ΕΕ: Ξεκινoύν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Διαβάζεται σε 4'
ΕΕ: Ξεκινoύν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Σαρλ Μισέλ AP

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Ουκρανία και Μολδαβία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αποχώρησε από την αίθουσα ο Όρμπαν.

Στην ομόφωνη απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία προχώρησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενώσεις, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν να αποχωρεί από την αίθουσα πριν τη λήψη της απόφασης, χωρίς να ασκήσει βέτο, όπως προειδοποιούσε το προηγούμενο διάστημα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία» αναφέρει με ανάρτησή του στην πλταφόρμα Χ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Επίσης, σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία, καθώς και η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μόλις επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης, ενώ έχει καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση έως τον Μάρτιο με σκοπό τη λήψη τέτοιας απόφασης.

Για «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τους λαούς τους και για την ήπειρό μας» κάνει λόγο ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Όρμπαν αποχώρησε από την αίθουσα για να παρθεί ομόφωνη απόφαση

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από μια απροσδόκητα γρήγορη υποχώρηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα για να επιτρέψει την ομόφωνη απόφαση, όπως αναφέρει το POLITICO.

H στάση του Ούγγρου πρωθυπουργού ήταν κάθε άλλο παρά αναμενόμενη, καθώς απειλούσε διαρκώς με βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας. Αυτό που έκανε τελικά, ήταν απλά να επικρίνει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χωρίς αυτόν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

“Η Ουγγαρία δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της κακής απόφασης!” ανέφερε ο Όρμπαν σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στο Facebook.

«Όμως 26 χώρες μέλη ήταν ανένδοτες ότι πρέπει να ληφθεί αυτή η απόφαση και έτσι η Ουγγαρία αποφάσισε ότι εάν οι 26 το αποφασίσουν, θα πρέπει να το κάνουν μόνες τους», πρόσθεσε.

Χθες Τετάρτη (13/12), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για την αποδέσμευση 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Συνοχής που προορίζονται για την Ουγγαρία.Το Δεκέμβριο του 2022, η Επιτροπή είχε παγώσει 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων που προορίζονταν από το Ταμείο Συνοχής για την Ουγγαρία, λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

Κατά τις προετοιμασίες της Συνόδου, ο Όρμπαν τόνισε ότι ήταν πολύ νωρίς για τις Βρυξέλλες να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Πρόθεση των ηγετών της ΕΕ είναι επίσης να εγκρίνουν βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πληγείσα από τον πόλεμο οικονομία της Ουκρανίας.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, η άμυνα, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Μέση Ανατολή – και οτιδήποτε άλλο αποφασίσουν να συζητήσουν οι ηγέτες.

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν παραταχθεί για να γιορτάσουν την απροσδόκητη απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Πρόκειται για “μια στρατηγική απόφαση και μια ημέρα που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της Ένωσής μας”, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ουκρανία και η Μολδαβία “ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια”, πρόσθεσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Η “ιστορική στιγμή”, είναι “ένα σημαντικό μήνυμα ελπίδας για τις χώρες αυτές και τους πολίτες τους”, πρόσθεσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Petteri Orpo.

Ο Σουηδός ομόλογός του Ulf Kristersson δήλωσε ότι η απόφαση είναι επίσης ένα “σαφές μήνυμα ότι το μέλλον σας είναι στην ΕΕ”. Όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά και η Μολδαβία γιορτάζει την αλλαγή “μιας νέας σελίδας σήμερα με το πράσινο φως της ΕΕ για τις ενταξιακές συνομιλίες”, δήλωσε η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu. Η Μολδαβία “αισθάνεται τη ζεστή αγκαλιά της Ευρώπης” αφού πλησιάζει πιο κοντά στην ένταξη στην ΕΕ.

Αυτό δεν είναι μόνο καλό νέο για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά είναι επίσης “ένας σαφής δρόμος προς τα εμπρός” για τη Γεωργία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Krišjānis Kariņš, αφού ανακοινώθηκε ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με τις δύο μετά την επίτευξη συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα