Εκ του μακρόθεν ο Μακρόν παρακολουθεί τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στη Γαλλία
Οι διαδηλωτές που θα ήθελαν ο Γάλλος πρόεδρος να ακούσει τις διεκδικήσεις τους θα πρέπει να φωνάξουν δυνατά, καθ' ότι ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε πολυήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία
- 01 Μαΐου 2018 16:53
Από την πλατεία της Βαστίλης στις τρεισήμισι ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η μεγάλη πορεία για την εργατική Πρωτομαγιά, ύστερα από το κάλεσμα του μεγάλου συνδικάτου CGT (430.000 μέλη) που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Στο κάλεσμά του απάντησε μόνο το πολύ μικρότερο συνδικάτο Solidaires (110.000 μέλη) που ανήκει στην άκρα αριστερά.
Οι επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT (860.000 μέλη) που είναι και το μεγαλύτερο ή ακόμα της Εργατικής Δύναμης (FO, 500.000 μέλη) αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην παρισινή πορεία, ο δε νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της FO, Πασκάλ Παβαζό, προτίμησε να οργανώσει συνέντευξη Τύπου.
«Ο καθένας τιμά τη δική του Πρωτομαγιά» μοιάζει να είναι επομένως το πνεύμα που κυριαρχεί στα πέντε αντιπροσωπευτικά συνδικάτα, που για ακόμα μια φορά λειτουργούν διασπασμένα. Και αυτό, παρά την τεταμένη κοινωνικά περίοδο που περνά η Γαλλία, με τις επαναληπτικές απεργίες των σιδηροδρομικών, τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων, της Air France κ.ά.
Στο Παρίσι πάντως οι συνδικαλιστές ίσως να μην είναι μόνοι, αφού το ακροαριστερό κίνημα Mili (Mouvement inter luttes indépendant- Ανεξάρτητο κίνημα εσωτερικών αγώνων) με γενικό κάλεσμα στο Facebook υπόσχεται μια «μέρα κόλασης» στον Εμανουέλ Μακρόν και στον κόσμο του. Η αντιφασιστική και αντικαπιταλιστική αυτή οργάνωση ελπίζει να προσελκύσει άτομα και από τις γειτονικές χώρες, επικαλούμενη και την επέτειο των 50 χρόνων από τον Μάη του 1968.
Η Εισαγγελία του Παρισιού που εξετάζει σοβαρά πιθανό κίνδυνο επεισοδίων ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα με τον έλεγχο όσων συμμετέχουν στην πορεία σε συνεργασία με τους συνδικαλιστές και την αύξηση των αστυνομικών που έχουν μετακινηθεί στους παρισινούς δρόμους κατά μήκος της πορείας, που θα καταλήξει νότια της Πλας ντ΄Ιταλί.
Οι διαδηλωτές πάντως που θα ήθελαν ο Γάλλος πρόεδρος να ακούσει τις διεκδικήσεις τους, θα πρέπει να φωνάξουν δυνατά, καθ’ ότι ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται πολύ μακριά, σε πολυήμερη επίσκεψη στην Αυστραλία και στη συνέχεια στη Νέα Καληδονία έως τις 5 Μαΐου.
«Δεν υπάρχει μη εργάσιμη μέρα για τον πρόεδρο», δήλωσε από την Αυστραλία ο Μακρόν και προφανώς ενοχλημένος από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την επιλογή της Πρωτομαγιάς για το ταξίδι του απάντησε: «Δουλειά μου δεν είναι να κοιτάζω την τηλεόραση και να κάνω σχόλια».
Να σημειωθεί πάντως ότι παρότι έχουμε την πρώτη «κοινωνικά τεταμένη» ‘Ανοιξη της θητείας Μακρόν, η πολλαπλότητα των διαφορετικών διεκδικήσεων οδηγεί στη διάσπαση των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών.
Από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας εκτιμάται ότι «οι δυσαρέσκειες» διαφέρουν τόσο μεταξύ τους, πράγμα που κάνει τον Εμανουέλ Μακρόν να μην πιστεύει σε έναν πιθανό κίνδυνο «κοινωνικής θρόμβωσης» στη χώρα.