Έφτασε στη Μόσχα ο Γουίτκοφ – Τα “αγκάθια” στο πλάνο του Τραμπ για εκεχειρία στην Ουκρανία

Διαβάζεται σε 4'
Έφτασε στη Μόσχα ο Γουίτκοφ – Τα “αγκάθια” στο πλάνο του Τραμπ για εκεχειρία στην Ουκρανία
metalinfo.ru via AP

Ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Ρωσία, Στιβ Γουίτκοφ είναι στη Μόσχα για την τέταρτη συνάντηση με τον Πούτιν. Ποια είναι τα αγκάθια στην επίτευξη συμφωνίας.

Σήμερα είναι η ημέρα της τέταρτης συνάντησης του ειδικού απεσταλμένου του Ντόναλντ Τραμπ στη Ρωσία, Στιβ Γουίτκοφ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

O Γουίτκοφ είναι ήδη στη Μόσχα και εκτιμάται πως αυτήν την φορά θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, με το τελευταίο πλήγμα να είναι αυτό της Πέμπτης και να πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στο Κίεβο από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον άνθρωπο του Τραμπ πως διαδίδει ρωσικά αφηγήματα για τον πόλεμο και συζητά για το μέλλον της Ουκρανίας, χωρίς την εντολή του Κιέβου.

«Δεν εμπιστεύεστε τον πρόεδρο των ΗΠΑ;»

Στις ΗΠΑ, ο Τραμπ προανήγγειλε το τέλος του πολέμου, θέμα που όπως ομολόγησε στους δικούς του ανθρώπους, τον έχει ταλαιπωρήσει πολύ. Πέντε ημέρες πριν συμπληρώσει τις 100 ως 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ και 93 μετά την προθεσμία που έβαλε ο ίδιος στον εαυτό του για να κάνει τη δουλειά, ακόμα παλεύει να βγάλει άκρη. Ωστόσο, υπόσχεται πως η ιστορία φτάνει στο τέλος της, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως «δικαίως ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη δήλωση του, έκανε λόγο για συμφωνία και όντως είμαστε έτοιμοι για αυτήν, αλλά υπάρχουν κάποια ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και αυτήν την στιγμή είμαστε σε αυτήν τη διαδικασία».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία;
«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν τα ανέφερε, οπότε θα ήταν ανάρμοστο να το κάνω εγώ».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει να περιμένουμε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα, ο Λαβρόφ ρώτησε τη δημοσιογράφο «δεν εμπιστεύεστε τον πρόεδρο των ΗΠΑ;».

Η Μάργκαρετ Μπρέναν του εξήγησε πως εννοούσε τι σκοπεύει να κάνει ο δικός του πρόεδρος.

«Συνεχίζουμε τις επαφές με την αμερικανική πλευρά, επί της κατάστασης στην Ουκρανία. Υπάρχουν αρκετά σημάδια πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, κατ’ αρχάς γιατί ο πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανόν ο μόνος ηγέτης στη Γη που αναγνωρίζει την ανάγκη να επισημάνουμε τη ρίζα αυτής της κατάστασης, λέγοντας πως ήταν τεράστιο λάθος να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Το έκανε η κυβέρνηση Μπάιντεν κι εκείνος θέλει να το διορθώσει».

Παράλληλα, θα φροντίσει τον φίλο του, Πούτιν ποικιλοτρόπως.

Σύμφωνα με το Telegraph και το Axios στο ευρύτερο πλαίσιο αυτής της «διόρθωσης», η πρόταση του Τραμπ αναφέρει την επέκταση της de jure (νομικής) αναγνώριση της ρωσικής προσάρτησης της Κριμαίας και την de facto (πρακτικής) αναγνώριση της ρωσικής κατοχής τμημάτων τεσσάρων άλλων ουκρανικών περιοχών.

Η λίστα αρχίζει με την υπόσχεση πως η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ ξανά μέλος του ΝΑΤΟ -εκτός και αν ενταχθεί στην ΕΕ.

Η δεύτερη σημείωση είναι ότι θα αρθούν οι κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ στη Ρωσία, για την κατοχή της Κριμαίας το 2014 κι έτσι θα εγκαινιαστεί μια νέα περίοδος οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Στο Νο3 είναι η αναγνώριση του ελέγχου της Ρωσίας στην Κριμαία.

Ο Τραμπ δεν περιέλαβε στο πλάνο τον αφοπλισμό της Ουκρανίας που απαιτεί ο Πούτιν και την αλλαγή του καθεστώτος στο Κίεβο.

Το δεδομένο είναι ότι η Ρωσία κατέχει περίπου το 19% του εδάφους της Ουκρανίας και διαφωνεί με την επιστροφή του βόρειου Χάρκοβου, ενώ θέτει ως απαραίτητη την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας.

H Pravda έγραψε ότι «η συμφωνία για την ύπαρξη κατάλληλα εξοπλισμένων και στελεχωμένων ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως απαιτείται από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, θα απαιτούσε από τον Πούτιν να εγκαταλείψει έναν από τους βασικούς στόχους της πλήρους κλίμακας εισβολής του: την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας».

Στα της Ουκρανίας, θα πάρει ένα μικρό τμήμα της περιοχής του Χάρκοβου που κατείχε η Ρωσία και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας για τα ορυκτά και τον έλεγχο του γιγαντιαίου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Ζαπορίζια -με αντάλλαγμα την εγγύηση της ασφάλειας.

Τον έλεγχο του σταθμού τον έχει τώρα η Ρωσία και «σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ, οι ΗΠΑ θα εποπτεύουν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πόλεις υπό ουκρανικό έλεγχο και ρωσική κατοχή».

Δεν υπάρχει καν καμία δέσμευση των ΗΠΑ για συνέχιση της προμήθειας των απολύτως απαραίτητων πυρομαχικών στην Ουκρανία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα