ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ καταδικάζουν την επίσκεψη του ακροδεξιού υπουργού Μπεν-Γκβιρ στην Πλατεία των Τεμενών

Διαβάζεται σε 2'
Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ
Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool

Ο Ισραηλινός υπουργός Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ προσευχήθηκε στην ιερή για τους μουσουλμάνους Πλατεία των Τεμενών, με την κίνησή του να θεωρείται “προκλητική”.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταδίκασε την Τρίτη (13/08) τις «προκλήσεις» του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος νωρίτερα προσευχήθηκε μαζί με 3.000 πιστούς στην ιερή για τους μουσουλμάνους Πλατεία των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Η ΕΕ καταδικάζει κατηγορηματικά τις προκλήσεις του Ισραηλινού υπουργού Μπεν-Γκβιρ ο οποίος, κατά την επίσκεψή του στους ιερούς τόπους, τάχθηκε υπέρ της παραβίασης του στάτους κβο», σύμφωνα με το οποίοι οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να μπαίνουν στην Πλατεία αυτή, όχι όμως και να προσεύχονται εκεί, ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ανέφεραν ότι η προσευχή, με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, ήταν «απαράδεκτη». «Όχι μόνο είναι απαράδεκτο, αλλά στρέφει αλλού την προσοχή από αυτό που θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας, την ώρα που εργαζόμαστε για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ανωφελή πρόκληση» χαρακτήρισε εξάλλου την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ στον χώρο και ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ. «Τασσόμαστε όλοι κατά κάθε απόπειρας αλλαγής του στάτους κβο των ιερών τόπων (…) Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν βοηθά και είναι μια ανωφελής πρόκληση», είπε στους δημοσιογράφους ο Χακ, ένας εκ των εκπροσώπων του Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μπεν Γκβιρ, γνωστός ακροδεξιός έποικος και μέλος της κυβέρνησης Νετανιάχου, πήγε στην Πλατεία των Τεμενών με την ευκαιρία της γιορτής Τισά Μπε’Αβ, κατά την οποία οι Εβραίοι πενθούν για την καταστροφή του πρώτου και του δεύτερου ναού στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ιορδανική υπηρεσία που διαχειρίζεται τους μουσουλμανικούς θρησκευτικούς χώρους στην Ιερουσαλήμ, σχεδόν 3.000 Εβραίοι προσευχήθηκαν, χόρεψαν και ύψωσαν την ισραηλινή σημαία στην Πλατεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα