ΕΕ: Συμφωνία για απαγόρευση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας

Διαβάζεται σε 2'
ΕΕ: Συμφωνία για απαγόρευση προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας
AP Photo/Mark Schiefelbein

Σε προσωρινή συμφωνία ήρθαν Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο σχετικά με τους κανόνες για τα προϊόντα που παράγονται με καταναγκαστική εργασία.

Σε συμφωνία ήρθαν το πρωί της Τρίτης, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο, για νέους κανόνες που θα απαγορεύουν τα προϊόντα τα οποία κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία.

Σύμφωνα με το συμφωνημένο κείμενο, οι εθνικές αρχές, αλλά και οι ενδεχόμενες τρίτες χώρες που εμπλέκονται, μαζί και η Επιτροπή της ΕΕ, θα διερευνούν την ύποπτη χρήση καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού εταιρειών.

Εάν η έρευνα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει χρησιμοποιηθεί καταναγκαστική εργασία, οι αρχές μπορούν να απαιτήσουν την απόσυρση των σχετικών αγαθών από την αγορά της ΕΕ και την κατάσχεσή τους στα σύνορα.

Στη συνέχεια, τα αγαθά θα πρέπει να δωριστούν, να ανακυκλωθούν ή να καταστραφούν. Τα αγαθά στρατηγικής ή κρίσιμης σημασίας για την Ένωση ενδέχεται να παρακρατηθούν έως ότου η εταιρεία εξαλείψει την καταναγκαστική εργασία από τις αλυσίδες εφοδιασμού της.

Σε επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα. Ωστόσο, εάν εξαλείψουν την καταναγκαστική εργασία από τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, τα απαγορευμένα προϊόντα μπορούν να επιτραπούν ξανά στην αγορά.

Η συνεισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Samira Rafaela (Renew, NL) δήλωσε: «Αυτός ο νόμος είναι πρωτοποριακός στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα αποτρέψει την είσοδο προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας στην αγορά μας. Και έχει αρκετές αναφορές στην αποκατάσταση. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη δίκαιου εμπορίου και τον καθαρισμό των αλυσίδων εφοδιασμού, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής και της επιβαλλόμενης από το κράτος εργασίας, πρέπει να συνεργαστούμε με ομοϊδεάτες εταίρους και να γίνουμε ισχυρός σύμμαχος στον παγκόσμιο αγώνα κατά της καταναγκαστικής εργασίας».

Από την πλευρά της, η έτερη συνεισηγήτρια, Ευρωβουλεύτρια Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D, PT) ανέφερε: «Η καταναγκαστική εργασία είναι πραγματικότητα για πάρα πολύ καιρό και παραμένει πραγματικότητα για πάρα πολλούς. Υπήρχαν περίπου 27,6 εκατομμύρια άνθρωποι που επλήγησαν από αυτό το 2021, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και θύματα της λεγόμενης καταναγκαστικής εργασίας που χρηματοδοτείται από το κράτος. Η συμφωνία που επιτύχαμε σήμερα θα διαβεβαιώσει ότι η ΕΕ διαθέτει ένα μέσο για την απαγόρευση των προϊόντων που κατασκευάζονται με καταναγκαστική εργασία από την αγορά της Ένωσης καθώς και για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καταναγκαστικής εργασίας, ακόμη και όταν επιβάλλεται από ένα κράτος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα