Εφιάλτης: Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στο Καλίνινγκραντ
Στο ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στην Βαλτική Θάλασσα έκανε τις νέες πυρηνικές δοκιμές ετοιμότητας το Κρεμλίνο. Ετοιμότητα για μάχες σε συνθήκες ραδιενέργειας.
- 05 Μαΐου 2022 12:14
Την Τετάρτη (04/05) ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωνε ότι “ο ρωσικός στρατός θα θεωρεί στόχο, που πρέπει να καταστραφεί, τη μεταφορά από το ΝΑΤΟ όπλων στην Ουκρανία”, όπως μετέδιδε το ρωσικό πρακτορείο RIA.
“Θα θεωρήσουμε ως νόμιμο στόχο καταστροφής κάθε μεταφορικό μέσο του ΝΑΤΟ που φθάνει στο έδαφος της χώρας και φέρει όπλα ή εξοπλισμό για τον ουκρανικό στρατό”, είπε, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη εξοπλίζουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής, με τη ρωσική πλευρά να κατηγορεί τη Δύση για άμεση εμπλοκή στις πολεμικές συγκρούσεις.
Λίγες ώρες αργότερα, όπως έγινε γνωστό από τον Guardian, η Ρωσία προχώρησε σε ασκήσεις προσομοίωσης για πυρηνικές επιθέσεις στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής. Οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν πρόβα “ηλεκτρονικών εκτοξεύσεων” βαλλιστικών πυραύλων Iskander, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σε μια κίνηση που μεταφράζεται ως επίδειξη δύναμης και “ετοιμότητας”, με ευθεία απειλή για καταστροφική κλιμάκωση της κατάστασης.
Μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει πολλάκις απειλήσει τη Δύση για χρήση πυρηνικών, λέγοντας πως τα όπλα του είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε περίπτωση που “αναγκαστεί” να τα χρησιμοποιήσει. Η νέα προσομοίωση έγινε κατά τη διάρκεια “πολεμικών αγώνων”, μια ετήσια στρατιωτική άσκηση στο Καλίνινγκραντ που αποτελεί στρατηγική θέση της Ρωσίας. Η Ρωσία άλλωστε έχει αναπτύξει κινητούς εκτοξευτές πυραύλων Iskander-M σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα, από τις 24 Απριλίου.
Το Iskander, ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων με την κωδική ονομασία SS-26 Stone από το ΝΑΤΟ, αντικατέστησε τον σοβιετικό πύραυλο Scud. Οι δύο κατευθυνόμενοι πύραυλοί του έχουν βεληνεκές έως 500 χιλιόμετρα (300 μίλια) και μπορούν να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.
Σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της ρωσικής πλευράς, οι στρατιωτικές δυνάμεις εξασκήθηκαν σε στρατηγικά χτυπήματα σε εκτοξευτές εχθρικών πυραυλικών συστημάτων, αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού. Οι μάχιμες μονάδες εξασκήθηκαν επίσης σε “συνθήκες ραδιενέργειας και χημικής μόλυνσης”. Στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 επίλεκτοι στρατιωτικοί.
Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της σε κατάσταση συναγερμού λίγο μετά την αποστολή στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος έχει προειδοποιήσει για “αστραπιαία αντίποινα” εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Παρατηρητές λένε ότι τις τελευταίες ημέρες, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας έχει ανοίξει στην ατζέντα της τη συζήτηση για τη χρήση πυρηνικών.
Μάλιστα, στα τέλη Απριλίου η ρωσική τηλεόραση παρουσίασε προσομοίωση πυραυλικής επίθεσης. Συγκεκριμένα, οι παρουσιαστές της εκπομπής “60 λεπτά” της ρωσικής τηλεόρασης υποστήριξαν πως Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο θα μπορούσαν να καταστραφούν ολοσχερώς μέσα σε μόλις 200 δευτερόλεπτα, εάν η Ρωσία αποφάσιζε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους.
Οι παραγωγοί της εκπομπής έδειξαν στους τηλεθεατές έναν χάρτη, με τους πιθανούς χρόνους που θα χρειάζονταν οι πύραυλοι μέχρι να προσγειωθούν από το Καλίνινγκραντ στο Βερολίνο (106 δευτερόλεπτα), στο Παρίσι (200 δευτερόλεπτα) και στο Λονδίνο (202 δευτερόλεπτα).
Επισήμως, η Μόσχα αναφέρει πάντοτε πως “οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο”, αλλά θυμίζουμε πως πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν πως δεν υπήρχε τέτοια περίπτωση. Στη διάθεση των Ρώσων άλλωστε είναι και ο πύραυλος “Satan” 200 τόνων, ο οποίος έχει βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων και μπορεί να μεταφέρει έως και 15 πυρηνικές κεφαλές που απελευθερώνονται σε μεγάλο ύψος και πλήττουν πολλαπλούς στόχους με ταχύτητα Mach 20,7, ή σχεδόν 25.000 χιλιόμετρα την ώρα. Ο RS-28 Sarmat ή Satan, είναι ένα από τα έξι στρατηγικά πυρηνικά όπλα νέας γενιάς που προανήγγειλε ο Πούτιν το 2018, μαζί με το υπερ-υπερηχητικό όπλο Avanguard, το οποίο μπορεί να αναπτύσσει Mach 27.
Απειλές έναντι Σουηδίας και Φινλανδίας
Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επίσης ανοιχτά ότι θα μπορούσε να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στον θύλακα του Καλίνινγκραντ στην περίπτωση που Σουηδία και Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η προσομοίωση αυτή, έρχεται προς επίρρωση των παραπάνω.
Τη Τετάρτη άλλωστε (04/05) η Σουηδία έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα έχει υποστήριξη κατά την περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, στην περίπτωση που η Στοκχόλμη καταθέσει σχετικό αίτημα, όπως δήλωσε η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
Η Σουηδία και η γειτονική Φινλανδία έμειναν εκτός ΝΑΤΟ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκαναν τις δύο χώρες να επανεξετάσουν την πολιτική για την ασφάλειά τους, με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ να προβάλλει ως όλο και πιο πιθανό σενάριο.
Οι δύο χώρες ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μέχρι την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει έως και έναν χρόνο για να εγκριθεί από τις 30 χώρες μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Παράλληλα, η Ρωσία προσπαθεί ακόμη να πάρει τον έλεγχο της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας με πρόσχημα την αποστρατικοποίηση και “αποναζιστικοποίηση” της χώρας, ενώ παράλληλα αποπειράται να περιορίσει την αναβάθμιση του ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις