Είναι πραγματικός ο καυγάς Πούτιν – Ερντογάν;
Για δημιουργία κλίματος σχετικά με τις συζητήσεις Τουρκίας - Ρωσίας για Συρία και Λιβύη κάνει λόγο στο News24/7 o καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Σωτήρης Ρούσσος.
- 04 Φεβρουαρίου 2020 06:17
Υποβαθμίζει τις δηλώσεις Εντογάν, οτι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κριμαια ως έδαφος της Ρωσίας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συντονιστής του Κέντρου Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, Σωτήρης Ρούσσος.
Όπως είπε στο News 24/7, πρόκειται για δηλώσεις που δεν χρειάζεται να “πάρουμε τοις μετρητοίς”.
“Κανείς δεν αναγνωρίζει την Κριμαία, ούτε η Τουρκία την έχει αναγνωρίσει ως έδαφος της Ρωσίας” λέει χαρακτηριστικά.
Κατ’εκτίμηση του κ. Ρούσσου αυτές οι δηλώσεις μπορεί να αλλάξουν. “Δεν του ζήτησε κανείς να την αναγνωρίσει τώρα, άρα οι δηλώσεις δεν έχουν πρακτικό χαρακτήρα παρά μόνο την δημιουργία κλίματος για άλλες συζητήσεις που κάνει με τους Ρώσους που αφορούν τη Συρία και τη Λιβύη” προσθέτει.
“Αυτή τη στιγμή έχουμε μια συνεχή διαπραγμάτευση, ένα παζάρι μεταξύ Πούτιν κι Ερντογάν το οποίο θα συνεχιστεί μέχρι που να κατασταλάξουν οι δυνάμεις. Ήδη, κατά ένα μέρος στη Συρία, όσον αφορά τις κουρδικές περιοχές, έχουν κατασταλάξει, παραμένει η υπόθεση της Ιντιλίμπ και ο θάνατος των τούρκων στρατιωτικών από επίθεση των συριακών δυνάμεων”.
“Πάνω σε αυτή τη διαπραγμάτευση” συνεχίζει, “ο τούρκος πρόεδρος κάνει κάποιες δηλώσεις προκλητικές προς τους Ρώσους χωρίς να έχουν κανένα πρακτικό χαρακτήρα. Πιθανό να χρησιμοποιεί τη μία περιοχή, δηλαδή τη Συρία, για να έχει κέρδη στη Λιβύη, να δώσει πράγματα στους Ρώσους στη Συρία για να πάρει πράγματα από τους Ρώσους στη Λιβύη”,καταλήγει ο καθηγητής.
Την Δευτέρα ο Ερντογάν, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε οτι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
«Θα ήθελα και πάλι να υπογραμμίσω ότι εμείς δεν αναγνωρίζουμε την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξη μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, συζήτησαν πάντως για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία και για την κατάσταση στο Ιντλίμπ.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν “ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν”, μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Σότσι.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, “υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει ο ταχύτερος διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τα τρομοκρατικά στοιχεία, ο άμεσος τερματισμός των προκλήσεων απέναντι στους αμάχους και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας”.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες πρακτικού χαρακτήρα που πρέπει να αναλάβουν οι εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αστανά με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης «επί της γης» και να συμβάλλουν στις προσπάθειες της Συνταγματικής επιτροπής.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι “ο μόνος τρόπος για την συνολική επίλυση της συριακής κρίσης είναι πολιτικά και διπλωματικά μέσα”.
Θυμίζουμε πως πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν – και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων «σοβαρά», από σφοδρά πυρά πυροβολικού συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στην επαρχία Ιντλίμπ.
Οι τουρκικές δυνάμεις έπληξαν εν συνεχεία 54 στόχους στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας και “εξουδετέρωσαν” 76 Σύρους στρατιώτες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.