ΕΕ: Για σύνδεση της εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων με το κράτος Δικαίου πιέζει το Ευρωκοινοβούλιο

ΕΕ: Για σύνδεση της εκταμίευσης των κοινοτικών πόρων με το κράτος Δικαίου πιέζει το Ευρωκοινοβούλιο
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ASSOCIATED PRESS

Να εφαρμόσει τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους Δικαίου καλεί την Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει χωρίς καθυστερήσεις τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου με απόφαση η οποία εγκρίθηκε σήμερα.

Το κείμενο της απόφασης υπερψηφίσθηκε από 529 εκ των 687 ευρωβουλευτών, ενώ 148 την καταψήφισαν και 10 απείχαν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί μετ΄επιτάσεως την Κομισιόν να αποφύγει κάθε νέα καθυστέρηση στην εφαρμογή του μηχανισμού, που αποτελεί προϊόν δύσκολου ευρωπαϊκού συμβιβασμού, και εξακολουθεί να αμφισβητείται από την Βαρσοβία και την Βουδαπέστη.

Πολωνία και Ουγγαρία προσέφυγαν στις αρχές του Μαρτίου στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά του μηχανισμού και η διαδικασία εξέτασης της προσφυγής θα διαρκέσει περί τους δέκα μήνες. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου πριν η Κομισιόν εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Με την σημερινή τους απόφαση, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η εφαρμογή της αρχής «δεν πρέπει να εξαρτάται από την υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών».

Ομως «αν η Κομισιόν τις κρίνει απαραίτητες», θα πρέπει αυτές να υιοθετηθούν «το αργότερον μέχρι την 1η Ιουνίου 2021», αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης.

Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει το ΑΠΕ, «το Κοινοβούλιο θα θεωρήσει το γεγονός παράλειψη και επιφυλάσσεται να προσφύγει με την σειρά του στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μία διαδικασία πολύ σπάνια στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Την θέσπιση του μηχανισμού που συνδέει την εκταμίευση των πόρων του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού με τον σεβασμό του κράτους δικαίου επεδίωκαν η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ορισμένα κράτη μέλη με επικεφαλής την Ολλανδία.

Ομως, απέναντι στις απειλές του ουγγρικού και του πολωνικού βέτο στο σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-2027, τα κράτη μέλη υποχώρησαν και δέχθηκαν ότι ο μηχανισμός δεν θα εφαρμοσθεί μέχρι το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να αποφανθεί για την ισχύ του.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα