Είναι τα αντισυλληπτικά ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των περιστεριών στις πόλεις;

Είναι τα αντισυλληπτικά ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των περιστεριών στις πόλεις;
Περιστέρια σε πλατεία των Βρυξελλών Alastair Grant/AP Photo

Τον πιο ανορθόδοξο τρόπο σκέφτηκαν οι αρχές των Βρυξελλών για να σταματήσουν τον ρυθμό αναπαραγωγής των περιστεριών που λόγω κλιματικής αλλαγής είναι αλματώδης. Η στρατηγική που ακολουθούν.

Ας είμαστε ειλικρινείς. Όσο συμπαθή κι αν είναι τα περιστέρια, που παράλληλα αποτελούν και σύμβολο ελευθερίας, άλλο τόσο ενοχλητικά μπορούν να γίνουν για τους κατοίκους των πόλεων. Ειδικά όταν ο ρυθμός αναπαραγωγής τους κινείται με αλματώδεις ρυθμούς και ειδικά λόγω κλιματικής αλλαγής.

Οι αρχές στην πόλη των Βρυξελλών, ωστόσο, βρήκαν τον πιο πρωτότυπο και ανορθόδοξο τρόπο για να σταματήσουν την αναπαραγωγή τους, χορηγώντας τους αντισυλληπτικά χάπια.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Politico, η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ταχύτερη αναπαραγωγή παρασίτων, όπως οι αρουραίοι και τα περιστέρια, καθώς και η εισαγωγή νέων ειδών, κάτι που αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας για τις κυβερνήσεις των πόλεων και μάλιστα επείγον.

“Περιμέναμε από καιρό ότι η κλιματική αλλαγή θα γινόταν μια από τις πιο σημαντικές απειλές για τη βιοποικιλότητα”, δήλωσε ο Kris Murray, ειδικός σε θέματα οικολογίας και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου. “Αλλά αποδεικνύεται ότι διαφορετικά είδη ανταποκρίνονται διαφορετικά σε διαφορετικές απειλές και ορισμένα είδη… μπορεί πραγματικά να ευδοκιμήσουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της αστικοποίησης”.

Για τον λόγο αυτό οι πόλεις αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση ειδών παρασίτων που επωφελούνται από την υπερθέρμανση των πόλεων.

Για παράδειγμα, αναφέρει το Politico, στις Βρυξέλλες οι πιο ήπιοι χειμώνες έχουν προκαλέσει την άνθηση του πληθυσμού των περιστεριών, ωθώντας τις αρχές να δοκιμάσουν νέες μεθόδους για τον έλεγχο του ρυθμού ανάπτυξής τους.

“Τα περιστέρια παράγουν περισσότερους απογόνους” ως αποτέλεσμα του θερμότερου καιρού, δήλωσε η Zoubida Jellab, η δημοτική σύμβουλος της πόλης των Βρυξελλών για τους χώρους πρασίνου και την καλή διαβίωση των ζώων. «Παράγουν πολλά περιττώματα και το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν πολλά σκουπίδια που πρέπει να καθαριστούν σε δημόσιους χώρους και σε παλαιότερα κτίρια».

Κατά μέσο όρο, ένα περιστέρι μπορεί να παράγει έως και 12 κιλά περιττωμάτων το χρόνο και πέρα από τους μολυσμένους δημόσιους χώρους, αυτά τα περιττώματα μπορεί να περιέχουν βακτήρια που δημιουργούν κίνδυνο για την υγεία.

Και αφού η σύλληψη και η θανάτωση των περιστεριών απαγορεύεται στην περιοχή των Βρυξελλών, οι αρχές της πόλης υιοθέτησε μία περισσότερο “φιλική” προς τα ζώα στρατηγική για να διατηρήσει χαμηλό των αριθμό των πτηνών. Αυτή δεν είναι άλλη από την εγκατάσταση ταϊστρών εφοδιασμένων με αντισυλληπτικά χάπια που καθιστούν προσωρινά τα θηλυκά πουλιά στείρα.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ενώ τα αντισυλληπτικά έχουν γίνει μια δημοφιλής τακτική ελέγχου του πληθυσμού των περιστεριών και σε ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη.

Σύμφωνα με τη Jellab, η μέθοδος αυτή είναι πολύ περισσότερη ανθρώπινη από την αιχμαλωσία και τη στείρωση των πτηνών, -κάτι που γινόταν 10 χρόνια πριν- ή τη θανάτωσή τους με δηλητήρια, φόλες ή μέσω άλλων ζώα.

Η δημοτική σύμβουλος είπε ότι η στρατηγική, η οποία δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2019, ήταν επιτυχής μέχρι στιγμής, με τον αριθμό των περιστεριών να μειώνεται έως και 50% σε μέρη όπως το Square Clementine στην περιοχή του Laeken. Η πόλη επεκτείνει τώρα το πρόγραμμα και σε άλλα μέρη των Βρυξελλών.

Καθώς η κλιματική αλλαγή “προκαλεί διαταραχές” στα πρότυπα αναπαραγωγής των ζώων της πόλης, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν “να διατηρήσουν την ισορροπία μεταξύ της ευημερίας των ανθρώπων και της ευημερίας των ζώων που ζουν εδώ”, δήλωσε η Jellab.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα