ΕΕ για δασμούς: “Ναι” σε διαπραγματεύσεις με Τραμπ, αλλά έτοιμη για αντίμετρα
Διαβάζεται σε 5'
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ασκεί κριτική στους αμερικανικούς δασμούς. Περισσότερες από 50 χώρες έχουν επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων.
- 06 Απριλίου 2025 18:25
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με αναλογικά αντίμετρα κατά των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και θα συνεργαστεί με τους εταίρους της προς την κατεύθυνση αυτή, δήλωσε σήμερα Κυριακή (06/04) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά από μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιχειρούν να εμφανιστούν με ενότητα τις επόμενες ημέρες απέναντι στους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας πιθανότατα ένα πρώτο πακέτο στοχευμένων αντίμετρων σε εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας έως και 28 δισ. δολαρίων.
Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τους δασμούς του Τραμπ.
Η ίδια έκανε λόγο «για τη ζημία που προκαλούν (οι δασμοί ) σε όλες τις χώρες – των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεών τους-, συμπεριλαμβανομένων των φτωχότερων χωρών του κόσμου, αναγνωρίζοντας ότι οι αποτελούν σημαντικό σημείο καμπής για τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Όπως έγινε γνωστό, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία η πρόεδρος της Κομισιόν «επιβεβαίωσε τη δέσμευση της ΕΕ να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ενώ κατέστησε σαφές ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω αναλογικών αντιμέτρων, εάν χρειαστεί».
Η ίδια αναφέρθηκε και στη συνεργασία με άλλους εταίρους τονίζοντας «την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί με τους εταίρους της για την αντιμετώπιση αυτής της νέας πραγματικότητας για την παγκόσμια οικονομία, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εμπορικός εταίρος θα ενεργήσει σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες».
Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δηλώνει εκ νέου «την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ να συνεργαστεί στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο» στα θέματα αυτά.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Στάρμερ στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας.
Πάνω από 50 χώρες ζητούν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, περισσότερες από 50 χώρες έχουν απευθυνθεί στον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσουν εμπορικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σήμερα Κυριακή (6//4), ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ προσπαθούν να υπερασπιστούν τους νέους, ευρύτατους δασμούς που έχουν προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή ‘This Week’ του ABC News, ο Κέβιν Χάσετ, Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, αρνήθηκε ότι οι δασμοί αποτελούν μέρος στρατηγικής του Τραμπ για την κατάρρευση των χρηματιστηρίων, ώστε να πιέσει τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Ο Χάσετ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «πολιτική καταναγκαστική πίεση» στην κεντρική τράπεζα. Σ
ε ανάρτησή του στο Truth Social την Παρασκευή, ο Τραμπ δημοσίευσε ένα βίντεο που υποστήριζε ότι οι δασμοί του στόχευαν να πλήξουν την αγορά με σκοπό να πιέσουν για μείωση των επιτοκίων.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο NBC News και στην εκπομπή Meet the Press, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, υποβάθμισε την πτώση των χρηματιστηρίων, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος» να αναμένεται οικονομική ύφεση λόγω των δασμών.
Ο Τραμπ προκάλεσε σοκ στις παγκόσμιες οικονομίες μετά την ανακοίνωση ευρείας επιβολής δασμών στις αμερικανικές εισαγωγές την Τετάρτη, πυροδοτώντας αντίποινα από την Κίνα και προκαλώντας φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και ύφεση.
Την Κυριακή, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους δασμούς ως μια ευφυή αναδιάταξη των ΗΠΑ στον παγκόσμιο εμπορικό χάρτη, ενώ ανέφεραν τις οικονομικές αναταράξεις ως βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.
Οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 10% μέσα σε δύο ημέρες από την ανακοίνωση του νέου καθεστώτος δασμών, που είναι πιο επιθετικό από ότι ανέμεναν οι αναλυτές και οι επενδυτές.
Η πτώση αυτή αποδίδεται από αναλυτές της αγοράς και μεγάλους επενδυτές στην επιθετική στάση του Τραμπ για τους δασμούς, που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούν ότι κινδυνεύουν να προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις και να βλάψουν την οικονομική ανάπτυξη.
Εβδομάδα νέας αβεβαιότητας για τις αγορές
Οι αγορές, σοκαρισμένες από τους νέους δασμούς, αναμένεται να αντιμετωπίσουν και άλλη μια εβδομάδα αναταραχής, καθώς η αναστάτωση από τα ευρύτερα μέτρα των ΗΠΑ συνεχίζει να κρατά τους επενδυτές σε επιφυλακή, μετά την χειρότερη εβδομάδα για τις αμερικανικές μετοχές από την αρχή της κρίσης COVID-19, πριν από πέντε χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, προσφέρθηκε να συζητήσει για μηδενικούς δασμούς ως βάση για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, υποσχόμενος να αφαιρέσει τα εμπόδια στο εμπόριο αντί να επιβάλει αντίμετρα και τονίζοντας ότι οι ταϊβανέζικες εταιρείες θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με άλλους οικονομολόγους, ο Χάσετ δήλωσε ότι δεν αναμένει σοβαρό πλήγμα για τους καταναλωτές, καθώς οι εξαγωγείς πιθανότατα θα μειώσουν τις τιμές τους.
Ο Μπέσεντ δήλωσε επίσης ότι δεν προβλέπει ύφεση λόγω των δασμών, επικαλούμενος την ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.