Εισβολή στον Λίβανο: Οι ΗΠΑ αναμένουν επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους

Διαβάζεται σε 9'
Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με τον Λίβανο
Ισραηλινά άρματα μάχης στα σύνορα με τον Λίβανο AP Photo

Ο ισραηλινός στρατός επιστρατεύει επιπλέον δυνάμεις στον βορρά και ανακοινώνει ευρήματα από τις επιθέσεις σε στόχους της Χεζμπολάχ, ενώ οι ΗΠΑ προειδοποιούν για επικείμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ενώ την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την ενίσχυση των ταξιαρχιών εφέδρων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε στη συνέχεια ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου και επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης.

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ εξέδωσε υψηλού επιπέδου συναγερμό προς τους υπαλλήλους της στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, δίνοντάς τους οδηγίες να επιστρέψουν στις κατοικίες τους και να είναι έτοιμοι να εισέλθουν σε καταφύγιο.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια εντολή από την αεροπορική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.

ΗΠΑ: Πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ εντός 12 ωρών

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως το Ιράν θα εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους μέσα στις επόμενες 12 ώρες, πιθανότατα αφού νυχτώσει στην περιοχή.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Ιράν θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ, όπως έκανε στην επίθεσή του τον Απρίλιο κατά του Ισραήλ.

Ο Αλί Χαμενεΐ θα εμφανιστεί την Παρασκευή για πρώτη φορά μετά το 2020

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, θα ηγηθεί της προσευχής της Παρασκευής αυτήν την εβδομάδα στην Τεχεράνη και θα εκφωνήσει κήρυγμα που αναμένεται να καθορίσει τη στρατηγική του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Χαμενεΐ ηγείται της προσευχής της Παρασκευής μόνο υπό εξαιρετικές συνθήκες. Η τελευταία φορά που το έκανε ήταν το 2020, μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν κατά αμερικανικής βάσης στο Ιράκ, ως αντίποινα για τη δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ισραήλ: Δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν, σημειώνοντας πως το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή.

Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους Ισραηλινούς σήμερα νωρίς το απόγευμα να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας του στρατού.

Το Ισραήλ επιστρατεύει τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων στα σύνορα με τον Λίβανο

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης (01/10) ότι επιστράτευσε άλλες τέσσερις ταξιαρχίες εφέδρων, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο βόρειο μέτωπο, για να συνδράμουν στη χερσαία επιχείρησή του εναντίον θέσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον γειτονικό νότιο Λίβανο.

«Αυτό θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις επιχειρησιακές δράσεις μας εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και να επιτύχουμε τους επιχειρησιακούς στόχους μας, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στις εστίες τους», ανέφερε ο στρατός στην ανακοίνωσή του.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Βηρυτό, πλήγματα και στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, περίπου στις 16:45, ότι εξαπέλυσε ένα πλήγμα ακριβείας στη Βηρυτό.

Ο στρατός είπε ότι τώρα πλήττει στόχους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters ανέφεραν ένα ισραηλινό βομβαρδισμό στα νότια προάστια της Βηρυτού. Επιπλέον, όπως δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο συριακές στρατιωτικές πηγές, το Ισραήλ έπληξε τουλάχιστον τρεις σταθμούς αντιαεροπορικών ραντάρ στη νότια Συρία, συμπεριλαμβανομένου ενός σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

Οι επιθέσεις με drones έπληξαν δύο σταθμούς ραντάρ δυτικά της πόλης Σουέιντα, συμπεριλαμβανομένου ενός σε αεροπορική βάση. Μια άλλη επίθεση έπληξε έναν σταθμό ραντάρ στην γειτονική επαρχία Ντάραα. Τα ραντάρ αυτά είναι μέρος της αντιαεροπορικής άμυνας των συριακών ενόπλων δυνάμεων στη νότια περιοχή, πρόσθεσε μια από τις πηγές.

Αμερικανοί αξιωματούχοι: Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει ημέρες, όχι μήνες

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ανέφερε το NBC News, δηλώνουν ότι η χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ αναμένεται να διαρκέσει ημέρες, όχι εβδομάδες.

Αυτό συνάδει με τις δηλώσεις ενός εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε την επιχείρηση χθες ως «περιορισμένη».

IDF: Επιχειρήσαμε δεκάδες φορές στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες

O εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, προχώρησε σε δηλώσεις το απόγευμα της Τρίτης (01/10) σημειώνοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιχειρήσει δεκάδες φορές εντός του Λιβάνου τους τελευταίους μήνες, αποκαλύπτοντας τούνελ της Χεζμπολάχ και κρύπτες όπλων κάτω από κατοικίες, ενώ παράλληλα ισχυρίστηκε ότι βρέθηκαν και σχέδια εισβολής της οργάνωσης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες αυτές είναι απόρρητες και αποχαρακτηρίζονται για πρώτη φορά, λίγες ώρες μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ για χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Δεκάδες παρόμοιες επιδρομές είχαν ανακαλύψει λεπτομερή σχέδια εισβολής στο Ισραήλ από τη Χεζμπολάχ και επίθεσης παρόμοιας με εκείνη της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Τα ευρήματα και τα αποδεικτικά στοιχεία που ανακαλύφθηκαν κάτω από σπίτια σε χωριά στο νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια των επιδρομών θα παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο Χαγκάρι, δείχνοντας βίντεο από κάμερες σώματος που φέρουν Ισραηλινοί στρατιώτες και χάρτες της περιοχής.

