλλος στο κήρυγμα του, ανήμερα των τελευταίων Χριστουγέννων. AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Στο προσχέδιο της "μαύρης λίστας" της ΕΕ έχει συμπεριληφθεί και ο Πατριάρχης Κύριλλος. Συνάντηση των διπλωματών εντός εβδομάδας προκειμένου να αποφασιστούν οι κυρώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλου, δήλωσε σήμερα διπλωμάτης.

Ο Πατριάρχης έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο μιας μαύρης λίστας, η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες αξιωματικούς του στρατού και επιχειρηματίες που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο και τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί ως υποστηρικτές του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις, οι οποίες θα συνεπάγονται το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών, θα πρέπει να έχουν την υποστήριξη των χωρών μελών της ΕΕ για να εγκριθούν.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν εντός της εβδομάδας για να συζητήσουν τις κυρώσεις, οι οποίες είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου κυρώσεων που είχε προτείνει νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες περιλαμβάνουν εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και περιορισμούς στις ρωσικές τράπεζες.

Η πρώτη συνάντηση των απεσταλμένων της ΕΕ ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς να καταλήξει σε κάποια συμφωνία, κυρίως επειδή ορισμένες χώρες ήταν επικριτικές σε σχέση με το εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου και άλλα μέτρα που σχετίζονται με το πετρέλαιο, όπως η απαγόρευση ναυτιλιακών υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν σχέση με το ρωσικό πετρέλαιο.

Πάπας Φραγκίσκος για Πατριάρχη Κύριλλο: “Παπαδοπαίδι του Πούτιν”

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέκρινε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο για το λαθεμένο ύφος που χρησιμοποίησε κατά την χθεσινή του συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, στην οποία είπε στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Το Πατριαρχείο Μόσχας επέστησε την προσοχή στο Βατικανό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις μπορεί να πλήξουν τον διάλογο μεταξύ των Εκκλησιών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην συνέντευξή του είπε ότι ο Κύριλλος που υποστήριξε τον πόλεμο στην Ουκρανία «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δήλωσε ότι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ενάμιση μήνα μετά την απευθείας συζήτηση που είχαν ο Πάπας Φραγκίσκος με τον Πατριάρχη Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο Πάπας υιοθέτησε ένα τέτοιο ύφος.

«Ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε ένα λάθος ύφος για να μεταφέρει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους», ανακοίνωσε το Πατριαρχείο της Μόσχας, αν και δεν αναφέρθηκε αναλυτικά στην δήλωση που περιείχε την λέξη «παπαδοπαίδι».

«Παρόμοιες δηλώσεις είναι απίθανο να συνεισφέρουν στην καθιέρωση ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που είναι εξαιρετικά αναγκαίος στην παρούσα χρονική περίοδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο 75χρονος Κύριλλος, στενός σύμμαχος του Πούτιν, βλέπει τον πόλεμο ως προπύργιο απέναντι σε μια Δύση την οποία θεωρεί παρακμιακή, ιδίως όσον αφορά την αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μεγαλύτερη των εκκλησιών στην Ανατολική Χριστιανική κοινότητα, που διαμορφώθηκε μετά το Μεγάλο Σχίσμα του 1054, το οποίο σηματοδότησε την διάσπασή της με τον Χριστιανισμό της Δύσης. Σήμερα έχει στις τάξεις της περίπου 100 εκατομμύρια πιστούς εντός της Ρωσίας και περισσότερους εκτός.

Η Ουκρανία έχει περίπου 30 εκατομμύρια Ορθοδόξους, ενώ είναι χωρισμένη στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που τελεί υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας και σε δύο άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, η μία εκ των οποίων είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που είναι αυτοκέφαλη.

Ο 85χρονος Πάπας Φραγκίσκος είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν στην Μόσχα για το θέμα της Ουκρανίας αλλά το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε κάποια συμφωνία επί του θέματος.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας ανακοίνωσε ότι ο Κύριλλος είχε πει στον Πάπα Φραγκίσκο στις 16 Μαρτίου ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης απέτυχαν να παρουσιάσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, κάτι που συνιστά ένα παράπονο που διατυπώνουν συχνά οι Ρώσοι.

Ο Κύριλλος έχει δηλώσει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014, όταν διαδηλώσεις ανέτρεψαν τον φιλορώσο πρόεδρο, μιλώντας για διώξεις όπως είχε πει των ρωσοφώνων στην ουκρανική πόλη-λιμάνι, Οδησσό, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Ο Κύριλλος εξέφρασε επίσης την θλίψη του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

«Φυσικά, η κατάσταση αυτή μου προκαλεί μεγάλο πόνο. Το ποίμνιό μου βρίσκεται και στις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης, είναι κυρίως ορθόδοξοι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου.

«Πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ειρήνευση εκείνων που πολεμούν με μοναδικό στόχο την επίτευξη της εδραίωσης της ειρήνης και της δικαιοσύνης;», διερωτάται ο Ρώσος Πατριάρχης.

Ο Πούτιν έχει επικαλεσθεί επίσης τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας ως αιτία της σύγκρουσης στην Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις που, όπως λέει, είχαν δοθεί κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ότι η συμμαχία δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς, ένα θέμα που έθιξε ο Κύριλλος

«Ο Πατριάρχης Κύριλλος υπενθύμισε επίσης ότι στο τέλος της σοβιετικής εποχής, η Ρωσία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινηθεί ούτε κατά μία ίντσα προς την ανατολική κατεύθυνση», «ωστόσο, η υπόσχεση αυτή αθετήθηκε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αρνούνται ότι δόθηκαν τέτοιου είδους εγγυήσεις, αλλά δηλώνουν ότι οι χώρες είναι ελεύθερες να επιλέξουν να ενταχθούν στην συμμαχία η οποία έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και δεν συνιστά απειλή για την Ρωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα