Είναι σίγουρα ο Ντόναλντ Τραμπ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ;
Μπορεί η Κλίντον να εκλεγεί τελικά πρόεδρος; Ειδικοί ζητούν από τους Δημοκρατικούς να προχωρήσουν σε επανακαταμέτρηση ψήφων σε τρεις Πολιτείες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων
- 24 Νοεμβρίου 2016 06:13
Ομάδα ακαδημαϊκών με αντικείμενο την πληροφορική και το δίκαιο έχει έρθει σε επαφή με τους Δημοκρατικούς, ζητώντας επανακαταμέτρηση σε τρεις “αμφίρροπες” Πολιτείες που θα μπορούσαν, όπως υποστηρίζουν, να γείρουν τελικά υπέρ της Χίλαρι Κλίντον. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο διευθυντής του Κέντρου για την ασφάλεια του διαδικτύου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Άλεξ Χάλντερμαν, που πιστεύει πως διαθέτει επαρκείς ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών σε Γουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσιλβάνια έχουν αλλοιωθεί. Η ομάδα που έκανε τη διαπίστωση, φαίνεται πως δεν επιθυμεί προς το παρόν να μιλήσει δημόσια για το ζήτημα, ενώ επικεντρώνεται κυρίως στο να επικοινωνήσει τα στοιχεία που διαθέτει ιδιωτικά, με το στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του New York Magazine, οι ακαδημαϊκή επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας Κλίντον, Τζον Ποντέστα και τον σύμβουλο των Δημοκρατικών Μαρκ Ελίας για την υπόθεση. Τα ευρήματα τους δείχνουν πως στο Γουισκόνσιν η Κλίντον έλαβε 7% λιγότερες ψήφους σε εκλογικά τμήματα, όπου η διαδικασία έγινε με ηλεκτρονικό σύστημα, συγκριτικά με άλλα όπου εφαρμόστηκε η κλασική μέθοδος του ψηφοδελτίου ή του scan.
Με βάση στατιστική ανάλυση των δεδομένων, η Χίλαρι Κλίντον ενδέχεται να “έχασε” ως και 30.000 ψήφους, σε μια Πολιτεία που κρίθηκε με διαφορά 27,000 ψήφων. Το δημοσίευμα τονίζει πως η ομάδα δεν διαθέτει στοιχεία για ενδεχόμενο χακάρισμα ή αλλοίωση, όμως, στηρίζει τη θέση της σε υποψίες που κατά την άποψή τους αξίζει να διερευνηθούν. Ειδικά, όπως λένε αν λάβει κανείς και τις κατηγορίες του Λευκού Οίκου προς τη ρωσική κυβέρνηση να χακάρει την Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών.
Η ισορροπία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων
Όπως θα θυμάστε, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία των εκλεκτόρων και όχι την λαϊκή ψήφο του αμερικανικού λαού – η Κλίντον κέρδισε τη λαϊκή ψήφο, με διαφορά 2 εκατομμυρίων ψήφων, σύμφωνα με τον ιστότοπο που παρακολουθεί την καταμέτρηση ψήφων Cook Political Report. – πλειοψηφία που αντιστοιχεί σε 270 εκλέκτορες. Σε περίπτωση αντιστροφής του αποτελέσματος σε Γουισκόνσιν (10 εκλέκτορες) και Πενσιλβανία (20), η Χίλαρι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για να πάρει εκείνη την προεδρία.
Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ διαθέτει 290 εκλέκτορες, έναντι 232 για την Χίλαρι Κλίντον. Επιπλέον, το άρθρο αναφέρεται σε έξι τουλάχιστον εκλέκτορες, οι οποίοι αν και εκλεγμένοι για λογαριασμό των Ρεπουμπλικανών, έχουν εκφράσει τη θέλησή τους να καταψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο νεοεκλεγείς ρεπουμπλικανός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται άλλωστε πως νίκησε την δημοκρατική του αντίπαλό Χίλαρι Κλίντον με διαφορά μόλις 10.704 ψήφους στην πολιτεία Μίσιγκαν, σύμφωνα με πιστοποιημένα ανεπίσημα αποτελέσματα ανά κομητεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τον πολιτειακό υπεύθυνο για τις εκλογές.
Ο Τραμπ έλαβε 2.279.543 ψήφους έναντι των 2.268.839 που έλαβε η Κλίντον, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του γραμματέα της πολιτείας. Ο φιλελεύθερος Γκάρι Τζόνσον πήρε 172.136 ψήφους και η υποψήφια των Πράσινων Τζιλ Στάιν 51.463.
Άλλοι εννιά υποψήφιοι μοιράστηκαν ένα σύνολο άλλων 30.000 ψήφων περίπου, στην προεδρική αναμέτρηση στο Μίσιγκαν, σύμφωνα με τα νούμερα. Τα αποτελέσματα θα παραμείνουν ανεπίσημα έως ότου θεωρηθούν από το σχετικό συμβούλιο της πολιτείας στις 28 Νοεμβρίου.
Η πρώτη ανεπίσημη καταμέτρηση έδινε στον Τραμπ τη νίκη με λίγο μικρότερο ποσοστό από προηγούμενες καταμετρήσεις. Για παράδειγμα, μια καταμέτρηση στις 15 Νοεμβρίου που μεταδόθηκε από το ειδησειογραφικό κανάλι CNN έδειξε τον Τραμπ να υπερισχύει με 2.279.805 ψήφους έναντι της Κλίντον, που πήρε 2.268.193 ψήφους, μια διαφορά 11.612 ψήφων.
Εάν το Μίσιγκαν ανακηρύξει νικητή τον Τραμπ, τότε θα έχει συγκεντρώσει 306 ψήφους εκλεκτόρων έναντι των 232 της Κλίντον.
Τα πάντα κρίνονται την Παρασκευή
Ο χρόνος βέβαια μοιάζει ιδιαίτερα πιεστικός για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, αν επιθυμεί τελικά να προχωρήσει σε επανακαταμέτρηση. Η διορία για κατάθεση τέτοιου αιτήματος λήγει την Παρασκευή σε ό, τι αφορά το Γουισκόνσιν, την ερχόμενη Δευτέρα για την Πενσιλβανία και την επόμενη Τετάρτη για την Πολιτεία του Μίσιγκαν.
Για την ώρα οι ακαδημαϊκοί που επικοινώνησαν με την Κλίντον, δεν διαθέτουν παρά αποχρώσες ενδείξεις για τα όσα υποστηρίζουν. Προκειμένου οι ισχυρισμοί τους να αποκτήσουν μια οποιαδήποτε βάση, θα πρέπει πέραν της επανακαταμέτρησης, να διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα και στα ίδια τα μηχανήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Τέλος, μεγάλο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση για τους συμβούλους της Κλίντον είναι το γεγονός πως ο Λευκός Οίκος έχει ρίξει όλο το βάρος των προσπαθειών του σε μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι, όπως η αδερφή ανώτατου στελέχους των Δημοκρατικών και συμβούλου της Κλίντον, Heba Abedin, που ανάρτησε στο facebook πως το υπουργείο δικαιοσύνης λαμβάνει ασταμάτητα κλήσεις Αμερικανών που επιθυμούν εξέταση του ζητήματος. “Δεδομένων όσων διακυβεύονται, μια επανακαταμέτρηση θα έπρεπε να λάβει χώρα” σημειώνει.
ΠΗΓΗ NEW YORK MAGAZINE