Οι ισχυρισμοί του ισραηλινού στρατού δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί ανεξάρτητα από διεθνή μέσα.

«Αυτή τη στιγμή δεν πολεμάμε πρόσωπο με πρόσωπο [με τη Χεζμπολάχ], αλλά το αντιμετωπίζουμε σοβαρά», δήλωσε στη συνέχεια ο Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου.

Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είναι «έτοιμες να πολεμήσουν» τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ, ωστόσο τόνισε ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να πάει στη Βηρυτό ή σε οποιαδήποτε πόλη του νότιου Λιβάνου.

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα συμβεί κατά την «εισβολή» τις επόμενες ημέρες, ο Χαγκάρι απάντησε: «Εσείς λέτε εισβολή, εγώ λέω επιδρομή».

«Αυτή είναι μια επιδρομή, μια εκτεταμένη επιδρομή», πρόσθεσε, «θα την ολοκληρώσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, θα εξουδετερώσουμε την απειλή. Θα απωθήσουμε τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα».

Πολλές χώρες οργανώνουν απομακρύνσεις πολιτών τους από τον Λίβανο

Μετά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο, πολλές είναι οι χώρες που οργανώνουν απομακρύνσεις πολιτών τους που διαμένουν στη χώρα, όπου ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χθες, Δευτέρα, χερσαία επιχείρηση κατά της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα της χώρας.

Πλοίο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού απέπλευσε χθες από τη νοτιοανατολική Γαλλία για τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λιβάνου, όπου θα λάβει θέση «προληπτικά» για την περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για την απομάκρυνση Γάλλων πολιτών, ανακοίνωσε το γαλλικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Το γαλλικό αμφίβιο ελικοπτεροφόρο σκάφος (PHA) θα χρειαστεί «πέντε με έξι ημέρες» για να φτάσει στη ζώνη αυτή της ανατολικής Μεσογείου από το λιμάνι της Τουλόν. Περίπου 23.000 Γάλλοι ή Γαλλολιβανέζοι είναι εγκατεστημένοι στον Λίβανο.

Η Γερμανία απέστειλε χθες στρατιωτικό αεροσκάφος στη Βηρυτό για να απομακρύνει κυρίως εργαζομένους στην πρεσβεία της Γερμανίας στον Λίβανο και τις οικογένειές τους. Επίσης θα πρέπει να επαναπατριστούν εργαζόμενοι σε γερμανικές οργανώσεις, όπως και οι οικογένειές τους, και πολίτες που κινδυνεύουν για ιατρικούς λόγους. Περίπου 1.800 Γερμανοί πολίτες έχουν καταχωρισθεί από το τμήμα αντιμετώπισης κρίσεων της διπλωματικής εκπροσώπησης στον Λίβανο.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσης χθες το βράδυ ότι μίσθωσε εμπορική πτήση για τους πολίτες της που θέλουν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο. Η πτήση αυτή θα αναχωρήσει αύριο, Τετάρτη, από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού. Την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη 700 στρατιωτών στην Κύπρο προκειμένου να προετοιμάσουν πιθανή απομάκρυνση των πολιτών του από τον Λίβανο.

Υπολογίζεται ότι στον Λίβανο ζουν 5.000 Βρετανοί πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους. «Η βρετανική κυβέρνηση σας παρέχει μια ευκαιρία για να μπορέσετε να φύγετε τώρα. Το μήνυμά μου είναι: αδράξτε την» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ.

Η Πολωνία ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι σκοπεύει να μειώσει το προσωπικό της πρεσβείας της στη Βηρυτό «λόγω των αυξανόμενων εντάσεων» και να βοηθήσει τους «μερικές δεκάδες» Πολωνούς πολίτες που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο με πτήσεις τσάρτερ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάβελ Βρόνσκι είπε ότι σε πρώτη φάση θα αναχωρήσουν από τη Βηρυτό μόνο 15 εργαζόμενοι στην πρεσβεία.

Αργά χθες το βράδυ 89 Βούλγαροι, κυρίως οικογένειες με παιδιά, εγκατέλειψαν τον Λίβανο και έφτασαν στη Σόφια. Σήμερα, ένα κυβερνητικό αεροσκάφος θα πραγματοποιήσει και μια δεύτερη πτήση. Περίπου 400 Βούλγαροι ζουν στον Λίβανο και, μέχρι τώρα, οι 160 από αυτούς εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν, σύμφωνα με την υφυπουργό Εξωτερικών Έλενα Σεκερλέτοβα.

Η Πορτογαλία ήδη απομάκρυνε από το βράδυ του Σαββάτου, με στρατιωτική πτήση μέσω Κύπρου, 28 πολίτες της και μέλη των οικογενειών τους, συνολικά 44 άτομα.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε χθες επίσης ότι έχει κάνει κράτηση 800 θέσεων σε εμπορικές πτήσεις για να βοηθήσει τους πολίτες του να φύγουν από τον Λίβανο. Περίπου 45.000 Καναδοί βρίσκονται στη χώρα αυτή και η επόμενη πτήση είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Ο καναδικός στρατός προετοίμασε μέσα έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο, αν οι εμπορικές πτήσεις διακοπούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα