Έφτιαξαν κεφτεδάκια από μαμούθ – Πώς τα κατάφεραν και τι σκέφτονταν οι επιστήμονες
Παρουσιάζoνται σε μουσείο της Ολλανδίας, τα πρώτα κεφτεδάκια που δημιουργήθηκαν ποτέ από κύτταρα ζώου που έχει εξαφανιστεί εδώ και εκατομμύρια χρόνια: το μαμούθ. Τι σκέφτονται οι Αυστραλοί που τα έφτιαξαν;
- 28 Μαρτίου 2023 10:06
Τη σήμερον ημέρα κυκλοφορούν στο εμπόριο μπιφτέκια, λουκάνικα και άλλοι τύποι κρέατος, που δεν έχουν κρέας. Η εικόνα τους είναι πανομοιότυπη με όσα έχουμε μάθει από παιδιά, ομοίως και η μυρωδιά, όταν ψήνονται. Κάποια ‘βγάζουν’ και ένα κόκκινο υγρό στη διαδικασία του ψησίματος, που παραπέμπει σε αίμα. Αλλά δεν είναι.
Όλα οφείλονται στη λεγεμοσφαιρίνη σόγιας, ουσία που ‘μιμείται’ το βοδινό κρέας. Πρόκειται για πρωτεΐνη που περιέχει αίμη. Δεν υπάρχει στη φύση. Φτιάχτηκε στα εργαστήρια.
Το επόμενο επίπεδο της ιστορίας που θα μας κάνει σε 20 χρόνια “τους τρελούς που έσφαζαν ζώα”, όπως έχει πει η παρουσιάστρια του Master Chef του Ισραήλ, Michal Ansky, είναι το κοτόπουλο που καλλιεργείται σε βιοαντιδραστήρα, με τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην έρευνα για την ανάπτυξη ιατρικών και ανθρώπινων βλαστοκυττάρων.
Μην ανησυχείς. Δεν θα τρώμε άνθρωπο.
Μέσω των νέων τεχνολογιών, τα κύτταρα προγραμματίζονται να αναπτύσσονται, ως απόκριση στο άμεσο περιβάλλον τους. Άρα, μπορούν να αναπτυχθούν κομμάτια κρέατος που περιέχουν μυς, λίπος και συνδετικό ιστό και ως εκ τούτου τη γεύση και την υφή του συμβατικού κρέατος.
Η διαδικασία έχει εξηγηθεί σε σχετικό κείμενο του Magazine.
Ο στόχος είναι να σταματήσει η μεγάλης κλίμακας παραγωγή κρέατος (ιδιαίτερα του βοείου) που διαπιστωμένα προκαλεί τεράστια ζημιά στο περιβάλλον.
Πολλές μελέτες έχουν συμφωνήσει πως πρέπει να υπάρξει μεγάλη μείωση της κρεατοφαγίας στις “πλούσιες χώρες”, προκειμένου να τερματιστεί η κλιματική κρίση.
Το καλλιεργημένο κρέας χρειάζεται πολύ λιγότερη γη και νερό και δεν παράγει εκπομπές μεθανίου.
Θα σκέφτεστε “ναι, αλλά δεν είναι το ίδιο”.
Mην παίρνετε κι όρκο πως θα καταλάβετε τη διαφορά.
Ενόσω εταιρίες που έχουν χρηματοδοτηθεί με δισεκατομμύρια δολαρίων προσπαθούν να δώσουν κρέας τεχνολογίας ανάπτυξης ανθρώπινων βλαστοκύτταρων στο λαό, με στόχο και να τον προφυλάξουν από τις ασθένειες που προκαλούνται από τη μεγάλη κατανάλωση κρέατος, στην Αυστραλία δοκιμάζουν μια διαφορετική προσέγγιση.
Παρουσιάζεται σήμερα το -συμβολικής σημασίας- κεφτεδάκι από μαμούθ
Γενικότερα, σε εργαστήρια του πλανήτη δουλεύουν επί της αναζήτησης κυττάρων όλων των ειδών που μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα και να δώσουν νόστιμο και θρεπτικό αποτέλεσμα, μόνα ή σε συνδυασμό.
Η εταιρία Vow Foods , που έχει συγκεντρώσει επενδύσεις που πλησιάζουν στα 60.000.000 δολάρια, είναι μεταξύ αυτών που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κρέας από κύτταρα μη συμβατικών ειδών, ώστε να ξημερώσει κάποια στιγμή η μέρα που θα πάψουμε να τρώμε συμβατικό κρέας.
