Έκκληση από τον Ύπατο Αρμοστή Filippo Grandi για βοήθεια στους εκτοπισμένους από τον Λίβανο

Διαβάζεται σε 4'
Έκκληση από τον Ύπατο Αρμοστή Filippo Grandi για βοήθεια στους εκτοπισμένους από τον Λίβανο

Ο Filippo Grandi πραγματοποίησε επείγουσα επίσκεψη στη Συρία για να κινητοποιήσει την εξασφάλιση βοήθειας για τους 250.000 ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, ολοκλήρωσε την Τρίτη μια επείγουσα επίσκεψη στη Συρία για να κινητοποιήσει την εξασφάλιση βοήθειας για τους 250.000 ανθρώπους που έχουν διαφύγει από τις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο και έχουν περάσει στη Συρία.

Ο κ. Grandi επισκέφθηκε το συνοριακό πέρασμα στο Jdeidet Yabous. Συναντήθηκε με Λιβανέζους πρόσφυγες και Σύρους που μόλις είχαν περάσει τα σύνορα και του αφηγήθηκαν πώς γλίτωσαν από τους εντατικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς που έσπειραν τον τρόμο στα παιδιά τους.

«Οι οικογένειες με τις οποίες μίλησα έτρεξαν για να σώσουν τη ζωή τους και δεν έχουν ιδέα τι μπορεί να φέρει το αύριο μετά από ένα εξαντλητικό, επικίνδυνο ταξίδι προς τα σύνορα. Φτάνουν με πενιχρούς πόρους και έχουν ανάγκη από επείγουσα ανακούφιση», δήλωσε ο κ. Grandi.

Με τον κύριο δρόμο μεταξύ των συνοριακών σταθμών του Λιβάνου και της Συρίας να έχει καταστραφεί από αεροπορική επίθεση, οι άνθρωποι αναγκάζονται να περάσουν πεζή με τα παιδιά τους και ό,τι υπάρχοντα μπορούν να μεταφέρουν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μαζί με τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο, άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικές οργανώσεις, βρίσκεται στα σύνορα παρέχοντας νερό, τρόφιμα και κουβέρτες. Οι ομάδες παρέχουν επίσης στήριξη στους νεοαφιχθέντες σε θέματα νομικής βοήθειας και εγγράφων και τους συμβουλεύουν σχετικά με διοικητικές και άλλες διαδικασίες.

«Οι νέες μαζικές αφίξεις πραγματοποιούνται σε μια περίοδο που εκατομμύρια Σύροι ζουν σε δυσχερή κατάσταση και χρειάζονται και οι ίδιοι ανθρωπιστική βοήθεια. Πρέπει να ενισχύσουμε την υποστήριξη προς τους νεοαφιχθέντες και τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες που τους υποδέχονται», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής.

Ο κ. Grandi υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να κινητοποιηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και ουσιαστικότερων πόρων για τη στήριξη δράσεων ταχείας ανάκαμψης, όπως προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στη Δαμασκό, ο κ Grandi συναντήθηκε επίσης από κοντά και μέσω διαδικτύου με δωρητές για να ξεκινήσει μια διυπηρεσιακή έκκληση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να συγκεντρωθούν 324 εκατομμύρια δολάρια. Στόχος της είναι να εξασφαλιστεί βοήθεια, για μια περίοδο έξι μηνών, σε όσους διαφεύγουν προς τη Συρία, καθώς και στις οικογένειες που φιλοξενούν πολλούς από αυτούς.

Ο κ. Grandi συναντήθηκε με τον πρόεδρο Bashar al-Assad και άλλους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους για να συζητήσουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο υποστήριξης των νεοαφιχθέντων κατά την είσοδό τους στη χώρα και στους τελικούς προορισμούς τους.

«Εκτιμώ το ότι η κυβέρνηση κράτησε τα σύνορα ανοιχτά για όλους. Πολλοί Σύροι έχουν επιστρέψει στη χώρα, αν και κάτω από ακραία πίεση λόγω των αεροπορικών επιθέσεων», δήλωσε ο κ. Grandi. «Τόνισα τη σημασία που έχει η κυβέρνηση να διασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία όσων φθάνουν από τον Λίβανο. Ενημέρωσα επίσης τον Πρόεδρο για τις προσπάθειες κινητοποίησης ανθρωπιστικών πόρων για την υποστήριξη της ευημερίας τους».

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει την επαφή με τους ανθρώπους σε όλη τη Συρία και θα επεκτείνει τα ανθρωπιστικά της προγράμματα για να καλύψει τις ανάγκες των νεοαφιχθέντων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν. Τα προγράμματα νομικής υποστήριξης θα ενισχυθούν επίσης.

Η επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή στη Συρία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Βηρυτό του Λιβάνου, εν μέσω της τρομερής κρίσης εκτοπισμού που κατακλύζει τη χώρα μετά από δύο εβδομάδες εντεινόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα