ΕΕ και ΝΑΤΟ καλούν την Γεωργία να αποσύρει το νομοσχέδιο για τους “ξένους πράκτορες”
Διαβάζεται σε 3'Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ επικρίνουν την απόφαση της γεωργιανής κυβέρνησης για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου “περί ξένων πρακτόρων” και προειδοποιούν ότι θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της χώρας στις συμμαχίες.
- 15 Μαΐου 2024 18:04
Παρά την πολιτική κρίση, τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων και τις διεθνείς καταδίκες, υπερψηφίστηκε το το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο «περί ξένων πρακτόρων» χθες, Τρίτη (14/5), μια και έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο».
Το ΝΑΤΟ επέκρινε σήμερα την απόφαση της γεωργιανής κυβέρνησης, με την εκπρόσωπό του Φάρα Ντακλάλαχ να αναφέρει σε ανάρτηση της στο X (πρώην Twitter) πως η νομοθεσία για τους επονομαζόμενους «ξένους πράκτορες» είναι ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και απομακρύνει τη Γεωργία από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση. «Προτρέπουμε τη Γεωργία να αλλάξει πορεία και να σεβαστεί το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία» επισημαίνει.
Η πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili, που επικρίνει την κυβέρνησης και αναμένεται να ασκήσει βέτο, μίλησε σήμερα μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικών από τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Ισλανδία, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Τιφλίδα για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Γεωργιανούς που ζητούν ένα φιλοευρωπαϊκό, δημοκρατικό μέλλον για τη χώρα τους.
«Αυτή η κοινωνία στέκεται στις ευρωπαϊκές αξίες: δημοκρατία και ελευθερία», δήλωσε η Zourabichvili, τονίζοντας ότι η Γεωργία πάντα αγωνιζόταν για την ανεξαρτησία της και «δεν θα επιστρέψει ποτέ στα χέρια των Ρώσων».
«Στην ατζέντα σήμερα είναι το εξής θέμα: πώς θα σωθεί η Γεωργία», πρόσθεσε.
Μάλιστα, και η Ευρωπαϊκή Ενωση προέτρεψε τη Γεωργία να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων» και προειδοποίησε ότι το μέτρο θα έθετε σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στην Ε.Ε.
«Η υιοθέτηση του νόμου επηρεάζει αρνητικά την πρόοδο της Γεωργίας στην πορεία προς την Ε.Ε.», ανέφερε δήλωση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης, Τζοζέπ Μπορέλ, και του Επιτρόπου Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι. «Η επιλογή για την πορεία προς τα εμπρός είναι στα χέρια της Γεωργίας. Καλούμε τις γεωργιανές αρχές να αποσύρουν τον νόμο», επισημαίνεται στη δήλωση.
Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και οι αντιδράσεις
Το εν λόγω νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, κάποιες από τις οποίες κατέληξαν ακόμα και σε βιαιοπραγίες εντός του κοινοβουλίου, αυστηροποιεί τους ελέγχους και αυξάνει τα πρόστιμα για τους οργανισμούς που λαμβάνουν κεφάλαια από το εξωτερικό.
Οποιαδήποτε εταιρεία – συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και των ΜΚΟ – θα πρέπει πλέον να εγγράφεται ως “επιδίωξη των συμφερόντων μιας ξένης δύναμης” εάν λαμβάνει πάνω από το 20% των κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο “ρωσικό νόμο”, παραλληλίζοντας τη χρήση παρόμοιων μέτρων από τη Μόσχα για την καταστολή των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και τον στιγματισμό των ακτιβιστών.
Η έγκριση του νόμου ακολούθησε εβδομάδες έντονων και εκτεταμένων διαδηλώσεων στη Γεωργία που σημαδεύτηκαν από συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών αρχών, καθώς και αρκετές συλλήψεις, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους.
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμποδίσουν το νομοσχέδιο να φτάσει στην τελική ανάγνωση, ακτιβιστές προσπάθησαν να εμποδίσουν την πρόσβαση στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα σύμφωνα με το Euronews, ενώ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποιήθηκαν τεράστιες συγκεντρώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας Τιφλίδας, με διαδηλωτές ντυμένους με σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ.
Το κυβερνών Κόμμα των Ονείρων της Γεωργίας είχε προσπαθήσει να περάσει τον νόμο ήδη από πέρυσι, αλλά τελικά αναγκάστηκε να υποχωρήσει μετά από ένα τεράστιο κύμα διαδηλώσεων.
Προχώρησαν και πάλι τον Μάρτιο του 2024, υποστηρίζοντας ότι η νομοθεσία αυτή ήταν απαραίτητη για να αναχαιτιστεί η θεωρούμενη ξένη επιρροή και οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης της πολιτικής της Γεωργίας.