Δηλαδή, να μη χρειάζεται να σφάζουμε ζώα, στο βαθμό που το κάνουμε σήμερα, που η μεγάλης κλίμακας ζωική παραγωγή και την καταστροφή της άγριας ζωής έχει συσχετιστεί (πέρα από κάθε αμφιβολία) με την κλιματικής κρίση.
Στην ιστοσελίδα της, η επιχείρηση ενημερώνει πως “κάνουμε καλύτερο κρέας, απευθείας από τα κύτταρα ζώων, καλλιεργώντας τον τέλειο συνδυασμό κυττάρων για την ικανότητα να αυτοανανεώνονται και για την καλύτερη δυνατή γεύση, υφή και άρωμα”.
Λίγο πιο κάτω, τονίζουν πως “η προσέγγιση μας επί των καλλιεργημένων κρεάτων είναι διαφορετική από κάθε εταιρία”.
Εν πολλοίς, αυτή είναι η αλήθεια. Για την ιστορία, υπάρχει επιχείρηση που χρησιμοποίησε το DNA ζώου που δεν υπάρχει πια (βλ. μαστόδοντα), για να δημιουργήσει gummy bears από ζελατίνη.
Οι Αυστραλοί πειραματίζονται επί της ανάσταση σάρκας ζώων που έχουν εξαφανιστεί, για να δώσουν εναλλακτικούς τύπους κρέατος.
Έχουν ερευνήσει ήδη τις δυνατότητες περισσότερων από 50 ειδών, με τη λίστα να περιλαμβάνει τα αλπακά, τους κροκόδειλους, τα καγκουρό, τα παγόνια και πολλά διαφορετικά είδη ψαριών.
Έως το τέλος της διαδρομής (στην παραγωγή και την πώληση) έχει φτάσει το ιαπωνικό ορτύκι που έως το τέλος του 2023 θα πωλείται σε εστιατόρια της Σιγκαπούρης.
Το δεύτερο ολοκληρωμένο project είναι το κεφτεδάκι από μαμούθ.
Ο εκ των ιδρυτών της εταιρίας, Tim Noakesmith επισήμανε ότι “επιλέξαμε αυτό το ζώο επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της διαφορετικότητας και σύμβολο της κλιματικής αλλαγής”.
Βλέπεις, πιστεύεται πως το πλάσμα αυτό οδηγήθηκε στην εξαφάνιση από το κυνήγι από τους ανθρώπους και την υπερθέρμανση του κόσμου, μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Η Vow Foods συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ernst Wolvetang, του Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικής του University of Queensland, για τη δημιουργία της μυϊκής πρωτεΐνης μαμούθ.
Η ομάδα των επιστημόνων πήρε την αλληλουχία DNA για τη μυοσφαιρίνη μαμούθ, μια βασική μυϊκή πρωτεΐνη που δίνει στο κρέας τη γεύση του. Συμπλήρωσε τα λίγα κενά που προέκυψαν, χρησιμοποιώντας DNA ελέφαντα.
Το αποτέλεσμα τοποθετήθηκε σε βλαστοκύτταρα μυοβλάστη από ένα πρόβατο, το οποίο αναπαρήχθη για να αναπτυχθεί στα 20 δισεκατομμύρια κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από την εταιρεία για την καλλιέργεια του κρέατος μαμούθ.
Όπως εξήγησαν οι δημιουργοί, η διαδικασία της δημιουργίας πρωτεΐνης που δεν υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, ήταν πάρα πολύ εύκολη και γρήγορη -χρειάστηκαν μόνο λίγες εβδομάδες.
Το θέμα είναι πως εξαιτίας της τεράστιας χρονικής απόστασης, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουν τι μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.
Iστορικά στοιχεία δείχνουν πως το 18ο και τον 19ο αιώνα, ιθαγενείς της Σιβηρίας χρησιμοποιούσαν αυτό το κρέας για να ταΐζουν τους σκύλους τους. Οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν ενθουσιάζονταν ιδιαίτερα με αυτό.
Παρ’ όλα αυτά, οι Αυστραλοί θα παρουσιάσουν σήμερα, Τρίτη 28/3 το δημιούργημα τους, στο Nemo, μουσείο επιστήμης της Ολλανδίας.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις