Είναι σε θέση ο Τραμπ να πετύχει 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες;

Διαβάζεται σε 6'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ AP PHOTO

Σοβαρές είναι οι ενστάσεις για τη δυνατότητα του Τραμπ να “κλειδώσει” 90 εμπορικές συμφωνίες σε 90 ημέρες, την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ελλείψεις στο προσωπικό, αντικρουόμενες στρατηγικές και μια διάχυτη αβεβαιότητα στις αγορές

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να συνάψει 90 εμπορικές συμφωνίες σε 90 ημέρες, όμως τα εμπόδια για την άμεση επίλυση του εμπορικού πολέμου που έχει προκαλέσει ο ίδιος ο πρόεδρος είναι ήδη εμφανή.

Ο επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρος Σέφτσοβιτς, θα είναι τη Δευτέρα (14/04) από τους πρώτους ξένους αξιωματούχους που θα επισκεφθούν την Ουάσινγκτον για επείγουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με τους αυστηρούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου. Η Ε.Ε. αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, με σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε διμερείς εμπορικές συναλλαγές μόνο το περασμένο έτος.

Ωστόσο, όταν ο Μάρος Σέφτσοβιτς φτάσει στην Ουάσινγκτον, ο κορυφαίος διαπραγματευτής επί των δασμών της κυβέρνησης Τραμπ, ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, θα βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες σύμφωνα με το Reuters, προκειμένου να δείξει στήριξη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αργεντινής – και όχι στην Ουάσινγκτον – παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Αργεντινής ανέρχονται μόλις σε 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ελάχιστος ο χρόνος για σοβαρές διαπραγματεύσεις

Η απουσία του Μπέσεντ από την κρίσιμη επίσκεψη της Δευτέρας ενισχύει τις αμφιβολίες μεταξύ ειδικών στον τομέα του εμπορίου σχετικά με το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τόσες ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις και να επιτύχει τον στόχο των 90 συμφωνιών σε 90 ημέρες.

«Η προετοιμασία αυτών των αποφάσεων απαιτεί σοβαρές διαπραγματεύσεις», δήλωσε η Wendy Cutler, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής στο Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ και νυν επικεφαλής του Asia Society Policy Institute.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε ολοκληρωμένες συμφωνίες με καμία από αυτές τις χώρες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο σύμβουλος εμπορικής πολιτικής του Λευκού Οίκου, Πίτερ Ναβάρο, αντέκρουσε τις ανησυχίες την Παρασκευή στο Fox Business Network, δηλώνοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμιζον Γκριρ και ο Υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας την αποστολή.

«Θα προχωρήσουμε σε 90 συμφωνίες σε 90 ημέρες. Είναι εφικτό», είπε.

Τελικά, ο ίδιος ο Τραμπ, «το αφεντικό», θα είναι ο βασικός διαπραγματευτής. «Τίποτα δεν κλείνεται χωρίς να το εξετάσει ο ίδιος πολύ προσεκτικά», υπογράμμισε ο Ναβάρο.

Το μήνυμα των αγορών στον Τραμπ

Ο Τραμπ ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση των 90 ημερών αυτή την εβδομάδα, όταν ανέστειλε την εφαρμογή των αυξημένων δασμών για πολλές χώρες, μετά τον πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές και τις ανησυχίες για ύφεση, πληθωρισμό και αστάθεια.

Μάλιστα, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών αποτελεί έναν ακόμη κρίσιμο στόχο για το διάστημα αυτό. Επενδυτές πούλησαν μαζικά αμερικανικά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας τα επιτόκια και πιέζοντας το δολάριο προς τα κάτω. Η ανησυχία για ύφεση και επανεμφάνιση του πληθωρισμού ώθησε επίσης το χρυσό σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο.

Η Cutler είπε ότι αυτή η αναταραχή θα ασκήσει πίεση στην ομάδα του Τραμπ για να παράξει γρήγορα αποτελέσματα.

«Η ευθύνη θα πέσει πάνω τους για να δείξουν ότι μπορούν να ολοκληρώσουν γρήγορα συμφωνίες με χώρες και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στην αγορά και σε άλλους εμπορικούς εταίρους ότι υπάρχει έξοδος από αυτή την κατάσταση», είπε.

Η κλιμακούμενη ένταση με την Κίνα, η οποία δεν έλαβε καμία εξαίρεση από τους νέους δασμούς των ΗΠΑ και επέβαλε αντίμετρα σε ίσο βαθμό, προστέθηκε στο αρνητικό κλίμα αυτής της εβδομάδας.

Η επίτευξη εμπορικών συμφωνιών που να ικανοποιούν τόσο τον Τραμπ όσο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ένα «τεράστιο έργο», είπε η Cutler.

Αντί γι’ αυτό, η ομάδα Τραμπ πιθανόν θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε βασικές χώρες και να παρατείνει την 90ήμερη αναστολή για τις υπόλοιπες, είπε.

Ακόμη και η μικρότερη από τις εμπορικές συμφωνίες της πρώτης θητείας του Τραμπ – η αναθεώρηση των όρων για την αυτοκινητοβιομηχανία και τον χάλυβα στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΗΠΑ-Νότιας Κορέαςπήρε πάνω από οκτώ μήνες, ενώ η συνολική συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά πήρε περισσότερα από δύο χρόνια.

Αλλά ο Greer, ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ (USTR), είπε: «Μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου ο πρόεδρος θα μπορεί να ολοκληρώσει αυτές τις συμφωνίες. Μπορεί να διαπραγματευτεί, και αν υπάρχει μια καλή συμφωνία, μπορεί να τη δεχτεί, διαφορετικά θα έχει τον δασμό».

Σημαντικά τα κενά στη στελέχωση της κυβέρνησης

Η οργάνωση 90 διαφορετικών διαπραγματεύσεων είναι μόνο ένα από τα εμπόδια για την ήδη πιεσμένη κυβέρνηση.

Πολλές βασικές θέσεις δεν έχουν καλυφθεί και οι αξιωματούχοι που υπάρχουν είναι συχνά απασχολημένοι με άλλα καθήκοντα, δήλωσαν διπλωμάτες, όπως οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών που συναντήθηκαν την Παρασκευή με την Ουκρανία για μια συμφωνία σχετική με κρίσιμα ορυκτά.

Ο Greer είπε στο Fox News ότι το προσωπικό του, 200 ατόμων, «δουλεύει ασταμάτητα», καθώς ανταλλάσσονται προτάσεις με ξένους ομολόγους.

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει μόλις έναν ακόμα ανώτερο αξιωματούχο με έγκριση από τη Γερουσία, τον Υφυπουργό Οικονομικών Μάικλ Φόλκεντερ. Ο Τραμπ δεν έχει προτείνει καν υποψήφιο για την καίρια θέση του Υφυπουργού Διεθνών Υποθέσεων, και τη θέση καλύπτει προσωρινά ένας υπάλληλος.

Το USTR βασίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε μόνιμο προσωπικό, καθώς αρκετές θέσεις αναπληρωτών που απαιτούν επιβεβαίωση από τη Γερουσία παραμένουν κενές.

Ένας ακόμα παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι η αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ σε εμπορικά ζητήματα, πρόσθεσε δεύτερη διπλωματική πηγή, λέγοντας ότι κάθε κορυφαίος σύμβουλος εμπορίου του Τραμπ έχει τη δική του άποψη.

Ορισμένες χώρες, όπως η Βρετανία, η Αυστραλία και άλλες, έχουν συζητήσει για το εμπόριο με την κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων του Τραμπ τον Ιανουάριο, με ελάχιστα αποτελέσματα.

«Δεν είναι ότι υπάρχει ένα έγγραφο με σαφείς θέσεις που ανταλλάσσεται», είπε ένας διπλωμάτης. «Είναι μια διαδικασία. Και θα έλεγα να χρησιμοποιούμε τον όρο “συζητήσεις” και όχι “διαπραγματεύσεις”».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα